Listele PRM şi ale Noii Republici, respinse de BEC pe motiv că aveau prea puţin semnături valabile

Biroul Electoral Central a publicat motivarea deciziei de respingere a listelor depuse de PRM şi de Partidul Noua Republică, informează Agerpres. Numărul de semnături valabile de susţinere era sub cele 200.000 cerute de lege, deoarece o serie de semnături nu au fost considerate valabile. În plus, o parte din candidaţii PRM nu au îndeplinit condiţia de a preciza dacă au fost sau nu colaboratori ai Securităţii.
Romania TV
04 apr. 2014, 15:04
Listele PRM şi ale Noii Republici, respinse de BEC pe motiv că aveau prea puţin semnături valabile

„Luând în considerare faptul că 28.797 de semnături de susţinere a listei de candidaturi propuse de PRM sub semnătura preşedintelui acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, sunt afectate de vicii de formă şi fond, numărul de semnături de susţinere valabile fiind 196.104, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile”, relevă motivarea deciziei BEC.

Potrivit acesteia, printre neregulile depistate în urma verificării listelor de susţinători se numără lipsa numelui şi prenumelui persoanei care a întocmit lista de susţinători, dar şi a datelor de identificare a declarantului, absenţa semnăturii susţinătorului, a datei naşterii acestuia, lipsa seriei sau a numărului actului de identitate al susţinătorului şi prezenţa în listele de susţinători a 57 de persoane care nu au împlinit 18 ani.

În altă ordine de idei, BEC a constatat mai multe „neregularităţi” în unele dosare de candidaturi depuse de PRM. Majoritatea neregulilor vizează că faptul că unii candidaţi nu au precizat dacă au avut sau nu calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii.

De asemenea, BEC a respins cererea de înregistrare a candidaturilor PRM depusă prin Gheorghe Funar observând că potrivit menţiunilor din Registrul Partidelor Politice valabile pe 26 martie preşedintele PRM e Corneliu Vadim Tudor.

BEC a avut în vedere prevederi din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European potrivit cărora listele de candidaţi se semnează de conducerea partidului politic, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a alianţei politice sau electorale ori de persoanele împuternicite în mod expres pentru a le semna.

Candidaturile la europarlamentare ale formaţiunii Noua Republică au fost respinse de Biroul Electoral Central (BEC) pentru că semnăturile de susţinere valabile erau insuficiente.

„Luând în considerare că 43.520 de semnături de susţinere sunt afectate de vicii de formă şi fond, numărul de semnături de susţinere valabile fiind 182.179, sub numărul minim prevăzut de lege (…) BEC respinge candidaturile propuse de Partidul Noua Republică”, relevă motivarea deciziei BEC de respingere a acestor candidaturi.

Printre neregulile sesizate de BEC privind lista de susţinători se numără lipsa semnăturii susţinătorului, a numelui şi prenumelui acestuia, a domiciliului său, precum şi prezenţa în listele de susţinători a 105 persoane care nu au împlinit 18 ani.

De asemenea, BEC a constatat că unul dintre candidaţii Noua Republică la europarlamentare, Dana Ioana Mihalache, nu a depus declaraţia pe propria răspundere în original, ci în copie xerox.

Noua Republică a anunţat că va contesta decizia BEC de respingere a candidaturilor formaţiunii politice la alegerile europarlamentare.

„Noua Republică aşteaptă motivaţia BEC pentru a contesta decizia de respingere a candidaturii. Există precedente în care justiţia a infirmat verdictul BEC. Nu ne vom opri până când nu vom epuiza toate căile de atac împotriva acestei decizii arbitrare. Noua Republică a depus la BEC peste 225.000 de semnături valide pentru susţinerea candidaturii împreună cu dosarele complete ale celor 32 de candidaţi. Ne-am câştigat dreptul de a participa în aceste alegeri îndeplinind toate condiţiile legale, oricât de restrictive sau aberante”, relevă comunicatul formaţiunii de joi.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! O mare companie face angajări!
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri, în exclusivitate, la „Follow us!”: „Este șocul vieții noastre”
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'