Litoralul, raiul spărgătorilor de maşini. Ce să faci ca să le dejoci planurile hoţilor

Zeci de maşini au fost sparte pe litoral de la începutul verii, iar în multe dintre cazuri o parte din vină au şi proprietarii: fie îşi uită autoturismele descuiate, fie nu ţin cont de nicio recomandare şi lasă lucruri la vedere.

18 aug. 2014, 08:20
Litoralul, raiul spărgătorilor de maşini. Ce să faci ca să le dejoci planurile hoţilor

Orice bun lăsat la vedere în autoturism reprezintă o invitaţie pentru hoţi, scrie cugetliber.ro. Indiferent că este vorba despre un pachet de ţigări sau o banală pungă, atrag atenţia poliţiştii constănţeni. Mai ales că, în această vară majoritatea spargerilor de maşini de pe litoral sunt comise de puştani care nu au împlinit încă nici 14 ani.

Citeşte şi Metoda incredibilă prin care se fură maşini. Un HOŢ ROMÂN arată cum se sparge un autoturism cu uşurinţă VIDEO

Potrivit statisticii puse la dispoziţie de Inspectoratul Judeţean al Poliţiei (IPJ) Constanţa de la începutul verii până în prezent au fost raportate ca fiind sparte de hoţi aproximativ 60 de autoturisme. Metodele folosite în mod frecvent de hoţii din autoturisme sunt spargerea geamului şi forţarea butucului încuietorii. „Spargerea geamului este cel mai des folosită, fiind şi cea mai uşoară. Nu contează marca maşinii, ci doar dacă sunt bunuri la vedere. De altfel, nu con-tează nici ce bunuri sunt lăsate la vedere, contează doar dacă îi atrage atenţia hoţului. Poate să fie şi o pungă goală, au fost cazuri când a fost spartă maşina doar pentru atât. Hoţii folosesc ce au la îndemână, bujii sau chiar şi pietre”, ne-a explicat inspector Florin Călin, din cadrul Compartimentului Trafic şi Furturi de Auto, din cadrul Serviciului Inves-tigaţii Criminale.

Citeşte şi ÎNŞELĂTORIE la mare. Cum au reuşit trei tineri să păcălească o vânzătoare să le dea 100 de lei VIDEO

La fel de frecvent este întâlnită, în ultima perioadă, şi forţarea butucului de la încuietorile uşilor, în special la autoturismele din gama Dacia. Poliţiştii se confruntă, frecvent, în această vară, şi cu neglijenţa pro-prietarilor. „Mai este o situaţie, destul de frecvent întâlnită, în care maşinile sunt uitate descuiate de către proprietari. Fie din neatenţie, fie pentru că sunt de părere că nu li se poate întâmpla nimic în cele câteva minute cât lipsesc de la maşină”, a continuat poliţistul.

Mutaţi bunurile din maşină în portbagaj?Proprietarii autoturismelor s-ar putea proteja împotriva hoţilor prin câteva măsuri simple. În primul rând, atrag atenţia oamenii legii, şoferii trebuie să verifice dacă au încuiat uşile maşinilor. „Închiderea din telecomandă, de la distanţă, este o dovadă de comoditate, iar comoditatea se plăteşte. Mulţi pleacă de lângă maşini şi după zece minute îşi aduc aminte să închidă maşina din telecomandă”, a subliniat poliţistul.

În altă ordine de idei, numărul maşinilor sparte ar fi mult mai mic dacă deţinătorii de autoturisme şi-ar monta folii antiefracţie. Costă doar câteva zeci de lei, dar reprezintă o reală piedică în faţa hoţilor. „Este greu să dai jos un geam cu folie, hoţul ar trebui să insiste şi nimeni nu stă câteva minute lângă o maşină”, a precizat inspectorul Florin Călin.

Nici metoda de a muta bunurile de pe bancheta din spate în port-bagaj nu este indicată.