Litoralul românesc va avea o nouă faţă. A doua fază a proiectului de stopare a eroziunii costiere a fost demarată: Plajele se măresc cu până la 100 de metri

Se pare că a doua fază a proiectului de stopare a eroziunii costiere, “prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu” a început.

05 dec. 2020, 19:08

Litoralul românesc va avea o nouă faţă în noul sezon estival. Astfel, lățimea plajelor de la malul mării ar trebui să crească în 2021 cu 60 – 100 de metri. Anunţul a fost făcut de Bogdan Bola, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, pe contul personal de Facebook.

Litoralul românesc va avea o nouă faţă. Ce se va întâmpla în noul sezon estival

“Așa arată începutul fazei a doua a proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin care România va câștiga sute de hectare noi de teritoriu – peste 2 km de conductă, aliniată pe plaja din Năvodari, așteptând să fie sudată. Montarea acesteia a intrat deja în linie dreaptă, urmând ca în curând să o punem în funcțiune.

Prin ea, mii și mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și «aruncate» pe plajele existente, lățimea acestora urmând să crească anul viitor cu încă 60 – 100 de metri. Iar acesta este doar începutul acestei faze din proiectul #ABADL-ului, la care oamenii de aici muncesc cu profesionalism de ani de zile”, se arată în postarea directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

@veleaconstantin#mamaianord♬ sunet original – Velea Constantin

Suprafaţa plajelor României va fi dublată. Anunţul făcut de ministrul Mediului, Costel Alexe

„Peste 840 de milioane de euro, care sunt investite în această a doua etapă a proiectului, prin care, pe o lungime de 30 de kilometri, vom reuşi nu doar să combatem eroziunea costieră – fapt care ar fi dus ca în următorii 10-20 de ani România, pe anumite porţiuni, să nu mai fi avut plaje – reuşim prin acest proiect să dăm o şansă biodiversităţii, astfel încât au fost prinse măsuri pentru prima oară.

Vorbim de refacerea ecosistemelor marine şi de conservare a biodiversităţii şi, poate, cel mai important, pentru întreaga societate românească şi este vestea bună, prin acest proiect, suprafaţa plajelor României va fi dublată”, a declarat Alexe.

Ce zone vor fi reabilitate anul acesta pe litoralul românesc

Mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Mării Negre și nisipul va fi reașezat pe sectoarele afectate în prezent de eroziune, astfel încât lățimea lor să crească până la 100 de metri. Lucrările de înnisipare vor începe în Năvodari și Mamaia, urmând ca, în primăvara anului viitor, să înceapă și în Eforie.

În următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse cu peste 200 de hectare de plajă și vor fi redate turiștilor. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie- în etapa I) și plajele (Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai- în etapa II).

Citeşte şi: Preţul vacanţelor pe litoralul românesc, redus în 2021