Lituania, dată în judecată la CEDO pentru închisorile CIA

Executivul lituanian a devenit astfel cel de-al treilea guvern european care se confruntă cu urmăriri judiciare în urma sprijinului acordat operaţiunilor agenţiei, după ce Macedonia şi Polonia au fost deja acuzate de încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

RomaniaTV.net
28 oct. 2011, 05:55
Lituania, dată în judecată la CEDO pentru închisorile CIA

Lituania se confruntă cu o acţiune juridică la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în legătură cu presupuse închisori secrete pe care CIA le-ar fi instalat pe teritoriul său ca parte a unui program de „extrădări extraordinare” extins în toată lumea, iar România ar putea fi următoarea vizată.

Executivul lituanian a devenit astfel cel de-al treilea guvern european care se confruntă cu urmăriri judiciare în urma sprijinului acordat operaţiunilor agenţiei, după ce Macedonia şi Polonia au fost deja acuzate de încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, relatează The Guardian.

Parlamentul lituanian a recunoscut că CIA a înfiinţat două închisori cu ajutorul serviciilor de securitate ale ţării, SSD. Una se afla într-un centru de echitaţie dintr-un sat situat în apropierea de capitala Vilnius, iar cealaltă într-o fostă casă de oaspeţi din Vilnius. Raportul parlamentului nu a putut stabili însă dacă în cele două închisori au fost deţinuţi suspecţi de terorism.

Avocaţii care îl reprezintă pe militantul cunoscut ca Abu Zubaydah susţin că acesta a fost deţinut în Lituania şi au început procedurile juridice la Strasbourg joi.

Ei susţin că Guvernul lituanian este vinovat de mai multe încălcări ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în principal pentru că a permis CIA să îl aducă pe Abu Zubaydah în ţară şi să îl deţină într-una dintre închisorile secrete, după care a eşuat în investigarea acestei probleme.

Avocaţii lui Abu Zubaydah susţin că autorităţile lituaniene ignoră probele, inclusiv înregistrările de zbor, care, afirmă ei, arată că mai mulţi deţinuţi ai CIA au fost duşi în ţară. Abu Zubaydah susţine că a fost transportat din Maroc la Vilnius în februarie 2005 şi a petrecut acolo aproximativ 12 luni înainte de a fi mutat în Afganistan.

Anterior, el a fost deţinut la Guantanamo, posibil în Polonia, şi Thailanda, unde a fost supus tehnicii simulării înecului de 83 de ori într-o lună, potrivit unui memorandum al Departamentului de Justiţie american. În prezent, el se află la Guantanamo, unde autorităţile refuză ca mărturia lui să fie acceptată de Curtea de la Strasbourg.

Guvernul polonez se confruntă cu proceduri juridice la CEDO în legătură cu asistenţa oferită operaţiunilor CIA, în timp ce Macedonia se confruntă cu proceduri juridice după ce agenţii săi secreţi au răpit un cetăţean german, Khaled el-Masri, şi l-au predat CIA pentru a fi transferat în Afganistan. Acesta a fost eliberat cinci luni mai târziu, după ce agenţia a realizat că l-a deţinut pe un alt el-Masri.

Potrivit unor informaţii din presa americană, CIA a operat o închisoare secretă şi în centrul Bucureştiului, generând speculaţii că şi România s-ar putea confrunta cu proceduri juridice la CEDO.

 


loading...