Klaus Iohannis a anunţat noile restricţii: „Până vă convingeţi să vă vaccinaţi, este nevoie şi vom impune restricţii. Masca devine obligatorie peste tot de luni. Circulaţia pe timp de noapte va fi interzisă pentru nevaccinaţi”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu responsabilii în gestionarea pandemiei şi a afirmat că se pregătesc restricţii pentru limitarea răspândirii virusului.

20 oct. 2021, 19:09
Klaus Iohannis a anunţat noile restricţii: „Până vă convingeţi să vă vaccinaţi, este nevoie şi vom impune restricţii. Masca devine obligatorie peste tot de luni. Circulaţia pe timp de noapte va fi interzisă pentru nevaccinaţi”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, după discuţia cu responsabili din domeniul sănătăţii şi cu premierul Florin Cîţu pe tema măsurilor de limitare a efectelor pandemiei, că s-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă două săptămâni, de luni, şi că tot de luni masca va deveni obligatorie peste tot. De asemenea, va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi. În timpul zilei, la majoritatea activităţilor, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Preşedintele a avettizat că cei nevaccinaţi vor avea o sumedenie de restricţii. ”Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluţie e vaccinarea”, a subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis, live text de la Cotroceni:

„Am discutat despre vaccinare, scoli si restrictii. Vreau sa fiu foarte clar din capul locului, daca vrem sa se opreasca pandemia, singura solutie este vaccinarea. Stiu ca sunt multi care incearca sa va spuna ca nu este asa, dar in vestul Europei, pandemia nu mai are impact. In partea noastra a Europei pandemia face ravagii. Daca vreti sa terminam cu pandemia, sa nu ajungeti la spital si ATI, vaccinati-va. Nu ii credeti pe cei care spun ca patiti ceva. Singurul lucru este ca scapati de boala.

Pana atunci cand va convingeti, este nevoie de restrictii, pentru a avea grija de cei mai vulnerabili.

Școlile sunt puternic afectate. În mod normal, începând de lunea viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. Am decis azi ca vacanță să fie valabilă pentru toate clasele timp de 2 săptămâni – gimnaziu, liceu, generală.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, interior și exterior, și în târguri, și la cinema, și dacă vă plimbați pe stradă.

Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții care vor intra luni în vigoare.

Guvernul va decide cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare după ce experții vor stabili cu toate detaliile aceste norme.

Exemple: va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor cu treabă legitimă.

În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate.”, a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, noi atacuri la adresa lui Dacian Cioloş. „Cât de arogant poţi să fii să vii în Parlament cu acelaşi ministru care a gestionat pregătirea valului patru?”

Ştirea iniţială

La şedinţă, care a avut loc la ora 17.30, au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

”Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

În acelaşi timp, pentru a opri acest val pandemic foarte agresiv, sunt necesare măsuri urgente care să stopeze transmisia comunitară intensă şi este nevoie de ele acum. Fie că vorbim de Certificatul verde adoptat în regim de urgenţă de către Parlament sau de alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea şi interacţiunea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma şi pune în aplicare, indiferent cât de nepopulare ar părea. Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toţi, ca societate”, a declarat, marţi seară, preşedintele Klaus Iohannis.

Marţi, în ziua declaraţiilor lui Iohannis, România a înregistrat cel mai negru bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu COVID-19 la ATI.

Citeşte şi: Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv: În 2021 suntem tot în 2015. Într-o țară în care, în plină tragedie, politicienii merg la chefuri, nu poartă mască, se bat pe burți la evenimente cu mii și zeci de mii de alți sfidători