Carantina şi izolarea, obligatorii în România. Amenzi de până la 20.000 lei. Orban: Guvernul e sabotat. CCR acţionează ca filială PSD

Guvernul a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Potrivit proiectului aprobat, carantina, izolarea şi spitalizarea bolnavilor de coronavirus redevin obligatorii. Cine nu va respecta noile prevederi riscă amenzi de până la 20.000 lei. Proiectul va fi transmis la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 05:44
Carantina şi izolarea, obligatorii în România. Amenzi de până la 20.000 lei. Orban: Guvernul e sabotat. CCR acţionează ca filială PSD

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat luni, după ședința de guvern, că proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost aprobat și va trimis trimis în regim de urgență către Parlament.

„Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii desoebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar ? Este necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile evaluează numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară şi au solicitat punerea în concordanţă cu decizia CCR.

„Dacă e să facem o evaluare de ieri până astăzi, deşi astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferenţă de număr de pacienţi în spitale de 550. Deci, vă gândiţi că avem 300 de ieri, cu 250, 550 mai puţini pacienţi internaţi, în acest moment, în spitale. Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Tătaru.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat că proiectul de legecuprinde o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Am încercat să fie cât mai clari termenii. Termenul de carantină are acum o definiție asemănătoare cu Regulamentul Internațional Sanitar, ea reprezintă o măsură de prevenire a bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare a unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

Deci carantina de acum în colo se va referi la persoane care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație și așa mai departe„, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Termenul de izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă sau ale persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului„, a mai precizat Raed Arafat.

Raed Arafat a explicat că este vorba despre epidemie declarată prin ordin al minsitrului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importantă internaţională declarată de directorul OMS sau pandemie declarată de directorul OMS sau eveniment neobişnuit constat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sau de instituţiile din subordine.

„La toate acestea poate fi luată măsura carantinei. Prin excepţie, în cazul în care un medic constată transmiterea comunitară, mai ales dacă vine cineva care vine cu o boală neidentificată, atunci acesta poate decide izolarea în unitatea respectivă şi informează Direcţia de Sănătate Publică Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică bucureşti. Adică el nu trebuie să aştepte ordinul ministrului”, a precizat Raed Arafat.

 

UPDATE: Premierul Ludovic Orbana a anunţat că şedinţa Guvern de luni are un singur punct pe ordinea de zi, legea privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. El a reluat afirmaţiile conform cărora efortul Executivului în lupta împotriva COVID a fost îngreunat, boicotat, de atitudinea unor lideri politici sau a unor instituţii publice care s-au comportat ca nişte filiale declarate ale PSD.

„De la începutul epidemiei orice demers al Guvernului a fost boicotat, îngreunat și în multe momente sabotat de atitudinea unor lideri politici și a unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale ale PSD. La fiecare lovitură noi am avut soluții și acum venim cu soluții. În urma unei decizii a CCR toate amenzile date cu instituțiile cu drept de control au fost anulate, printr-o decizie a CCR ca filială a PSD

Astăzi sunt spitale în care, din cauza faptului că nu mai putem dispune detasarea, nu mai au medici. În cadrul directiilor de sănătate publică am rămas fără tot suplimentul de personal.

Suntem în fata unei noi situații fără precedent create în urma unei decizii a CCR. CCR a decis că nu exista baza legală pt ca cetățenii diagnosticați să fie tratați în spital și că orice pacient poate pleca din spital. De asemenea, CCR ne-a lăsat fără instrumente privind izolarea și carantinarea. Cum am fi putut reacţiona, de exemplu, la Suceava dacă nu am fi avut la dispozitie parghia carantinarii.

Exista baza legala si inainte pentru toate măsurile pe carre le am luat. Am avut o expunerer uriaşă pentru persoanele care au venit din ţări focar. Dacă nu am fi avut la dispozitie pârghia izolării, numărul de cazuri ar fi de 10-20 de ori mai multe.

Voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă”, a spus Ludovic Orban la începutul şedintei de Guvern. 

Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 12,00, pe ordinea de zi urmând să se afle şi proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie. 

Ministrul Nelu Tătaru anunţa duminică seara că proiectul este gata şi va fi pe ordinea de zi a şedinţei Executivului.

„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.

CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.