Cazul Caracal. Rechizitoriul este finalizat, procurorul general amână semnarea documentului UPDATE

Procurorii DIICOT au finalizat, vineri, rechizitoriul în dosarul "Caracal", urmând ca principalul suspect în acest caz, Gheorghe Dincă, să fie trimis în judecată pentru uciderea celor două tinere. Avocaţii celor două familii cer procurorului general să nu semneze rechizitoriul deoarece este incomplet. 

RomaniaTV.net
12 ian. 2020, 18:54
Cazul Caracal. Rechizitoriul este finalizat, procurorul general amână semnarea documentului UPDATE

UPDATE. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că procurorul general Bogdan Licu nu semnează deocamdată rechizitoriul întocmit de DIICOT în cazul Caracal, ci a dispus formarea unei comisii care să analizeze actele de la dosar. Decizia finală ar urma să fie luată ulterior analizei.

„În cursul zilei de azi, 13 ianuarie 2020, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.) dosarul „Caracal”, împreună cu rechizitoriul întocmit, pentru verificarea sub aspectul legalității și temeiniciei și confirmării de către procurorul ierarhic superior.

În vederea soluționării, procurorul general al P.Î.C.C.J., domnul Bogdan Dimitrie Licu, a constituit un colectiv format din procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control (S.Î.C.) și Secției de urmărire penală și criminalistică (S.U.P.C.) – Biroul Criminalistică, care va examina actele de urmărire penală efectuate în cauză și va întocmi un referat cu propuneri, referat care va sta la baza fundamentării deciziei procurorului general”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Potrivit unor surse judiciare, există suspiciuni de nereguli în dosar, care ar putea duce la restituirea rechizitoriului de către instanţă, inclusiv în privinţa competenţei materiale.

Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv pe 27 iulie, sub suspiciunea de trafic de minori și viol. Ulterior, arestul preventiv a fost prelungit de mai multe ori. Potrivit articolului 23 alin. (5) din Constituție și a articolului 246 , alin (4) din Codul de Procedură Penală, „Durata totală a arestării preventive a inculpatului în cursul urmăririi penale nu poate depăși un termen rezonabil și nu poate fi mai mare de 180 de zile”. Astfel, dacă nu va fi trimis în judecată până pe 27 ianuarie 2020, Gheorghe Dincă va fi eliberat.

Luiza Melencu (18 ani) a dispărut în luna aprilie 2019, după ce a luat o maşină de ocazie. În acelaşi mod a dispărut Alexandra Măceşanu (15 ani). Gheorghe Dincă a fost identificat abia în 26 iulie, după ce Alexandra a sunat de 3 ori la 112 pentru a-şi anunţa răpirea, însă acțiunile de salvare au fost eșuate.

Rechizitoriul va fi înaintat spre confirmare procurorului general interimar Bogdan Licu, urmând ca dosarul să fie trimis la începutul săptămânii viitoare la Tribunalul Olt, instanţa competentă în acest caz.

Gheorghe Dincă a fost scos vineri din arest şi dus la sediul DIICOT, unde a fost prezentă şi mama Alexandrei Măceşanu, fata dispărută în Caracal în luna iulie 2019.

CAZUL CARACAL. Marş în Piaţa Constituţiei, apel în genunchi făcut de mamele fetelor VIDEO

„Îmi bătea inima atât de tare, încât, cum să zic, aş fi sărit pe el (…) Este o uşurare şi sperăm să aflăm adevărul şi să găsim copilul. Sperăm tot sufletul să o găsim pe Alexandra”, a spus mama fetei la ieşirea din sediul DIICOT.

Dincă a fost audiat şi joi la DIICOT, el schimbându-şi declaraţia iniţială, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, dată dispărută în luna aprilie 2019. El le-ar fi spus procurorilor că Luiza a fost luată din casa lui de alte persoane.

La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie şi, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă pădure, însă specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul.