Congres PSD. Viorica Dăncilă este noul preşedinte al PSD. Cine a ocupat celelalte funcţii

Social-democraţii s-au reunit sâmbătă la Sala Palatului din București, pentru a-şi alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului în cadrul unui congres extraordinar. Congresul de pe 29 iunie va fi urmat de un alt congres, peste aproximativ o lună, în care va fi desemnat candidatul PSD la alegerile prezidențiale din toamnă.

29 iun. 2019, 03:16
Congres PSD. Viorica Dăncilă este noul preşedinte al PSD. Cine a ocupat celelalte funcţii

UPDATE: Viorica Dăncilă este noul preşedinte al PSD, Eugen Teodorovici este preşedinte executiv, iar Mihai Fifor a câştigat la mică distanţă de Codrin Ştefănescu funcţia de secertar general, anunţă România TV.

Din cei 3.961 de delegați, pe Dăncilă au votat-o 2.828. Liviu Pleșoianu s-a clasat pe locul 2, cu 715. Șerban Nicolae a convins doar 375 de delegați să îl voteze, în timp ce Ecaterina Andronescu a fost votată de numai 50 de delegați.

Eugen Teodorvici a câștigat detașat cursa pentru funcţia de preşedinte executiv, cu 2.463 de voturi. Pe locul 2, la mare distanță, s-a clasat Daniel Suciu, cu 1.358 de voturi.

UPDATE: Votul s-a încheiat, în scurt timp vom afla noua conducere aleasă a PSD.

UPDATE: Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care candidează la funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat, la congres, că „ce vrea fiecare minister e dorinţă, ce vrea premierul şi ministrul de Finanţe e putinţă”.

„Întotdeauna sprijinul e la Ministerul de Finanţe, pentru că ce vrea fiecare minister e dorinţă, ce vrea premierul şi ministrul de Finanţe e putinţă”, a afirmat Teodorovici, în discursul de susţinere a candidaturii. 

El a mai spus că au fost momente când erau foarte puţini care voiau să schimbe lucrurile şi vorbeau pe la colţuri. „Astăzi suntem foarte vocali, ceea ce e bine, să spunem. Vă mai aduceţi pe 26 starea partidului? Pe 27 sau 28 ce am spus când am întâlnit delegaţia FMI? Că poate e şansa pentru acest partid”, a adăugat Teodorovici. 

„Când am fost adus în guvern în 2012, am bănuit din ce motiv, dar am zis că e o şansă pe care pot să o fructific pentru oamenii din această ţară. Am făcut acest pas pentru că am ştiut că se poate”, a mai spus ministrul Finanţelor.

UPDATE: Ministrul Dezvoltării şi candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD, Daniel Suciu, crede că dacă PSD nu a câştigat alegerile din 26 mai vina aparţine tuturor membrilor partidului şi că înainte de a cere din nou votul românilor, social-democraţii trebuie să le câştige inimile.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în discursul de susţinere a candidaturii la congres, că PSD este într-un moment dificil, la o răscruce şi că nu îşi permite experienţe noi şi nu îşi permite să mai greşească.

„Trebuie să recunoaştem că PSD e într-un moment dificil, rezultatele la alegerile europarlamentare ne-au dezamăgit, o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. De noi depinde cum vom construi. Ne punem întrebarea: cum vom face acest lucru? Prin vorbe sau prin fapte? Prin unitate şi solidaritate sau prin dezbinare? Prin discursuri frumoase dar lipsite de fundament sau prin ceea ce facem pentru PSD şi pentru români?”, a spus Dăncilă.

Ea a precizat că a pornit alături de colegii de partid de la lipit afişe, apoi de la consilier local, consilier judeţean, membru al PE şi prim-ministru.

„Ştiu cât de important e să cunoşti acest partid, să ţii legătura cu oamenii, să-i asculţi pe oameni, priorităţile lor sunt mai importante decât priorităţile noastre, când intri în luptă să ai certitudinea că şi câştigi această luptă, pentru că în spate ai o armată de oameni care cred în tine, în acest partid şi în România. Dacă te îndepărtezi de oameni, se întâmplă ceea ce s-a întâmplat la alegerile europarlamentare, iar PSD nu mai are voie să piardă, trebuie să meargă spre victorie, trebuie să-şi ţină promisiunile. (…) Unde am greşit? De ce discursul nostru nu mai e dorit cel de cetăţeni? Cetăţenii nu mai vor conflicte, nu mai vor să schimbăm guvern după guvern, nu mai vor promisiuni, vorbe frumoase, vor lucruri concrete, vor echilibru, dar şi decizii ferme”, a susţinut Dăncilă.

Viorica Dăncilă a precizat că PSD este la o răscruce.

„Suntem la o răscruce în care putem să mergem împreună pe drumul bun sau să o luăm pe un drum lateral, putem să mergem pe certitudine (…). În acest moment PSD nu îşi permite experienţe noi, nu îşi permite să mai greşească, trebuie să redevină cel mai mare partid din România”, a susţinut premierul.

UPDATE: Candidatul pentru şefia PSD Liviu Pleşoianu spune că aude un refren, ca oamenii să tacă, să fie ca nişte telefoane mobile setate pe modul silenţios.El a precizat că oamenii care au votat PSD nu au tăcut şi nu tac şi el nu vrea să le întoarcă spatele. Liviu Pleşoianu şi-a început discursul de la congres spunând că a venit îmbrăcat într-o cămaşă neagră deoarece vrea să povestească un film horror. El a precizat că în această producţie toţi oamenii tac de teamă că dacă fac vreun zgomot, apar nişte monştri şi îi mănâncă .

UPDATE: Şerban Nicolae, candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a susţinut, în discursul la congres, că prea mult au acceptat social-democraţii etichete, insulte, răutatea şi trădarea şi a susţinut că trebuie să stea cu fruntea sus, să privească înainte, să fie mândri de ceea ce au realizat.

UPDATE: Ecaterina Andronescu, candidat la funcţia de preşedinte al PSD, a afirmat, în discursul susţinut la congres, că PSD a pierdut alegerile europarlamentare pentru că nu a ştiut să oprească ştirile false, ea susţinând că „aceste căi nevăzute ale online-ului” trebuie să îi preocupe, pentru că ele au făcut diferenţa în aceste alegeri.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a susţinut sâmbătă, la congresul PSD; că este momentul social-democraţilor să dovedească încă o dată că sunt echipa cu cele mai bune soluţii. Ea a vorbit despre rezultatele guvernării şi despre proiectele Executivului, anunţând că nu mai acceptă niciun fel de întârzieri, iar fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. 

„E momentul nostru să dovedim încă o dată că suntem echipa cu cele mai bune soluţii. Social-democraţia înseamnă grija faţă de oameni, tratament direct şi fără discriminări, solidaritate faţă de cei vulnerabili, solidaritate socială. Aceste valori trebuie să ne ghideze. Avem o bază solidă. Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români. Este PSD soluţia cea mai bună pentru guvernarea României? Răspunsul e cu siguranţă da. Eu sunt mândră că sunt social-democrată şi sunt onorată că m-aţi învestit cu responsabilitatea guvernării”, a afirmat Dăncilă.

Ea a susţinut că creşterea economică se reflectă în calitatea mai bună a vieţii cetăţenilor.

Premierul a spus că PSD trebuie să recâştige încrederea oamenilor şi a vorbit despre proiecte precum drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate, canalizare, apă curentă, autostrăzi, spitale.

„Oamenii vor o autostradă terminată de la un cap la altul şi au dreptate. Ca premier, mă angajez să fac o autostradă cap-coadă. (…) Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici de la autorităţi, nici de la constructori. Fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepţie”, a subliniat Dăncilă.

Ea a precizat, de asemenea, că PSD trebuie să reia dialogul cu cetăţenii, să îi asculte. „Am primit un semnal puternic la europarlamentare şi vom ţine cont de el”, a spus ea.

UPDATE: Eugen Teodorovici revine în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a anunţat deputatul Cătălin Rădulescu, la sosirea la congresul partidului. El a spus că îi susţine pe Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Codrin Ştefănescu pentru conducerea PSD. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, la sosirea la congresul PSD, că va fi un om echilibrat şi în acelaşi timp ferm şi că este importantă echipa care va conduce partidul.  

UPDATE. Viorica Dăncilă a făcut o baie de mulţime printre delegaţii veniţi la congres. Congresul a început cu intonarea imnului naţional de către un copil în port popular. Acesta a interpretat şi un cântec de jale numit ”Nu plânge Românie”.  

UPDATE: Codrin Ştefănescu: Trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri. Trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid 

Codrin Ştefănescu, candidat la funcţia de secretar general al partidului, din care a fost schimbat imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, spune că PSD trebuie să lupte mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri şi că partidul trebuie să lupte pentru fiecare membru de partid şi să nu uite de fiecare membru care a căzut la datorie de-a lungul timpului.

 

“Nu uităm lucrurile bune pe care le-am făcut, nu uităm nici colegii noştri care se află la anaghie şi insistăm pe faptul că trebuie să luptăm mai departe ca în România să nu mai existe abuzuri, trebuie să luptăm pentru fiecare membru de partid şi trebuie să nu uităm de cei care au căzut la datorie de-a lungul timpului. Pe asta se va baza şi o parte din discursul meu la acest congres. Sunt foarte mulţi colegi care asta mi-au spus şi acum de câteva ore de când am venit”, a afirmat Codrin Ştefănescu înainte de începerea congresului PSD. 


UPDATE. Viorica Dăncilă a venit însoțită de Mihai Fifor și Eugen Teodorovici la congresul extraordinar al PSD. „Am emoții. Sunt pregătită. Am încredere în colegii mei. Cei care vor întruni votul colegilor vor conduce PSD spre victorie. Voi fi un om echilibrat și în același timp un om ferm. PSD are nevoie de echilibru, dar și de decizii ferme. Cred că e importantă echipa care va conduce acest partid. E nevoie ca deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, în fonduri statutare și prin decizii de partid”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul nu a vrut să comenteze când a fost întrebată despre afirmațiile lui Marian Oprișan care a spus că aceasta ar fi fost „terorizată” de Liviu Dragnea.

 

PSD îşi alege astăzi, în congresul extraordinar care începe la ora 11.00, la Sala Palatului, primele trei funcţii de conducere a partidului – preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general. Alegerile se vor defăşura pe buletine, dar într-un singur tur, astfel că primul clasat câştigă automat competiţia. 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.

Candidați preşedinte PSD

Viorica Dăncilă

Ecaterina Andronescu

Şerban Nicolae

Liviu Pleşoianu

Alți doi candidați au fost respinși, pentru neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate: Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă.


Candidați preşedinte executiv PSD

Daniel Suciu

Daniel Florea

Sorin Bota

Eugen Teodorovici şi-a retras candidatura vineri.

 

Candidați secretar general PSD

Mihai Fifor

Codrin Ştefănescu

Gabriel Petrea

Rodica Nassar

Felix Stroe

Marius Dunca s-a retras vineri.

 

„Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul congresului”, a precizat Viorica Dăncilă, la finalul ședinței CExN de vineri.

Pentru fiecare funcție se va vota într-un singur tur.

„Atunci când am susţinut în Guvern că preşedinţii consiliilor judeţene trebuie aleşi nominal într-un singur tur, pentru că reprezintă votul cetăţenilor, cum susţin de asemenea ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, cred că pe aceeaşi logică am mers şi în cadrul congresului. Cel care are voturile cele mai mari este cel care câştigă, pentru că nu aş vrea ca o funcţie politică, ca şi o funcţie în administraţie, să fie obiectul înţelegerii ulterioare şi să exprime încrederea pe care delegaţii în această situaţie o acordă unei persoane sau alta”, a mai spus vineri Viorica Dăncilă. 

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al partidului, la fel şi delegaţii din Vrancea care vor participa la congres. Oprişan spune că nu vizează nicio funcţie în partid sau în Guvern, iar PSD ”trebuie să termine cu această stare de provizorat”.

Oprişan consideră că Viorica Dăncilă s-a eliberat de acordul pe care îl avea cu fostul preşedinte al partidului, Liviu Dragnea, care o teroriza. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al partidului.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că ”PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD. 

Paul Stănescu a declarat că va participa la congres, dar nu va vota pentru niciuna dintre funcţii. Stănescu a refuzat să-şi explice decizia, dar a spus că, în democraţie, un vot majoritar trebuie pus în aplicare. 

Congresul extraordinar al PSD are loc la Sala Palatului şi începe la ora 11,00.

CEx PSD. Lista candidaţilor la funcţiile de conducere în partid. Alegerile vor avea loc într-un sigur tur