DACIAN CIOLOŞ a fost desemnat PREMIER. Iohannis: „E nevoie de un prim-ministru TEHNOCRAT”

DACIAN CIOLOŞ este premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru formarea noului Guvern. Şeful statului a anunţat, marţi, numele  noului prim-ministru, în urma celor două runde de consultări pe care le-a avut, la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare. Dacian Cioloş a fost numele cel mai intens vehiculat pentru postul de şef al Executivului.

10 nov. 2015, 14:22

Președintele Klaus Iohannis a anunţat marți, într-o declarație de presă, că fostul comisar european, Dacian Cioloş, este premierul desemnat să formeze noul Guvern. Şeful statului a semnat, marţi seară, decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI:

– am terminat astăzi a doua runda de consultari

– mi-am format o opinie: după parerea mea, in aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoana curată, integră, care sa nu fi fost implicata in niciun fel de scandaluri, care a dovedit practic ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate.

este nevoie să fie promovati ministri performanti si asupra carora nu planeaza niciun dubiu. este nevoie ca partidele să facă curatenie in interior si sa nu promoveze persoane suspecte de coruptie

– E nevoie de partide fara corupti, e nevoie ca partidele sa faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane suspectate de coruptie sau implicate vreodata in acte de coruptie.

– avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016, alegeri locale in primavara si parlamentare in toamna. 

– Avem in continuare mare nevoie de intarirea statului de drept. Asta tradus pentru partide inseamna ca atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament sa primeasca aceste incuviintari.

– este nevoie de oameni noi. Fara oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasa politică noua. asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece. Cei buni trebuie sa ramana

CITEŞTE ŞI Cine este DACIAN CIOLOS, premierul desemnat. În imagine, alături de bunicul său

 – Romania ramane ferma pe calea europeana si euro-atlantica

– aceste lucruri le-am prezentat aseara si astăzi şi partidelor politice. Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme-

 a fost o situaţie interesanta pentru mine ca partidele au itneles imediat care este miza

– aceasta solutie o va eu intr-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat aceeasta idee, cu foarte putine exceptii

 – premierul desemnat este…. DACIAN CIOLOŞ (INTRĂ ÎN SALA DE CONFERINTA)

Dacian Ciolos:

Multumesc pentru increderea acordata si doresc sa ii asigur pe toti cei care ne privesc faptul ca voi face tot ce imi sta in putiinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii acordate

– Trecem printr-o perioada cheie pentru societate, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a guvernului in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferitele institutii, intre politic si societate.

– Sunt constient ca acest lucru se asteapta de la viitorul guvern, sa fie in masura sa aiba urechea aplecata la cei care au idei si sa aiba acest guvern intelepciunea si maturitatea sa poata lucra cu parlamentul.

– Cred ca acest mod de lucru ne va dovedi maturitate si ne va permite sa schimba ce e de schimbat. Sunt constient ca un an de zile e o perioada lunga dar in acelasi timp scurta.

– Nu o sa ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioada prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele asteptate.

– Am intentia sa deschid G uvernul si administratia spre societate, sa ascultam si sa pregatim decizii impreuna.

– in masura in care Parlamentul va da mandat acestui Guvern, voi lucra indeaproape cu Parlamentul

– in perioada urmatoare imi voi concentra energia şi atenţia pe formarea echipei. Pentru mine, lucrul in echipa e esential si vreau sa imi concentrez energiile spre a-mi structura echipa, atat ca persoane, cat si ca program de guvernare.

_______________________________________________________________

Propunerea  lui Iohannis vine după două runde de consultări cu partidele paralmentare, inclusiv cu societatea civilă, la aproape o săptămână de la depunerea mandatului de premier de către Victor Ponta, în 4 noiembrie.

Șeful statului a avut luni și marți a doua rundă de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pentru desemnarea premierului.

CITEŞTE ŞI Cine va fi PREMIERUL desemnat. A doua rundă de consultări a avut loc la Cotroceni. Dacian Cioloş, cele mai mari şanse