Klaus Iohannis: Liderii europeni sunt îngrijoraţi şi speră ca România să rămână ferm pe calea statului de drept UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderii europeni la Valletta (Republica Malta), la reuniunea informală a Consiliului European, unde se caută soluţii pentru criza migraţiei. Şeful statului a afirmat că liderii europeni s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România.

03 feb. 2017, 14:33

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că a avut discuții în marja reuniunii informale a Consiliului European din Malta cu aproape toți liderii europeni, care s-au declarat „îngrijorați” de situația din România.

„Am avut în pauzele care au fost atunci programate foarte multe discuții cu aproape toți liderii europeni. Lumea a vrut să știe de la mine ce se întâmplă în România, cum evoluează situația și nici nu aș putea să reiau pentru că discuțiile ar dura mult mai mult, însă este important să se știe că toți sunt interesați, toți sunt îngrijorați și toți speră ca România să facă tot ce se poate pentru a rămâne ferm pe calea statului de drept”, a spus șeful statului, după prima sesiune a Consiliului European din Malta.

”Toţi, repet, toţi ar regreta profund dacă România ar face paşi care ar îndepărta-o de la statutul de stat de drept”, a subliniat Klaus Iohannis.


UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii pe tema crizei migraţiei

Uniunea Europeană ştie ce vrea.

Suntem dispuşi să ajutăm.

 

Principalele teme de pe agenda reuniunii vizează dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea reuniunii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, moment când se vor aniversa 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Referitor la chestiunea migraţiei, obiectivul reuniunii este adoptarea unei Declaraţii politice cu privire la gestionarea fenomenului migraţiei, cu accent pe dimensiunea externă a acestuia. Declaraţia pe care liderii europeni urmează să o agreeze se referă la principalele măsuri care se intenţionează să fie implementate în perioada următoare pentru asigurarea unui control eficient al graniţelor externe ale Uniunii Europene.

Acțiunile Uniunii vor avea în vedere, în special, sprijinirea Libiei, prin oferirea de ajutor pentru instruirea pazei naţionale de coastă, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, consolidarea capacităţii de management al frontierelor, asigurarea unei capacităţi de recepţie adecvate pentru migranţi. De asemenea, se are în vedere intensificarea luptei împotriva reţelelor de traficanţi de migranţi, precum şi consolidarea dialogului şi cooperării cu statele vecine Libiei.

Preşedintele României va exprima susţinerea deplină pentru o politică de migraţie sustenabilă a UE, prin asigurarea unui control efectiv al graniţelor externe ale Uniunii şi prin reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii spre Europa.

De asemenea, şeful statului va insista pentru necesitatea identificării unor soluţii pe termen lung pentru combaterea cauzelor profunde ale migraţiei.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele din nordul Africii, cu scopul prevenirii migraţiei ilegale spre Europa şi pentru menţinerea în atenţie atât a rutei central-mediteraneene, cât şi a celei est-mediteraneene.

În ceea ce priveşte finanţarea măsurilor avute în vedere pentru gestionarea migraţiei, Preşedintele Iohannis va pleda pentru utilizarea mai eficientă şi coerentă a instrumentelor financiare deja existente la nivelul UE dedicate acestui scop.

În ceea ce priveşte discuţiile legate de pregătirea Summitului informal de la Roma, acestea se vor desfăşura în format UE27 şi se vor baza pe un document care identifică posibile direcţii strategice de evoluţie ale Uniunii asupra cărora membrii Consiliului European vor trebui să se pronunţe cu ocazia Summitului de la Roma.

Poziţia României privind viitorul Europei are în vedere în mod prioritar consolidarea şi aprofundarea proiectului european. România susţine pentru Summitul de la Roma un mesaj clar de unitate a Uniunii Europene, menit să conducă la reconstruirea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Am încredere în românii care au ieşit în stradă şi cred în România. Investitorii nu sunt ameninţaţi