LIVE RomaniaTV
 
 

Klaus Iohannis, despre nominalizarea lui Dragnea: Criteriile de integritate rămân în picioare. Mâine încep consultările

Publicat: Marţi, 13 Decembrie 2016 10:06 // Actualizat: Marţi, 13 Decembrie 2016 13:52 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă în care a anunţat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în parlament. Totodată, preşedintele a întărit că nu se schimbă criteriile de integritate privind nominalizarea premierului, întrebat fiind dacăva accepta o eventuală numire a lui Liviu Dragnea, câştigătorul alegerilor parlamentare.

Foto: presidency.ro

UPDATE Declaraţia de presă a preşedintelui Klaus Iohannis, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

"Alegerile s-au terminat cu bine și, în principiu, și rezultatele se cunosc între timp destul de bine. Vreau să mă refer astăzi la câteva chestiuni legate, evident, de alegerile parlamentare care s-au încheiat.

Primul lucru, referitor la organizare, trebuie să remarcăm că alegerile au decurs în liniște, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate și este cazul și vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, Biroului Electoral Central și, în cadrul acestuia, în mod special, AEP.

Evident că merită mulțumiri Guvernul, în special Ministerul Afacerilor Interne și structurile din cadrul Ministerului, Poliția, Jandarmeria, care toți și-au făcut datoria și cu folos. Mulțumiri merită, de asemenea, STS, care a avut grijă ca sistemele electronice să funcționeze bine. Și o mulțumire specială merită, cu siguranță, observatorii independenți, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor în ziua alegerilor.

Referitor la rata de participare, care a fost aproximativ 39,5%. Este o rată de participare pe care eu o consider mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o și altă dată la alegeri parlamentare. Cu toții ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult, să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus și sunt mulțumit că alegerile s-au încheiat bine.

Acum, așteptăm rezultatele finale. Se pare că aceste rezultate vor veni în cursul acestei săptămâni, probabil spre sfârșitul săptămânii, după ce se rezolvă și contestațiile care au fost depuse.

Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se știe că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern.

Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util.

Agenda consultărilor de mâine este fixată și Departamentul Comunicare Publică vă va pune la dispoziție detaliile. Dacă aveți întrebări, poftiți!”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, au apărut deja voci din Partidul Social Democrat care ameninţă cu o eventuală suspendare a Domniei Voastre din funcţie, în condiţiile în care nu veţi respecta voinţa poporului, şi asta înseamnă, spre exemplu, din punctul de vedere al şefului PSD Alba, Liviu Dragnea Premier. Veţi impune, în continuare, acele criterii de integritate despre care vorbeaţi înainte de alegerile parlamentare?

Klaus Iohannis: Aici sunt două lucruri. Primul, mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce-şi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să-şi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după, şi ele rămân în picioare.

Jurnalist: Aţi enunţat, înainte de aceste alegeri, criteriile şi principiile pe care le veţi lua în considerare. Între timp, a apărut şi o lege care interzice desemnare unui Premier condamnat. Dacă aceste lege va fi modificată, pentru că asta este discuţia în momentul de faţă, veţi renunța la principiile pe care le-aţi enunţat, pentru că legea a fost modifică şi vă permite o astfel de desemnare?

Klaus Iohannis: Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a apărut, ea este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constituțională. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva.

Jurnalist: Dacă Avocatul Poporului va contesta această lege de funcţionare a Guvernului, la Curtea Constituţională, veţi aştepta mai întâi un verdict din partea Curţii, apoi veţi desemna premierul?

Klaus Iohannis: Noi nu discutăm acum despre această lege. Este o chestiune secundară.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, vă temeţi cumva de eventualitatea declanșării unui demers de suspendare a dumneavoastră din funcţie, aşa cum ameninţă liderii PSD, dacă nu-l veţi nominaliza pe Liviu Dragnea?

Klaus Iohannis: Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim.

Jurnalist: Liderii social-democrați au spus că vor să vină cu un nume de Premier abia după ce va fi convocat Parlamentul, și atunci să vadă dacă au sau nu majoritate. Dumneavoastră ați spus mai devreme că veți convoca Parlamentul abia după această primă rundă de consultări. Să înțelegem că nu sunteți de acord cu o astfel de amânare? Veți cere partidelor să vină mâine cu un nume de Premier sau aveți doar o discuție exploratorie, să o numim?

Klaus Iohannis: Pentru mâine am invitat partidele la consultări.

Jurnalist: Legat de întrebarea precedentă, aveți o confirmare din partea tuturor partidelor că vor participa?

Klaus Iohannis: Nici nu le-am trimis. Am dorit să fac prima dată acest anunț public și, cu ajutorul dumneavoastră neprețuit, se va afla foarte repede. Și, în paralel, vom trimite și invitațiile, după care, sigur, partidele ne vor comunica cine vine.

Jurnalist: Majoritatea care se prefigurează în Parlament, PSD+ALDE, pare decisă să înainteze singura variantă Liviu Dragnea, indiferent dacă dumneavoastră acceptați sau nu. Cât de departe sunteți dispus să mergeți în refuzul unei variante care are anumite probleme din punct de vedere al integrității?

Klaus Iohannis: Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem.

Jurnalist: Având în vedere fosta dumneavoastră colaborare cu PNL, cum comentați rezultatele obținute de PNL la aceste alegeri?

Klaus Iohannis: Aceste rezultate nu le comentez. Le vor comenta cei din PNL și toți analiștii care sunt preocupați de aceste chestiuni.

Jurnalist: Având în vedere rezultatele slabe ale adversarelor PSD, care v-au susținut și pe dumneavoastră în campania din 2014, considerați că aveți vreo responsabilitate pentru rezultatele respective? Prestația dumneavoastră a dezamăgit electoratul și s-a reorientat către PSD?

Klaus Iohannis: Responsabilitatea mea este să găsesc cea mai bună soluție pentru un guvern după alegeri.

Jurnalist: Mai vedeți posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Cioloș, în situația din acest moment, a rezultatului alegerilor?

Klaus Iohannis: Asta o să îmi spună partidele probabil mâine.

Jurnalist: Ați avut cumva o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri?

Klaus Iohannis: Nu, n-am avut o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri.

Jurnalist: Aveți programată vreo întâlnire cu dânsul?

Klaus Iohannis: Toate întâlnirile mele publice vă sunt comunicate prin site-ul nostru și prin Departamentul Comunicare Publică. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!

__________ 

Administraţia Prezidenţială a comunicat programul consultărilor de miercuri. Partidele au fost invitate în ordinea în ordinea procentelor obţinute la alegeri. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, potrivit Palatului Cotroceni.

Programul consultărilor va fi următorul:

Ora 10.00 - Partidul Social Democrat (PSD)

• Ora 11.00 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

• Ora 12.00 – Uniunea Salvaţi România (USR)

• Ora 13.00 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

• Ora 16.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

• Ora 17.00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP)

• Ora 18.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

__________

Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţii:

Alegerile s-au terminat cu bine, în principiu rezultatele se cunosc destul de bine.

Alegerile au decurs în liunişte, fără evenimente notabile. Mulţumesc tuturor ceor implicaţi în organizare şi desfăşurare, AEP-ului şi Guvernului.

Despre rata de participare: eu consider că este mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o şi altă dată la parlamentare. Mi-aş fi dorit o rată mai bună.

Aşteptăm rezultatele finale, care vor veni spre sfârşitul săptămânii, după rezolvarea contestaţiilor.

Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament.

Dacă lucrurile decurg bine, este posibil ca săptămâna viitoare să convoc viitorul parlament.


Despre criteriile de integritate şi nominalizarea lui Liviu Dragnea: 

Mâine vom avea consultări şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid.

Criteriile de integritate rămân în picioare. Le-am enunţat înainte de alegeri, nu se schimbă.

Când am enunţat criteriile, nu le-am legat de nicio lege. Dacă se modifică o lege (90/2001), e o chestiune care ţine de parlament, de guvern.


Despre o posibilă suspendare:

Nu mă tem de niciun demers politic legitim.

Voi avea multe discuţii cu persoana desemnată spre a fi prim ministru.


Despre dizolvarea parlamentului:

Nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Eu cred că toată lumea va ateriza cu picioarele pe pământ.

 

Anunţul Administraţiei Prezidenţiale a venit la câteva minute după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare de către Biroul Electoral Central, marţi dimineaţă, la ora 10.00. Cifrele anunţate de BEC reprezintă numărarea voturilor din 19.011 secţii de vot din totalul de 19.044, deci practic nu se mai poate schimba nimic.

Rezultatele anunţate de BEC confirmă victoria PSD la ambele camere cu peste 45%, urmat de PNL (20%), USR (aproape 9%), UDMR (peste 6%), ALDE (5-6%) şi PMP (peste 5%).

Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Biroul Electoral a comunicat rezultatele alegerilor din 11 decembrie

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
alegeri parlamentare 2016 Klaus Iohannis rezultate alegeri parlamentare 2016
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 dec 21:57
Răspunde | Votează email 0 email
ROMAN
Pretextul penalului DRAGNEA este pur si simplu pretext ! johanis kw de fapt nu respecta poporul roman, nu respecta oamenii acestei tzari ! El, presedintele tzarii noastre se iubeste doar pe el, insusi si asculta cei ii comanda cei din afara tzarii, deci poporul nostru este umilit continuuuuuuuu si batjocorit cu acei conducatori ue si ambasadorii lor. RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEE tuturor !
13 dec 19:56
Răspunde | Votează email 1 email
fane
Alo, domnul Johan, ne-am lamurit cu guvernul tau! Mai nou vad ca ai pierdut o casa in instanta. Eu zic ca pastoritul Romaniei nu se compara cu o urbeee! Vezi ca parca de la rosii suna o urare: Foaie verde de cicoare mi te paste o suspendare! Iar poporul cred ca de abia astapta ca justitia sa bage oarece vinovati de fals si uz de fals in temnita. Oare cum suna domn Johan? Nu crezi ca ai mintit destul poporul roman, care nu e o urbeeeee...
13 dec 19:43
Răspunde | Votează email 0 email
Costi
Eu nu am inteles ca maine sunt chemate partidele pentru desemnarea primului ministru. Sunt chemate pentru o discutie intr-o prima runda de convorbiri. Probabil ca presedintele vrea sa afle de la sursa parerea fiecarui lider de partid si ca sa prezinte profilul acceptat de el ca viitor prim ministru. Eu in locul lui Dragnea m-as duce ca sa vad despre ce e vorba.
13 dec 13:37
Răspunde | Votează email 0 email
Voicu Nicu
Bai nenica, cel putin Basescu dadea perle misto. Ia auzi... Pentru mâine am invitat partidele la consultări....aveți o confirmare din partea tuturor partidelor că vor participa?...Nici nu le-am trimis.
1
EUR
4.8750
RON
25 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H