Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe locul 1 la votul în Comisia LIBE pentru şefia Parchetului european LIVE VIDEO

Laura Codruţa Kovesi a câştigat miercuri votul din Comisia pentru libertăți și justiție din Parlamentul European (LIBE) pentru șefia Parchetului European. Kovesi s-a clasat pe primul loc, cu 26 de voturi, urmată de candidatul francez, cu 22 de voturi, şi cel german, cu 1 vot.

RomaniaTV.net
27 feb. 2019, 08:55
Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe locul 1 la votul în Comisia LIBE pentru şefia Parchetului european LIVE VIDEO

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a câştigat şi votul din Comisia LIBE, după cel din Comisia CONT, pentru şefia Parchetului European.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi, Francois Bohnert, candidatul francez, a obţinut 22 de voturi, iar Andres Ritter, candidatul german, 1 vot.

Propunerea celor două comisii va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

_______

UPDATE Procedura de vot s-a încheiat, urmează numărarea voturilor.

_______

UPDATE Votul a început. Membrii Comisiei LIBE votează în ordine alfabetică. Dacă nu sunt în sală, pot delega pe altcineva să voteze în locul lor.

Monica Macovei şi Maria Grapini fac parte din comisia de supraveghere şi numărare a voturilor.

_______

UPDATE Procedura de vot s-a schimbat: Se va vota pe buletine de vot, secret, nu electronic. Fiecare membru al comisiei va avea dreptul la un singur vot, cu X, în dreptul candidatului pe care îl alege.

_______

Votul în comisia LIBE (60 de membri) este programat pentru miercuri la ora 12.00 (ora României). Dacă cele două comisii vor vota candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii.

Procedura de vot în Comisia LIBE

La propunerea preşedintelui LIBE, socialistul spaniol Claudio Moraes, fiecare membru va vota pentru fiecare candidat în parte, votul fiind electronic şi secret. Candidații vor fi votați în ordinea în care au fost audiați: primul va fi Andres Ritter (Germania), al doilea – Francois Bohnert (Franța), iar a treia va fi votată Laura Codruța Kovesi.

Membrii comisiei vor putea vota ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere” în cazul fiecăruia dintre cei trei. In final, e declarat castigator cel care ia cele mai multe voturi „pentru”.  

Laura Codruța Kovesi a ieşit pe primul loc, marți seară, după votul europarlamentarilor din comisia pentru control bugetar (CONT) pentru desemnarea procurorului-șef al Parchetului european. Fosta șefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, Francois Bohnert (Franța) a obținut 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) a obținut un singur vot.

Citeşte şi: Votul în Comisia CONT: Kovesi obţine 12 voturi, Bohner 11, iar Ritter un vot. Comisia LIBE votează azi la 12.00