Liderii PSD, prima şedinţă din acest an. Restructurarea Guvernului, amânată. Proteste la sediul PSD VIDEO

Liderii PSD s-au reunit luni în prima şedinţă CEx din acest an, printre subiectele care ar putea fi discutate în Comitetul Executiv Naţional fiind restructurarea Guvernului, convocarea unui congres extraordinar şi modificarea Statutului PSD.

08 ian. 2018, 04:49
Liderii PSD, prima şedinţă din acest an. Restructurarea Guvernului, amânată. Proteste la sediul PSD VIDEO

UPDATE: Mihai Tudose, la ieşirea de la CEX: „Aşa cum am spus, restructurarea nu se putea face astazi, va fi discutată la Iaşi, nu renunţ la idee”.

Întrebat dacă renunţă la ideea de a restructura Guvernul, şeful Executivului a răspuns: „Nu renunţ la idee, o voi propune în amănunte partidului la CEx-ul de la Iaşi, (….) la sfârşitul lunii”, a mai spus Tudose.

Întrebat dacă se impune demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, după ce s-a aflat că pedofilul căutat de poliție era chiar agent la Poliția Rutieră, Mihai Tudose a declarat că vrea să vadă despre ce e vorba.

”Mă duc la Guvern să văd despre ce e vorba”, a spus Tudose. 

Citeşte şi: Senatorul Ioan Deneş, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Apelor

Ședința PSD s-a încheiat și s-a luat decizia ca nominalizarea partidului pentru portofoliul Apelor și Pădurilor, lăsat liber după demisia Doinei Pană, să fie ocupat de senatorul Ioan Deneș, o decizie luată prin vot de membrii Comitetului Executiv Național. Nu s-a luat încă nicio decizie în ceea ce privește restructurarea cerută de premierul Tudose. S-a discutat despre acest subiect, dar e posibil să nu fie închis și să fie reluat. ‘Premierul a spus că vrea restructurarea Guvernului și se va face o analiză și va veni în următorul CEX probabil cu o propunere”, a spus Ecaterina Andronescu. 

 

UPDATE Premierul Mihai Tudose a propus luni, în şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PSD, restructurarea Guvernului pe care îl conduce, au declarat surse politice citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, la începutul şedinţa Consiliului Executiv, premierul a luat cuvântul şi a pus în discuţie restructurarea Executivului.

Printre ministerele care ar putea fi comasare se regăsesc, pe lângă Apele cu Mediul, Energia cu Economia, Turismul şi Tineretul şi Sportul, Românii de pretutindeni cu Afacerile Externe, precum şi Educaţia şi Cercetarea.

În prezent, Guvernul are în componenţă, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniştri şi doi miniştri delegaţi – Mariu Nica şi Victor Negrescu, la Fonduri Europene şi la Afaceri Europene.


UPDATE Jandarmeria precizează că persoanele din faţa sediului PSD care au fost conduse la secţie tulburau ordinea publică întrucât aveau obiecte de amplificare a sunetului, iar protestul lor nu respecta condiţiile legale, respectiv declarare şi avizare.

Potrivit Jandarmeriei, în locul respectiv era avizată o altă activitate de protest al cărei organizator nu a fost de acord cu prezenţa celorlalte persoane şi a solicitat îndepărtarea lor din zonă.

 

UPDATE A început şedinţa. Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni, în şedinţă, la sediul central al partidului din şoseaua Kiseleff.

Pe ordinea de zi se află desemnarea unui nou ministru al Apelor şi Pădurilor, după ce Doina Pană şi-a dat demisia din această funcţie invocând motive de sănătate. Totodată, conducerea PSD ar putea face o analiză a activităţii Guvernului.

UPDATE Mihai Tudose a declarat, la intrare, că susţine în continuare restructurarea Guvernului, dar că decizia este a partidului.

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susţine în continuare pe premierul Mihai Tudose şi că nu se impune organizarea unui congres extraordinar al partidului.


Întrebat, înainte de începerea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, dacă este nevoie de o restructurare guvernamentală, având în vedere că au fost foarte multe informatii pe acest subiect, Dragnea a răspuns: „Le-am văzut şi eu”.

Mălin Bot, săltat de jandarmi din faţa sediului PSD şi băgat în dubă

Pe de altă parte, întrebat dacă rămâne premierul în funcţie şi după şedinţa CExN, liderul PSD a spus: „Eu îl susţin”.

Liviu Dragnea a menţionat, chestionat de ziarişti, că nu se teme că îşi va pierde funcţia într-un congres extraordinar al partidului, adăugând că nu se impune o astfel de reuniune.

În momentul când a intrat în sediul PSD, o persoană care se afla la poarta clădirii a strigat către Dragnea „Infractorule! La puşcărie!”. „Mi-era dor de tine”, a replicat preşedintele social-democraţilor. 

Marian Oprişan, după o întâlnire separată cu Mihai Tudose: E nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi a Guvernului

UPDATE: Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, se află, la ora transmiterii ştirii, la Palatul Victoria, acolo unde discută cu premierul Mihai Tudose, înainte de şedinţa CEx PSD.

Marian Oprişan a ajuns la Guvern în jurul orei 11.10, după ce premierul intrase în Palatul Victoria cu două ore mai devreme.

Întâlnirea are loc în contextul şedinţei Consiliului Executiv Naţional al PSD care are loc de la ora 14.00.

Membrii CEx urmează să decidă cine va fi înlocuitorul Doinei Pană la Ministerul Apelor şi Pădurilor, dar ar urma să tranşeze şi o eventuală restructurare a Guvernului.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) se va întruni de la ora 14.00, la sediul central al PSD din Şos. Kiseleff.

În primul rând, CExN urmează să desemneze succesorul Doinei Pană în funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor. Doina Pană şi-a anunţat săptămâna trecută demisia din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, motivând că nu îi mai permite starea de sănătate să continue activitatea în Guvern. Propunerea pentru noul ministrul al Apelor şi Pădurilor va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va fi convocat zilele următoare, a anunţat, atunci, liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a mulţumit Doinei Pană „pentru activitatea deosebită depusă în Guvernul României”.

Tot zilele trecute, a apărut şi subiectul restructurării Guvernului.

Preşedintele Executiv al PSD, Niculae Bădălău, a spus că Guvernul ar putea fi restructurat, iar Executivul ar putea include 16 – 17 ministere, faţă de 24, câte sunt în prezent, el apreciind că este necesar şi un Congres al partidului. În replică, vicepremierul Paul Stănescu a afirmat că un congres al partidului nu ar fi tocmai o soluţie bună şi că Guvernul Tudose nu ar trebui restructurat.

Mihai Chirica: E nevoie de un Congres extraordinar al PSD; partidul să facă o mişcare inteligentă şi să schimbe conducerea

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la finalul anului trecut, că în ianuarie va avea loc o discuţie privind eventuala necesitate a modificării structurii Guvernului. În ceea ce priveşte remanierea unor membri ai Cabinetului, Dragnea a precizat că nu are niciun element care să îi spună că trebuie remaniat un anumit ministru. El s-a declarat mulţumit de activitatea premierului Mihai Tudose.

„Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvenului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului. Dacă da sau nu”, a afirmat Dragnea la România TV, adăugând că a stabilit cu premierul şi cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu ca în ianuarie să discute şi cu membrii Guvernului, dacă un astfel de demers este necesar sau nu.

O zi mai târziu, premierul Mihai Tudose a afirmat că în luna ianuarie va avea loc o evaluare, dar nu doar a Guvernului ci la nivelul tututror zonelor de decizie, referindu-se şi la şefii de agenţii, secretarii de stat, membri în consilii de administraţie. El a afirmat că vor fi luate măsuri de eficientizare. „Va fi o discuţie în coaliţie şi nu neapărat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt puşi să ia nişte decizii, să pună în aplicare decizii, începând cu şefii de agenţii, secretarii de stat, membrii în CA, în AGA”, a precizat Tudose, întrebat dacă în ianuarie ar urma să aibă loc o evaluare a Executivului. El a precizat că în mod sigur vor fi luate şi „măsuri de eficientizare”.

În plus, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a lansat ideea modificării Statutului PSD în privinţa criteriilor de integritate.

„Schimbarea ar fi foarte simplă: până nu eşti condamnat definitiv nu îţi pierzi calitatea nici de lider, funcţia pe care o deţii sau membru de partid. Suntem foarte solidari cu colegii noştri care păţesc astfel de lucruri. Au fost perioade când am avut aproape 94% dintre primarii PSD într-o formă de anchetă ANI, DNA şamd. A fost pur şi simplu urgie vizavi de colegii noştri”, a declarat Codrin Ştefănescu la Digi24.

Pe de altă parte, liderul PSD Dâmboviţa, fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu, a formulat critici la adresa liderului partidului.

„Probabil că am deranjat pe anumiţi colegi, foarte mulţi sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv preşedintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulţumiri faţă de faptul că eram foarte vizibil, apreciat şi de cei cu care lucram în minister, dar şi de presa naţională, unde n-aţi auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapă, este o şcoală. În două luni am făcut un master pe apărare naţională şi e foarte utilă în conturarea profilului meu de lider politic şi de administraţie. Este o etapă în care am învăţat că în politică nu contează numai munca serioasa, ci uneori contează mai mult să relaţionezi cu ceilalţi, să aloci mai mult timp relaţiilor umane”, a declarat Adrian Tuţuianu într-o emisiune la postul local Columna TV.

Ivan cere demisia lui Dragnea

”Comitetul Executiv Naţional de mâine, dacă ar fi reprezentativ şi ar ascultă nemulţumirile şi îngrijorările membrilor de partid, despre asta ar trebui să discute. Un CEX statutar şi responsabil ar fi trebuit să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea şi să organizeze de urgenţa Congres Extraordinar. Nu se va întampla însă. Totuşi, chiar şi aşa, 2018 va fi anul în care ne vom despărţi de Liviu Dragnea”, a scris europarlamentarul Cătălin Ivan, pe Facebook.

Cătălin Ivan a afirmat că şedinţa de CEX al PSD este un moment ”foarte bun” de bilanţ pentru primul an de guvernare.

”Dacă să fii în opoziţie este relativ uşor, guvernarea oferă liderilor politici şansa să-şi dovedească realele calitaţi sau, din contra, incompetenţă. În Cex-ul de mâine cred că ar trebui să se vorbească despre o evaluare a lui Liviu Dragnea, cel care şi-a asumat această guvernare, care a fost susţinut necondiţionat de partid pentru a pune în aplicare ceea ce românii au votat în decembrie 2016”, a spus europarlamentarul.

Ivan a afirmat că anul 2017 a fost anul în care liderul PSD Liviu Dragnea a încercat să pună mâna pe puterea absolută în România, să scape de dosarele penale, să-şi pună agoniseala din fapte evidente de corupţie la adapost, să scape de orice urmă de opozitie din partid pentru a -şi asigure libertatea, ”indiferent de costuri”.

”(…) Anul 2017 a însemnat pentru partid o noua premieră negativă, dărâmarea propriului guvern, fără vreo explicaţie concreta, în urma unei evaluari fictive făcute de un fost pedist cu tablourile zidite în pereţi”, a adăugat europarlamentarul, afirmând că PSD se pregăteşte acum pentru a-şi dărâma al doilea Guvern.