LISTA NOULUI GUVERN. Cine sunt miniştrii propuşi de Cioloş. Doi vicepremieri: Vasile Dâncu şi Costin Borc

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunţat, duminică, lista noului Guvern. Cioloş a prezentat, într-o conferință de presă, la Camera Deputaților, propunerile de miniştri. Cabinetul Cioloş va fi format din 21 de membri şi va avea doi vicepremieri: Vasile Dâncu şi Costin Grigore Borc.

15 nov. 2015, 09:12
LISTA NOULUI GUVERN. Cine sunt miniştrii propuşi de Cioloş. Doi vicepremieri: Vasile Dâncu şi Costin Borc

Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat duminică lista noului Cabinet, urmând ca săptămâna viitoare să meargă în Parlament pentru a obţine votul de învestire.  Cabinetul Cioloş este format din 21 de membri, printre miniştrii propuşi numărându-se Lazăr Comănescu – la Externe, Petre Tobă- Interne, Mihnea Motoc- Apărare, Anca Dragu Paliu- Finanţe, Cristina Guseth- Justiţie şi Vasile Dîncu – Dezvoltare Regională.

remierul desemnat Dacian Cioloş a ajuns la Parlament. Premierul desemnat se afla, la ora 14.00, în biroul şefului Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. În birou au fost mai mulţi lideri ai PSD, care au plecat, după 10 minute, la şedinţa CEx a partidului, care are loc tot la Parlament.  Cioloş va participa, după anunţarea listei, la reuniunea social-democraţilor.

Înainte să anunţe oficial lista miniştrilor, Dacian Cioloş a spus că i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis lista pe care o propune. „Am discutat de mai multe ori cu Klaus Iohannis, zilele trecute, despre propunerile de miniştri”, a spus Dacian Cioloş.

În conferința de presă, Cioloş a precizat că a urmărit să aleagă în echipa guvernamentală pe care o propune oameni „profesioniști, integri, deschiși spre dialog”, precizând că, luni și marți, va merge cu aceștia în fața Parlamentului pentru a obține votul de învestitură.

CITEŞTE ŞI Dacian Cioloş a făcut o nouă propunere la Sănătate. Patriciu Achimaş-Cadariu, în locul lui Andrei Baciu

„Am urmărit să fie oameni profesioniști, integri, deschiși spre dialog și voi merge cu ei, mâine și poimâine, în fața Parlamentului”, a afirmat Cioloș. El a mai spus că a ținut cont de competență și de experiența în domeniu atunci când a făcut propunerile pentru ministere.

CITEŞTE ŞI Andrei Baciu, propus ministru al Sănătăţii, a fost RETRAS de pe lista noului Guvern 

Totodată, premierul desemnat a precizat că a ales și oameni care vin din sectorul privat, din administrația românească, europeană sau internațională, dar și din rândul societății civile.

„Am urmărit să avem și un echilibru de gen, cred că e unul din rarele guverne ale României care are cam o treime, din membrii propuși, femei”, a adăugat Cioloș.

LISTA anunţată de DACIAN CIOLOŞ:

Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dâncu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe 

Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth – ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională

Patriciu Achimaş-Cadariu (Andrei Baciu a fost RETRAS) – ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei Primului ministru

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE LUI DACIAN CIOLOŞ:

– Sunt in masura sa va prezint lista membrilor guvernului pe care o sa o propun Parlamentului.

 – Am urmarit sa aleg, asa cum am spus de la inceput, oameni cu competenta, cu experienta pe domeniile respective, oameni din sectorul privat, din administratia romaneasca sau europeana sau internationala, oameni care activeaza in diferite organizatii din societatea civila, oameni cu viziune, care au idei si experienta de managament

 – Am urmarit sa avem si un echilibru de genuri, este unul din rarele propuneri de guverne care are cam o treime din membri femei

 -Avem si oameni cu experienta bogata, dar si oameni tineri, insa cu formare profesionala solida si practica in domeniul lor si idei

 – Am urmarit oameni profesionisti si integri, profesionisti si deschisi la dialog

– Voi merge in fata Parlamentului la audieri maine si poimaine

ÎNTREBĂRI

 -Dancu e fost membru al PSD, dar l-am ales pentru experienta si viziunea pe domeniul pe care l-am propus. In administratie publica vreau sa venim cu un proiect pentru imbunatatirea procedurilor

– Nu am intentia sa vin si sa tai din bugete. In schimb, nici nu vreau sa pun in pericol credibilitatea Romaniei prin propunerea unui buget fara echilibru.

– Vreau echipa eficienta si profesionista. Nu vor fi decizii din start de a face schimbari in Guvern doar de dragul de a face o activitate.

– Aici nu e vorba de a schimba oameni, ci de a imbunatati activitatea. Cum putem introduce anumite criterii in evaluarea unui angajat in administratie, asta trebuie sa vedem.

– Am avut discutii cu Iohannis despre postul de premier doar cu o zi sau doua inainte de a-mi face propunerea formala. Inainte am avut discutii pentru o alta pozitie guvernamentala

_______________________________________________________________________________

Citeşte şi DACIAN CIOLOŞ îşi prezintă echipa. Surse: Vasile Dâncu, VICEPREMIER. Ultimele nume vehiculate UPDATE

Potrivit unor surse politice, citate de România TV, Vasile Dâncu, cunoscut drept unul dintre exponenţii celebrului Grup de la Cluj din PSD, va ocupa funcţia de vicepremier. Dacian Cioloş se va întâlni, în cursul zilei de duminică, cu liderii partidelor parlamentare.