Nelu Tătaru: Facem o propunere spre starea de urgenţă. UPDATE: „În acest moment, nu se impune, este atributul preşedintelui”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre posibilitatea revenirii la starea de urgență, în contextul creșrerii numărului de cazuri de coronavirus în România. Ulterior, şi-a nuanţat declaraţiile, anunţând că în acest moment nu se impune o astfel de măsură, ci în funcţie de evoluţia pandemiei.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 08:43
Nelu Tătaru: Facem o propunere spre starea de urgenţă. UPDATE: „În acest moment, nu se impune, este atributul preşedintelui”

Ministrul Sănătății a revenit cu precizări în legătură cu declarația făcută în urmă cu aproximativ o oră, cu privire la posibilitatea reinstituirii stării de urgență. „Am mai discutat acest lucru, în acest moment nu se impune”, a răspuns Nelu Tătaru, întrebat despre posibilitatea reinstituirii stării de urgență.

„Vedem evoluția ulterioră și mă repet, la propunerea INSP, Ministerul Sănătății, CNSU, propunere către președintele României, este atributul președintelui României, dar într-un context care în acest moment nu face…”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre posibilitatea revenirii la starea de urgență, în contextul creșrerii numărului de cazuri de coronavirus în România.

„Gestionăm o criză a pandemiei, vreau să avem o legislație care să ne permită să ne desfășurăm activitatea, să revenim la acele cazuri de 100 și ceva de infectări pe zi. Facem o analiză, facem o propunere spre starea de urgență”, a spus minisitrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor: „Pot apărea focare de coronavirus pe Litoral” 

Întrebat cum sunt verificate persoanele care stau în izolare, ministrul a spus că medicul de familie trebuie să ia legătura cu acestea.

„În acest moment, regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga ca în casă să facă această izolare. Recomandarea rămâne aceeaşi … măcar medical, epidemiologic”, a afirmat Nelu Tătaru.

El a confirmat, totodată, ipoteza că tinerii care se distrează pe litoral, fără respectarea regulilor transmise de autorităţi, pot transmite virusul în alte judeţe. De asemenea, Tătaru nu a exclus varianta că aglomerările de turişti de pe litoral pot deveni focare de infecţie COVID-19.

„Creșterea numărului de cazuri e de la o zi la alta și atunci se poate declara o stare suplimentară decât cea de alertă, dar evaluarea ne va da și răspunsul”, a adăugat el.

Nelu Tătaru a precizat că România a revenit la o rată de transmitere de 1,4, la nivelul zilei de 8 mai, de la o transmitere de 0,6-0,7 în urmă cu o lună.

„Mesajul meu este și va fi respectarea regulilor – respectarea distanțării fizice, respectarea principiilor de igienă, respectarea indicației medicului și, chiar dacă nu avem o formă legislativă în acest moment, internarea în spital, tratarea în spital. Trebuie să respectăm aceleași reguli pe care le-am respectat și până acum”, a mai spus ministrul.