Osemnitele Reginei – Mamă Elena, repatriate vineri. Au fost reînhumate la Curtea de Argeş, alături de cele ale Regelui Mihai I

Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena au fost repatriate vineri, la 37 de ani de la deces. Acestea au fost reînhumate la Curtea de Argeș, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Au fost ceremonii atât în Capitală, cât și la Curtea de Argeș.

RomaniaTV.net
18 oct. 2019, 07:44
Osemnitele Reginei – Mamă Elena, repatriate vineri. Au fost reînhumate la Curtea de Argeş, alături de cele ale Regelui Mihai I

UPDATE: Cortegiul funerar sosit de la Bucureşti a oprit în faţa noii catedrale unde aşteptau câteva zeci de persoane, printre care şi oficialităţi locale. Familia Regală şi oficialităţile au urmat apoi sicriul pe jos, până la vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.

Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada” din Curtea de Argeş au purtat sicriul din maşină în vechea catedrală şi l-au aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei-Mamă şi coroana cu flori albe.

După un moment cu caracter privat, publicul a putut intra în catedrală să se închine la catafalc.

UPDATE: Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-Mamă Elena a plecat, vineri, de la Palatul Elisabeta spre Curtea de Argeş, în aplauzele celor prezenţi. Purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă, sicriul, acoperit cu stindardul regal, a fost aşezat pe un catafalc în Sala Regilor. Aici, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, momentul având un caracter privat. Alături de aceştia s-a aflat Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi şi preoţi. PF Daniel a dăruit Familiei Regale o icoană cu Sfinţii „Constantin şi Elena” şi a semnat în Cartea de condoleanţe. Cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti.

UPDATE: Cortegiul funerar a ajuns vineri la Palatul Elisabeta, unde sicriul Reginei-Mamă Elena va fi depus în Sala Regilor timp de 45 de minute.

Cortegiul a fost aşteptat în faţa Palatului Elisabeta de câteva zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au adus buchete şi jerbe din flori albe şi steaguri tricolore.

Familia Regală se va ruga la catafalc.

După o scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeş.

UPDATE: Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena a ajuns în ţară, vineri, pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

La eveniment sunt prezenţi Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman.

Sunt prezenţi premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, secretarul general al PSD Mihai Fifor, ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz, oameni de cultură şi artă.

De la Geneva, sicriul a fost însoţit de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, de secretarul de stat Victor Opaschi şi de Ioan Luca Vlad şi Constanţa Iorga, membri ai Casei Majestăţii Sale.

Sicriul cu rămăşiţele pământești ale Reginei -Mamă Elena au ajuns vineri pe Aeroportul Otopeni, la ora 11, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, din Elveţia. La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11:45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între orele 12.00 – 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor, unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Se dorește astfel, ca în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai I au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani. Publicul va avea acces în fața Palatului Elisabeta.

Cei care vor să-i aducă un omagiu Reginei-Mamă Elena pot să aprindă lumânări şi să depună flori în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta în roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe. 

La ora 12.45, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Elisabeta la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găești (ora 14:10), Topoloveni (ora 14:40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15:05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16:00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, la ora 16:45. Începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire). 

Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, începând cu ora 12:00, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

Familia regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.