ZIUA NAŢIONALĂ a României. PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie: 10.000 de oameni, în Piaţa Constituţiei VIDEO

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Parada militară de Ziua Naţională a României a început, marţi, la ora 11.00, în Piaţa Constituţiei, din Bucureşti şi s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert. Peste 2.600 de militari şi 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS şi Poliţia Locală au participat la manifestare,  în timp ce 10.000 de bucureşteni au asistat la paradă. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, dar şi cei trei foşti şefi de stat, Traian Băsescu, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, au fost prezenţi şi ei în Piaţa Constituţiei, relatează România TV. 

01 dec. 2015, 07:17

UPDATE 12.30 La plecare, fostul preşedinte Ion Iliescu le-a urat românilor, prin intermediul presei,”La mulţi ani cu sănătate, tuturor”. 

Întrebat de ce crede că  preşedintele Klaus Iohannis nu i-a salutat pe foştii şefi de stat, Traian Băsescu a precizat: „Nici eu nu salutam pe nimeni, ma duceam direct la locul meu. Asta e protocolul. Nu poti pe unii sa-i saluti, pe altii sa nu-i saluti.”

Jurnalistii i-au atras atentia ca presedintele Klaus Iohannis l-a salutat, totusi, pe premierul Dacian Ciolos. „Asta e altceva, sunt in echipa”, a spus Basescu.

UPDATE 12.15 Parada militară s-a încheiat. Klaus Iohannis a părăsit Piaţa Constituţiei dupăce i-a salutat pe câţiva dintre cei prezenţi, între care Dacian Cioloş, Călin PopescU Tăriceanu, valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea.

UPDATE 11.08 A început parada militară de Ziua Naţională a României.  Aproximativ 10.000 de persoane asistă la paradă, potrivit Mediafax.

UPDATE 11.00 Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Constituţiei. Militarii i-au dat onorul preşedintelui. Şeful statului asistă la paradă alături de premierul Dacian Cioloş, pe care l-a salutat la sosire. 

UPDATE 10.51 Premierul Dacian Cioloş, preşedintele PSD Liviu Dragnea, liderii PNL Alina Gorghiuşi Vasile Blaga, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, şeful SRI Eduard Helvig, foştii şefi de stat Ion Iliescu Şi Emil Constantinescu se numără printre cei prezenţi în Piaţa Constituţiei.

UPDATE 10.48 Fostul preşedinte Traian Băsescu a sosit la parada militară de la Piaţa Constituţiei cu nepoţica sa Sofia Anais.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti vor participa, la parada militară de Ziua Naţională a României, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI MESAJUL lui Klaus Iohannis pentru români: „ZIUA NAŢIONALĂ din acest an este un nou început”

Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Toate străzile din jurul Casei Poporului sunt închise până la ora 16.00, parcarea maşinilor fiind interzisă. Poliţiştii de la rutieră vor fi în trafic şi vor direcţiona autoturismele pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge în piaţă sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersecţia B-dul Libertăţii cu B-dul Naţiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Şeful statului a transmis, de la Palatul Cotroceni, de la ora 10.00, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, iar de la ora 11.00 participă la paradă militară din Piaţă Constituţiei.

Parada militară de 1 Decembrie are loc în Piaţa Constituţiei pentru al doilea an consecutiv, în condiţiile în care la Arcul de Triumf au loc lucrări de consolidare.

ZIUA NAŢIONALĂ a României. 1 Decembrie 2015. LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

Până în 2014, parada militară Ziua Naţională a avut loc pe Şoseaua Kiseleff, cu defilarea militarilor din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI şi SPP, precum şi a mijloacelor tehnice pe sub Arcul de Triumf. Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la Arcul de Triumf au început în martie 2014, iar termenul de finalizare a proiectului era martie 2015.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României.

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat Unirea).