PSD a decis rămânerea la guvernare după ce s-a rupt coaliţia cu ALDE. Cum va arăta guvernul minoritar VIDEO

Șefii filialelor PSD, miniștrii și conducerea centrală au votat luni dupa-amiaza in CEX în unamitate rămânerea la guvernare după ce ALDE a decis să plece de la Palatul Victoria. Viorica Dăncilă a adăugat că, dacă va fi o moţiune de cenzură, dacă va trece acea moţiune de cenzură, "ne supunem votului Parlamentului şi asta e situaţia".

26 aug. 2019, 16:38
PSD a decis rămânerea la guvernare după ce s-a rupt coaliţia cu ALDE. Cum va arăta guvernul minoritar VIDEO

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă, liderul social-democraţilor, a anunţat că la finele acestei săptămâni, PSD se va reuni într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru a stabili paşii care trebuie urmaţi în privinţa rămânerii la guvernare.

Întrebată luni, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa CExN al PSD, dacă în termen de 45 de zile, perioada de interimat prevăzută de legislaţie, Executivul pe care-l va conduce va veni în Parlament pentru un vot de învestitură, Dăncilă a răspuns: „Vom vedea, nu am luat încă deciziile referitor la acest aspect în Comitetul Executiv de astăzi. La sfârşitul săptămânii avem Comitet Executiv Naţional şi acolo vom creiona toţi paşii următori pe care-i va face PSD. Vom vedea dacă aşteptăm cele 45 de zile, dacă vom veni mai devreme, vom vedea cum vom acţiona. Să vedem, poate este moţiune înainte, poate un vot de încredere, vom vedea cum decurg lucrurile”.

Liderul social-democraţilor a precizat că PSD are în vedere să poarte negocieri pentru a-şi asigura o majoritate în Parlament.

” Bineînţeles că vom încerca negocieri pentru a obţine o majoritate în Parlament, ştim că este necesară, nu pot să vă spun acum punct cu punct ce vom face, dar vom folosi toate pârghiile astfel încât acest Guvern să-şi ducă la capăt programul pe care l-a promis cetăţenilor”, a afirmat Dăncilă, întrebată care este planul PSD în continuare în privinţa guvernării şi cu cine va purta negocieri în Parlament pentru a-şi asigura majoritatea.

Întrebată despre „nemulţumirea” preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind neacceptarea de către PSD a unei restructurări a Guvernului, premierul a subliniat că pentru a lua o astfel de măsură este nevoie de „o majoritatea largă” în Parlament.

„Ca să faci o restructurare (a Guvernului – n.r.) îţi trebuie să ai o majoritate largă în Parlament. Trebuie să te asiguri că atunci când se votează restructurarea tu poţi să aduci pentru vot deputaţii şi senatorii care să asigure o majoritate. Am considerat că nu este timpul să ne ocupăm acum de această restructurare. Vin alegerile prezidenţiale, trebuie să fim foarte concentraţi pe alegerile prezidenţiale, iar, în acelaşi timp, pentru mine, prioritar este programul de guvernare. Dacă făceam restructurarea, trebuia tot pe acelaşi program sau cu un program nou, dar atunci ce făceam? Veneam cu un program de guvernare din 2016 pentru care cetăţenii ne-au votat, venim acum facem restructurare şi venim cu un alt program de guvernare? Eu cred că trebuie să dăm dovadă de consecvenţă şi că trebuie să ne ţinem promisiunile în faţa electoratului „, a mai declarat Dăncilă.

ALDE a decis, luni, ca partidul să iasă de la guvernare, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp după anunţ, Viorica Dăncilă a declarat că e de neînțeles decizia partenerilor, mai ales în condițiile în care Tăriceanu nici nu s-a mai înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni seara, că membrii Comitetului Executiv au aprobat în unanimitate continuarea

„Am convocat CEx în urma deciziei ALDE de a abandona responsabilitatea guvernării. În unanimitate, colegii au susţinut că trebuie să continuăm guvernarea. Avem responsabilitate faţă de cei care ne-au acordat votul în 2016, avem responsabilitate pentru implementarea programului de guvernare, o responsabilitate pe care ne-am asumat-o împreună cu ALDE, dar iată că trebuie să ducem mai departe, doar PSD. Vom continua guvernarea, vom implementa în continuare programul de guvernare, iar în eventualitatea în care ALDE decide demisia miniştrilor vor fi numiţi interimari”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută luni seară, după şedinţa CEx.

„Avem responsabilitatea celor care ne-au votat în 2016. Este foarte important ceea ce se întâmplă cu România, trebuie să asigurăm stabilitate. Vom continua guvernarea, vom continua implementarea programului de guvernare, dacă miniștrii ALDE își dau demisia, vom numi miniștri interimari. E o decizie de neînțeles din partea ALDE. Nu putem vorbi de restructurare, de un nou program de guvernare, pentru că cu el am venit în fața cetățenilor, cu el am câștigat. Înțelegeam dacă ieșea din coaliție pentru a-l susține pe domul Tăriceanu, pentru a ridica partidul în sondaje, dar văd că nici acest lucru nu l-au făcut.”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Niculae Bădălău, Radu Oprea și Ioan Deneș sunt cele trei persoane propuse pentru a prelua interimatul pentru ministerele Energiei, Relația cu Parlamentul și Mediu, după ce ALDE a anunțat retragerea de la guvernare. Totodată, PSD a votat rămânerea la guvernare.

PSD a decis în ședința Comitetului Executiv Național ca Niculae Bădălău să fie propus interimar la Energie, Radu Oprea- interimar pentru Relația cu Parlamentul și Ioan Deneș- interimar la ministerul Mediului, după ce ALDE a decis retragerea de la guvernare. Ramona Mănescu, și ea ministrul ALDE a anunțat deja că va rămâne în guvern. Liderii PSD au decis rămânerea la guvernarea.

Miniștrii care vor părăsi marți guvernul sunt: Anton Anton, Grațiela Gavrilescu și Viorel Ilie.

„Fuga de la guvernare ar fi fatală!”, a zis Petre Daea, ministrul Agriculturii, in sedinta. „Să ne dea ei jos, dacă pot, nu să fugim noi și să le ușurăm munca”, a zis și președintele executiv PSD, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău a zis și el că „nu e bine sa dam afara toti oamenii ALDE din agentii guvernamentale, companii, deconcentrate, pentru că unii vor ramane cu noi”.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a zis că susține punctul de vedere al lui Bădălău: „Sa nu ii punem pe fuga pe toti de la ALDE, poate s-ar mai putea negocia cu ei”, a zis el.

Florin Iordache a insistat ca trebuie oprite plecarile din PSD.

„Trebuie oprite plecarile de la noi, trebuie sa ne numaram intai intre noi si pe urma sa cautam alti aliati”, a zis vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Secretarul general PSD Mihai Fifor a indemnat partidul sa-si revina. „Suntem cam demobilizati, ar trebui sa ne revenim. Exista viata si dupa plecarea ALDE”, a spus el.