ŞCOLI ÎNCHISE în România. Ministrul Educaţie: Examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, posibil în iulie

Ministrul Educaţiei a anunţat că deocamdată nu s-a stabilit o dată la care vor fi realuate cursurile în scoli, urmând ca acest lucru să se întâmple în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus. Monica Anisie a precizat că evaluarea Naţională 2020 şi Bacalaureat 2020 s-ar putea organiza în luna iulie în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că pregăteşte un nou decret pentru prelungirea stării de urgenţă în România până la 16 mai. Monica Anisie a anunțat că programa pentru examenele naționale nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. 

RomaniaTV.net
07 apr. 2020, 07:38
ŞCOLI ÎNCHISE în România. Ministrul Educaţie: Examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, posibil în iulie

„Pentru a ne proteja sănătatea suntem nevoiți să stăm în casă. În această perioadă MEC a fost în strânsă legătură cu cadrele didactice, inspectoratele. Am început deja să asigurăm tablete din comunitățile dezavantajate. În acest timp am urmărit cu atenție ce se întâmplă în celelalte state ale UE. În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii ministerului cu care am agreat măsurile care se impun.
Vreau să fac precizarea că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, precum şi de măsurile comunicate de Comitetul Special pentru Situaţii de Urgenţă. Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învăţămîntul universitat şi preuniversitar după încetarea stării de urgenţă. 

În funcţie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise la Evaluării Naţionale şi Bac ar putea avea loc în iulie. Programa nu va cuprinte materia aferentă semestrului al doilea. Situația scolară se va încheia cu minimum 2 note”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că „calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la grădinită vor fi decalate și anunțate imediat ce va fi stabilită data reînceperea cursurilor”. 

De asemenea, admiterea la ciclul de licență în ciclul universitar se va organiza după susținerea examenului de BAC.

 

Ştirea iniţială:

Ministrul Educaţiei a anunţat luni că elevii vor rămâne acasă cel puţin până la jumătatea lunii mai. Monica Anisie exclude categoric varianta îngheţării anului şcolar, iar în privința evaluării naționale și a bacalaureatului, Anisie a spus că va anunța soluțiile în cursul acestei săptămâni.

Ministrul Educației a spus că după 21 aprilie, când se termină vacanța de primăvară, elevii vor continua să învețe de acasă până cel puțin în 16 mai, atunci când expiră starea de urgență în România.

„Cel mai important este ca elevii și profesorii să fie în siguranță, sănătatea lor este cea mai importantă”, a afirmat Monica Anisie, potrivit Hotnews.ro.

Ministrul a precizat că momentul redeschiderii școlilor va fi decis de către Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență, iar măsurile pe care le va lua în privința examenelor naționale și a desfășurării acestora vor fi anunţate în cursul acestei săptămâni.

„Noi ne uităm și la ce au făcut celelalte țări. Sunt însă foarte multe țări – Estonia, Ungaria, Luxemburg, de exemplu- care nu au luat încă nicio decizie. Săptămâna aceasta vom anunța soluțiile la care ne gândim și pe care le luăm și în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus. Dar sub nicio formă nu se va îngheța anul școlar”, a declarat pentru HotNews.ro Monica Anisie.

Ministrul a mai spus că săptămâna viitoare va avea o întâlnire online cu ceilalți miniștri ai Educației din țările Uniunii Europene, care vor discuta soluțiile la care s-au gândit.