Ministrul de Externe: Aproape 6.000 de cetăţeni români revin în ţară în această noapte prin culoarul special deschis în Ungaria

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți seara la Digi24 că în jur de 6.000 de cetățeni români și 830 de vehicule sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria.

17 mart. 2020, 06:16
Ministrul de Externe: Aproape 6.000 de cetăţeni români revin în ţară în această noapte prin culoarul special deschis în Ungaria

UPDATE: Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, autoritățile ungare vor permite cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei.

Astfel, cetățenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE precizează că este vorba de o măsură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere, astfel încât să revină în siguranță în țară.

Cetățenii români vor primi pe Waze un traseu pe care trebuie să-l urmeze, iar autoritățile insistă să nu se abată de la el și să nu se rătăcească prin zone foarte populare, întrucât traseul este pe drumuri secundare din Ungaria.

UPDATE: Ungaria a anunțat că face o excepție și le va permite cetăţenilor români şi bulgari blocaţi la graniţa austro-ungară să tranziteze teritoriul ungar o singură dată în cursul nopţii de marţi.

Anunțul a fost făcut de ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. El a precizat, potrivit Reuters, că cetățenii români pot folosi o rută prestabilită între orele 18.00.00 și 02.00, ora României, în vreme ce bulgarii care călătoresc spre țară prin România, între orele 18.00 și 21.00, scrie HotNews.ro.

Szijjarto a afirmat că a discutat prin telefon cu omologii săi din România şi Bulgaria, care i-au solicitat ca Ungaria să le permită cetăţenilor celor două state să revină acasă.

„Prioritatea noastră este sănătatea ungurilor. Acesta este scopul măsurilor de protecţie a frontierelor”, a subliniat el, citat de Agerpres.

Ţinând cont de toate acestea, Ungaria le va permite cetăţenilor români şi bulgari un unic tranzit prin Ungaria pe o rută prestabilită, în cursul nopţii de marţi, a precizat Peter Szijjarto.

El a mai spus că Ungaria aşteaptă de la autorităţile române şi bulgare să-şi informeze cetăţenii că graniţele Ungariei sunt închise pentru călătorii străini.

UPDATE: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, marți, că în cursul serii se va face transferul miilor de români blocați la granița dintre Ungaria și Austria. El spune că la ora transmiterii acestei știri, ministerele de interne ale celor două țări stabilesc detaliile transferului. 

„Ungaria va sprijini ca măsură de excepție, dar aplicată o singură dată repatrierea acestor cetățeni români care se află în prezent la punctul de trecere dintre granița Austriei cu Ungaria pentru a ajunge pe teritoriul României printr-o trecere neîntreruptă până la frontiera cu România unde vor fi preluați de autoritățile române. În acest moment, ministerele de interne ale celor două țări se află în legătură și stabilesc detaliile cu privire la acest tranzit și mai ales la ora la care ar urma să se aplice această măsură”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

„Din informațiile preliminare, ar fi vorba de ora 8 sau 9 în această seară. Eu am semnalat că mi se pare o oră târzie pentru situația acestor cetățeni care se află acolo de la ora miezul nopții. Sperăm să se realizeze cât mai repede”, a mai spus șeful diplomației române.

Românii care nu pot ajungă acasă își strigă disperarea pe reţelele de socializare, în speranța că autorităţile îi vor putea ajuta.

Sute de oameni blocați între Austria şi Ungaria, deoarece guvernul de la Budapesta a decis închiderea totală a graniţelor pentru cetăţenii străini.

Citeşte şi Cel mai grav scenariu de coronavirus în România. Când va fi vârful epidemiei

Vameșul ungur le-a reproșat că sunt în miez de noapte pe drumuri și le-a spus că trebuia să se informeze cu privire la măsura luată de ei. „Sunt femei gravide și copii. Nu ne primesc ungurii. Să ajungă la Iohannis. E frig mare afară. Dați share în grupuri. Austria nu mai primește nimic înapoi„, a spus unul dintre românii blocaţi la graniţă. „Nu ne mai primeşte nimeni. Austria nu ne primeşte înapoi, nici Cehia, nici Slovacia. Vameşii spun că dacă nu plecăm, aduc tancurile„, spune un alt român.

MAE a intervenit în scandal. În continuarea eforturilor Ministerului Afacerilor Externe pentru asistarea cetățenilor români în contextul măsurilor restrictive impuse de tot mai multe state în vederea gestionării epidemiei de COVID-19, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó, anunţă ministerul pe site-ul oficial.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

În acest context și pe fondul semnalelor multiple primite din partea cetățenilor români aflați la punctul de frontieră Nickelsdorf care doresc să revină în România din diferite state europene, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat situația umanitară creată, prin prezența unui număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3500 de persoane până la acest moment), și a solicitat adoptarea de urgență de către autoritățile ungare a unor măsuri care să permită reluarea tranzitului acestora pe teritoriul ungar. 

Ministrul Bogdan Aurescu a accentuat caracterul foarte sensibil al situației create, inclusiv ca urmare a faptului că informațiile nu au fost disponibile cu suficient timp în prealabil, și a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.

În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, tot astăzi,17 martie 2020, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.