Un elicopter SMURD Iaşi s-a prăbuşit în Republica Moldova. Patru persoane au murit VIDEO UPDATE

Un elicopter SMURD din Iaşi s-a prăbuşit la o misiune în Republica Moldova. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit. Procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD  

RomaniaTV.net
02 iun. 2016, 11:50

UPDATE 23.00 Președintele Republicii Moldova a decretat 3 iunie drept zi de doliu național iar premierul Pavel Filip a convocat, joi seara, o ședință de urgență cu șefii instituțiilor implicate în elucidarea cauzelor accidentului aviatic din raionul Cantemir, soldat cu decesul a patru membri ai echipei SMURD: pilotul, copilotul, medicul și paramedicul.

UPDATE 19.32 O echipă formată din procurori militari români și specialiști criminaliști se va deplasa în Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritățile judiciare din această țară în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD, informează joi Parchetul General.

„O echipă mixtă formată din procurori militari și specialiști criminaliști urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autoritățile judiciare din această țară”, se arată într-un comunicat transmis joi de Parchetul General.

La nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași s-a constituit joi un dosar penal în legătură cu accidentul aviatic petrecut în localitatea Haragâș din Republica Moldova. Dosarul a fost preluat apoi de către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

UPDATE 17.10 Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat în urma accidentului aviatic. Procurorii au declanşat urmărirea penală în baza art. 263 alin. (2) Cod penal – Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a transportului aerian, care au provocat urmări grave. La faţa locului s-au deplasat un grup de procurori din Procuratura Generală. Actualmente, Procuratura Republicii Moldova întreprinde acţiuni de comun cu omologii săi din cadrul al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României pentru deplasarea acestora la faţa locului.

UPDATE 16.58 Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își exprimă profundul regret în legătură cu prăbușirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș, raionul Cantemir, soldată cu pierderi de vieți omenești: „Îmi exprim profunda compasiune și transmit condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viața, încercând să salveze o altă viață. Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de alta a Prutului și pentru mine personal”.

UPDATE 16.49: Procurorii de la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbuşirii elicopterului SMURD

UPDATE 16.37 Un medic şi un asistent de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, morţi în accidentul aviatic din R. Moldova. „Este vorba de un medic, Mihaela Dumea, şi un asistent medical, Gabriel Sandu, care au decedat în accidentul din Republica Moldova. Sunt stupefiat, uluit, ca de altfel toţi colegii mei din spital. Este o adevărată dramă ceea ce se întâmplă. Nu pot să îmi imaginez prin ce trec familiile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Bârliba, directorul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Acesta a precizat că familiile celor decedaţi au fost informate asupra accidentului.

UPDATE 16.00: Echipajul SMURD care a pierit în Republica Moldova era format din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Socai, medicul Dumea Mihaela și asistentul Gabi Sandu.

Vestea mortii fulgeratoare a asistentului Gabriel Sandu si medicului Dumea Mihaela de la SMURD Iasi, a pilotului si copilotului a cazut ca un trasnet asupra colegilor victimelor. „Sunt consternat la auzul acestei vesti. E al doilea accident in care se prabuseste un elicopter SMURD la Iasi. Suntem profund indurerati. Vorbele sunt de prisos. In UPU este o adevarata drama”, a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sfantul Spiridon”.

UPDATE 15.30 „Eram la mine, în biroul de la Primărie. Avea o distanţă foarte mică de pământ. Vira când la stânga, când la dreapta. Era ploaie mare. Nu se vedea nimic. Era totula lb în faţă. Nu era vânt puternic. Nu ştiu dacă au fost explozii, era prea mare distanţa. Da, m-am speriat. S-a auzit o bubuitură. Au trecut câteva maşini de pompieri după 25 de minute, poate mai repede. Unii oameni s-au apropiat. Am văzut că au trecut mai multe maşini, am înţeles că sunt persoane carbonizate. Ei au încercat să aterizeze, dar nu au reuşit. Iarba era pătulită pe un teren mare”, a declarat un alt martor.

UPDATE 15.20 „Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicopterul se îndrepta la Cahul pentru a prelua un pacient. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical. Sper ca într-o oră să ajung la faţa locului. În elicopter nu era niciun pacient”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Oleg Crăciun.

UPDATE 15.17 Potrivit ultimelor informaţii, pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă au murit în accident.

UPDATE. 15.15 Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prbuşit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului„, a declarat primarul satului Haragîş, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă, potrivit publika.md.

 

UPDATE 15.00 Şefa serviciului de presă al Departamentul Situații Excepționale din Republica Moldova, Liliana Puşcaşu, a declarat că un elicopter al Smurd Iaşi s-a prăbuşit, patru persoane decedând în urma accidentului. 

La 14.13 un elicopter SMURD a căzut în raionul Cantemir. Trei echipaje s-au deplasat la fata locului. Elicopterul s-a prabuşit la o distanţă de 100 de metri de o padure„, a declarat Liliana Puşcaşu.

„Am văzut o mână, un picior, căştile piloţilor. Marotrii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arşi. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localităţii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viaţă. Plouă tare. Poliţiştii strâng totul grămadă. E straşnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar a zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic”, a declarat un martor pentru publika.md.

În această dimineață, elicopterul SMURD a fost solicitat de medicii din Vulcănești, Republica Moldova, pentru a transporta aerian și monitoriza o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută.

La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. După decolare, elicopterul a dispărut de pe radare. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.