Noi proteste în Bucureşti şi în ţară, joi seară. Zeci de mii de oameni, din nou în stradă împotriva modificării Codului Penal VIDEO

Zeci de mii de persoane au ieşit din nou în stradă joi, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, în semn de protest faţă de modificarea şi completarea, prin ordonanţă de urgenţă, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. La Bucureşti "vârful" protestului din Piaţa Victoriei s-a atins în jurul orei 21.00, când la sediul Guvernului manifestau aproximativ 60.000 de oameni. Alte câteva zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi în marile oraşe din ţară. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că Executivul nu va renunţa la Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

02 feb. 2017, 14:57
Noi proteste în Bucureşti şi în ţară, joi seară. Zeci de mii de oameni, din nou în stradă împotriva modificării Codului Penal VIDEO

Protestul de joi seară din Bucureşti a fost unul fără incidente majore, spre deosebire de cel de miercuri, care s-a încheiat cu violenţe în urma cărora jandarmii au reţinut zeci de persoane. Şi în ţară oamenii au protestat paşnic. Între 25000 şi 30.000 de oameni au ieşit în stradă la Cluj-Napoca, peste 20.000 au protestat la Timişoara, iar circa 12.000 de oameni au manifestat la Sibiu. La Iaşi au ieşit la protest peste 15.000 de oameni, iar în Braşov au manifestat peste 8.000 de persoane. Şi în alte oraşe mari din ţară s-a ieşit în stradă cu miile, însă nicăieri nu s-au înregistrat violenţe.

Zeci de români au protestat faţă de OUG privind modificarea codurilor penale şi la Londra, Paris şi Viena.

La Londra, câteva zeci de români au protestat pentru a doua seară la rând în faţa Institutului Cultural Român. Ei au scandat slognuri precum „România, nu uita, asta este şansa ta!”, „Uniţi salvăm toată România!”, „În democratie, hoţii stau la puşcărie”, „Noi nu suntem o naţie de sclavi”, „România, trezeşte-te!”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor” sau „Avem proiect de ţară, curăţenie generală!” şi au fluturat drapele româneşti şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

UPDATE 23.45 În Piaţa Victoriei au mai rămas la această oră doar câteva sute de protestatari paşnici şi dispoztive de jandarmi.

UPDATE 23.00 Aproximativ jumătate dintre protestatari au părăsit deja Piaţa Victoriei din Bucureşti. În ţară protestatarii au început şi ei să se se îndrepte spre case.

UPDATE 22.30 Mai mulţi tineri au fost scoşi din mulţimea adunată în Piaţa Victoriei de jandarmi, fiind suspectaţi că ar putea instiga la violenţe şi că astfel s-ar putea ajunge la evenimente precum cele de miercuri seară.

Numărul protestatarilor din Capitală a mai scăzut în ultimele zeci de minute, însă în piaţă sunt în continuare câteva zeci de mii de persoane.

UPDATE 22.15 La Sibiu, o tânără de 25 de ani care a ieşit la protest alături de aproximativ 12.000 de oameni le-a împărţit participanţilor la protest 50 de pahare cu colivă făcută de bunica ei, pe care a scris PSD cu markerul, ea spunând că „în toată supărarea” trebuie să faci şi un pic de haz de necaz.

La protestul de la Sibiu a avut loc şi un incident. Un participant la protestul de la Sibiu a aprins o fumigenă şi a aruncat-o în Piaţa Mare, unde erau adunaţi manifestanţii, alţi doi oameni intervenind, iar pentru a evita un conflict. Jandarmii i-au scos pe cei trei din mulţime.

Peste 8.000 de oameni protestează la această oră pe bulevardele din Constanţa, peste 5.000 sunt în stradă la Ploieşti, unde au mers la sediul DNA şi au scandat lozinci de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, iar la Craiova sunt peste 3.000 de protestatari, care îi îndeamnă pe locatarii blocurilor de pe Calea Bucureşti să iasă în stradă.

UPDATE 22.05 În Capitală în Piaţa Victorie sunt aproximativ 60.000 de persoane. Unele grupuri au început să părăsească zona de protest, însă pe marile bulevarde continuă să vină oameni spre sediul Guvernului chiar şi la această oră.

Jandarmii au descoperit în apropiere de Piaţa Victoriei două persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache; cele două persoane au fost conduse la o secţie de poliţie pentru audieri. Un alt bărbat a fost scos de jandarmi din mijlocul mulţimii, la solicitarea manifestanţilor, deoarece consuma băuturi alcoolice în Piaţa Victoriei. Bărbatul a fost legitimat şi îndepărtat din zonă.

Protestatarii din Piaţa Victoriei scandează Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, „Refuz acest abuz”, „Codruţa, nu uita, noi suntem de partea ta!”, „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”, „Hoţii”,”Abrogaţi şi demisionaţi!”,”Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta” şi afişează pancarte cu mesaje precum „Jos labele de pe DNA, „Nu puteţi cumpăra toate generaţiile” sau „Abrogaţi”. Mai mulţi oameni împart ceai fierbinte manifestanţilor. Unii sunt însoţiţi de copii, pe care îi ţin de mână sau îi cară în spate. Manifestanţii au steaguri şi fluiere.

Circulaţia este blocată în totalitate în Piaţa Victoriei.

Jandarmii le-au împărţit oamenilor fluturaşi cu mesaje în care le cer să se delimiteze de orice acţiune violentă.

„#Nuaşa #Jandarmeriaprotejează

Delimitează-te de cei care produc violenţe!

Îndepărtează-te cât mai repede de zona de contact dintre jandarmi şi turbulenţi, mai ales dacă ai venit însoţit de copii.

Nu încerca tu să îi opreşti.

Turbulenţii vor încerca să se ascundă în mulţime. Nu-i lăsa şi îndepărtează-te cât mai mult.

Respectă aceste indicaţii.

Jandarmeria va acţiona numai împotriva violenţelor”, este mesajl de pe fluturaşii împărţiţi de jandarmi.

UPDATE 22.00 La Cluj-Napoca au ieşit în stradă aproximativ 25.000 de oameni, iar la Timişoara 15.000 de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului. „Grindeanu, ai pătat onoarea din Banat”, este una dintre lozincile scandate de manifestanţi

UPDATE 21.35 Numărul protestatarilor din faţa Guvernului este la această oră de aproximativ 60.000.

UPDATE 21.15 Piaţa Victoriei din Capitală, care are o capacitate de 50.000 de persoane, este la această oră plină. Totuşi, spre deosebire de seara de miercuri, când mii de oameni care veneau la protest au rămas blocaţi în pasajul de la metrou, la această oră lucrurile decurg normal în piaţă. Până la aceast oră nu s-au înregistrat incidente.

La Iaşi sunt peste 15.000 de peroane în stradă. 

UPDATE 20.50 În Piaţa Victoriei s-au strâns în jur de 40.000 de protestatari.

La Cluj-Napoca sunt în stradă 25.000 de oameni, la Timişoara 15.000, la Sibiu – 12.000, la Braşov – 8.000, la Arad 4.000, la Oradea 3.000, la Constanţa – 7.500 oameni.

La Sibiu, protestatarii mărşăluiesc pe străzile oraşului având o cruce pe care scrie „PSD”, dar şi un banner uriaş cu mesajul: „Vrem o ţară pentru copiii noştri, nu pentru penalii voştri”

Peste 5.000 de oameni participă la un marş de protest la Oradea, iar la Tulcea câteva sute de persoane protestează pe străzile municipiului.

UPDATE 20.30 La Bucureşti, la această oră în Piaţa Victoriei sunt peste 35.000 de oameni, care protestează paşnic, afişând doar mesaje prin care cer retragerea OUG privind modificarea Codului Penal şi scandând lozinci împotriva Guvernului.

UPDATE 20.15 Aproximativ 8.000 de oameni, majoritatea tineri, protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei din Timişoara. La această oră câteva mii de oameni protestează şi în centrul municipiului Cluj-Napoca. Peste 3000 de manifestanți au pornit, ca de obicei în aceste zile, în marș, pe străzile Clujului.

Oamenii au pornit, către cartierul Mărăști, pe una dintre principalele artere ale orașului. În marșul lor, oamenii mențin blocată circulația, ocupând toate benzile carosabilului, astfel că mașini ale Serviciului de Poliție Rutieră asigură dirijarea traficului către alte artere, pentru ca acele zone ocupate de protestatari să fie ocolite.

Manifestanții poartă pancarte inscripționate cu mesaje cum ar fi „Jos Guvernul”, „Guvern de hoți”, „Anticipate”, „Hoția ucide”, „PSD — ciuma roșie” și scandează lozinci — „Uniți salvăm toată România”, „Hoții”, „DNA să vină să vă ia”, dar și fotografii cu Liviu Dragnea, Nicolae Ceaușescu sau Vlad Țepeș. De asemenea, ei fluieră și suflă în trompete, strigând și mesaje de mobilizare a oamenilor pentru a participa la proteste sau fluturând steaguri.

În judeţul Hunedoara, aproape 1.000 de oameni au luat parte la un marș de protest în Deva. 

4.000 de oameni au ieşit deja în stradă şi la Braşov, iar la Galaţi numărul manifestanţilor a ajuns la o mie; câţiva protestatari le-au dat flori jandarmilor.

Circa 400 de persoane s-au adunat şi pe platoul din centrul orașulu Zalău, iar la Craiova au ieşit în stradă aproximativ 1000 de persoane, care protestează în Piața „Mihai Viteazul”; 100 de persoane au ieşit să protesteze şi la Slatina. Peste 500 de persoane s-au adunat pentru a protesta în fața Prefecturii din Bistriţa.

Aproape 1.000 de oameni au ieșit, joi, în centrul municipiului Piatra Neamț, pentru a protesta împotriva adoptării de către Guvern a proiectului de lege referitor la grațiere și a Ordonanței de Urgență de modificare a codurilor penale, iar la Suceava câteva sute de oameni au pornit într-un marș de protest pe străzile orașului.

UPDATE 19.55 Jandarmii din Piaţa Victoriei din Bucureşti au scos din mulţime un agitator, la solicitarea demonstranţilor. Pe o tarabă sunt oferite gratuit participanţilor la protest ceai, cornuri şi sandvişuri.

La această oră în Piaţa Victoriei sunt peste 30.000 de oameni.

UPDATE 19.50 Peste 2.000 de oameni participă , joi seară, la Alba Iulia, la un protest faţă de adoptarea de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, oamenii cerând demisia Executivului şi pornind într-un marş pe străzi în timp ce scandează „Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta”. Protestatarii s-au adunat, joi, după ora 18.00, în faţa Prefecturii Alba purtând pancarte cu mesaje precum „Să vă fie frică, Ardealul se ridică!”, „Nu accept acest abuz”, „Uniţi suntem puternici!”, „În democraţie, hoţii stau în puşcărie” sau „No, amu’ îi bai!”. Protestatarii au pornit într-un marş pe străzi, din centrul oraşului spre cartierul Cetate, circulaţia autoturismelor fiind îngreunată în zonele respective.

Şi la Constanţa s-au adunat peste 600 de persoane care scandează, între altele, „Dragnea nu fi trist, la Jilava ai dentist”, „Dragnea şi Nicuşor în acelaşi dormitor”. Peste 700 de persoane au ieşit în stradă şi la Arad, unde scandează „Abrogaţi şi demisionaţi”, manifestanţii blocând traficul în centrul oraşului.

UPDATE 19.29 Polițiștii rutieri au luat decizia joi seara să închidă traficul rutier pe Șoseaua Kisselef, de la Strada Monetăriei, dar și pe Bulevardul Aviatorilor pe sensul de acces înspre Piața Victoriei, de la Statuia Aviatorilor, a anunțat Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Reprezentanții Poliției Rutiere au estimat că la protest sunt circa 10.000 de persoane.

UPDATE 19.10 Jandarmii cumpără flori şi le împart manifestanţilor, după ce o fetiţă venită la protest cu tatăl ei a oferit flori unora dintre ei. Alţi doi copii, veniţi împreună cu mama lor, au oferit flori jandarmilor din faţa Guvernului şi le-au strâns mâinile.


UPDATE 19.00 În Piaţa Victoriei s-au adunat deja peste 3000 de oameni, iar grupuri mari se îndreaptă spre sediul Guvernului. Oamenii scandează „Abrogaţi şi demisionaţi!”,”Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta”.

La Satu Mare, circa 300 de persoane protestează joi în centrul municipiului, câteva zeci de persoane fiind prezente şi la protestul din Drobeta-Turnu Severin din judeţul Mehedinţi. 

La Timişoara, peste 2.000 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat pe platoul din faţa Operei, pentru a protesta din nou faţă de deciziile Guvernului privind legile din domeniul justiţiei. Protestatarilor adunaţi în Piaţa Victoriei din Timişoara li s-au alăturat câteva sute de studenţi care au fost primiţi cu aplauze în piaţă. „Dragnea şi cu Tăriceanu o să scoată cărţi la anul”, „Altă întrebare, marş la închisoare”, sunt doar două dintre lozincile care se strigă în Piaşa Victoriei, din Timişoara.

La fel ca în seara precedentă, protestatarii vor pleca în marş pe străzile din oraş, traseul din seara aceasta fiind bulevardul Take Ionescu – piaţa Badea Cârţan – Băile Neptun – Prefectură – Piaţa Victoriei. LIderii celor care protestează au anunţat că plecarea va avea loc cât mai târziu pentru ca în piaţă să se adune cât mai multă lume.

Aproximativ o mie de oameni au ieşit în stradă şi la Iaşi, unde scandează „PSD nu se lasă, iar voi staţi la cald în casă” şi au pancarte cu mesaje precum „Nu dau inima din piept pentru un guvern infect” sau „Hoţii la închisoare, nu la guvernare”.

Aproximativ 1.000 de persoane, între care și mămici cu bebeluși, protestează joi seară în municipiul Ploiești, acestea pichetând sediul PSD și pornind ulterior într-un marș pe Bulevardul Republicii, una dintre principalele artere ale orașului.

Manifestanții, care sunt persoane de toate vârstele, inclusiv mămici cu bebeluși, s-au adunat inițial în centrul orașului, în fața Palatului Administrativ, unde au scandat lozinci împotriva Guvernului, a lui Liviu Dragnea și a PSD, dar și lozinci de susținere a activității DNA.

Ulterior, manifestanții au pornit în marș către sediul PSD aflat în apropierea Palatului Administrativ, scandând: „În democrație hoții stau la pușcărie”, „PSD, ciuma roșie”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”, dar și „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”. Apoi, coloana de manifestanți a pornit în marș către cartierul de nord al orașului, așa cum s-a întâmplat și în serile precedente.

Manifestanții afișează pancarte de dimensiuni mari, cu mesaje precum: „Altă întrebare, altă guvernare”, „Abrogați și plecați”, „Vânzători de țară, iar ne-ați scos afară”, și „Refuz acest abuz!”.

Aproximativ o mie de braşoveni au ieşit din nou în stradă, joi seară, adunându-se în faşa Prefecturii din municipiului. Protestatarii le-au oferit flori jandarmilor în semn de respect reciproc, au cântat imnul naţional şi au anunţat că vor porni şi în această seară în marş pe străzile oraşului.

Aproximativ 400 de gălăţeni au ieşit în stradă. Printre ei s-au numărat şi câţiva studenţi cu o pancartă pe care scrie „Să vă fie frică, studenţii se ridică”.

UPDATE 18.15 La această oră, în Piaţa Victoriei din Bucureşti sunt peste 500 de persoane.

În Covasna, la Sfântu Gheorghe, au ieşit în stradă proape o sută de persoane. la o acțiune de protest, exprimându-și, astfel, solidaritatea cu miile de cetățeni din țară care și-au manifestat în ultimele zile, în stradă, nemulțumirea față de Ordonanța de urgență a Guvernului privind modificarea Codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea.

Citeşte şi Parlamentarii USR au protestat din nou cu pancarte la finalul şedinţei CExN al PSD

Peste 300 de persoane protestau joi seara, în jurul orei 17,30, în fața Prefecturii Brașov, cu privire la actele normative adoptate de Guvern marți seară privind modificarea Codurilor penale și grațierea. Unul dintre protestatari a spus că este convins că numărul participanților la manifestație va crește cu siguranță după ora 18,30, pentru că o mare parte dintre cei care vin să protesteze se află la serviciu. Protestatarii flutură steaguri, fluieră și scandează „Jos Guvernul”, „Hoții, Hoții”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, „PSD-Ciuma roșie”. Totodată, ei cer retragerea proiectului de lege referitor la grațiere și a OUG de modificare a Codurilor Penale.

Reprezentanții Jandarmeriei Române au declarat pentru Agerpres că se așteaptă ca numărul protestatarilor să crească după ora 18.00.

Citeşte şi DNA confirmă că a deschis dosar penal pentru modificarea Codurilor penale: Se efectuează acte procedurale

Aproape 150.000 de persoane au protestat miercuri seară în Piața Victoriei din Capitală față de deciziile Guvernului în domeniul Justiției.

Dragnea: Iohannis este autorul moral al violenţelor din timpul protestelor. Cer anchetă după SMS-urile trimise de SRI Guvernului

Guvernul a adoptat, în ședința de marți, acte normative privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate, precum și pentru modificarea codurilor penale.

INCIDENTE în Piaţa Victoriei, miercuri, zeci de reţineri. Peste 350.000 de oameni au cerut în toată ţara demisia Guvernului VIDEO

Peste 350.000 de oameni au protestat miercuri seară în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului, după adoptarea, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale. În Piaţa Victoriei din Capitală vârful protestului a fost în jur de ora 21.00, când în stradă erau peste 150.000 de oameni, iar în ţară s-a manifestat la Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Ploieşti, Constanţa, Arad sau Braşov, printre altele, numărul total al oamenilor ieşiţi în stradă în ţară fiind estimat la aproape 200.000. O serie de incidente violente au izbucnit în Piaţa Victoriei, provocate de un grup de suporteri ai echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid, potrivit unor surse, iar jandarmii au intervenit în forţă. Detalii, aici. 

Citeşte şi Klaus Iohannis: Jos mâinile de pe DNA! Am sesizat Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte, a ajuns joi la Curtea Constituţională (CCR), unde a fost înregistrată şi a fost stabilit termenul pentru punctele de vedere până pe 7 februarie, la fel ca în cazul sesizării CSM. Detalii, aici. 

Protest la Covasna împotriva graţierii

Aproape o sută de persoane din municipiul Sfântu Gheorghe au participat joi, după-amiază, la o acțiune de protest, exprimându-și, astfel, solidaritatea cu miile de cetățeni din țară care și-au manifestat în ultimele zile, în stradă, nemulțumirea față de Ordonanța de urgență a Guvernului privind modificarea Codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea.

Protestul a avut loc în fața sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe, unde manifestanții au afișat pancarte cu diverse mesaje în limbile română și maghiară, printre care „Jos Guvernul de penali”, „Când și secuilor le pasă…”, „Refuz acest abuz”, etc.

Mitingul nu a fost autorizat, participanții organizându-se pe o rețea de socializare, sub genericul „Protest pentru democrație și justiție în România”.

După aproximativ o oră, mare parte dintre aceștia au plecat, spunând că se vor întoarce în jurul orei 18,00, ora la care, inițial, ar fi trebuit să se încheie protestul, conform propunerii lansate pe internet.

Aceasta este cea de-a doua zi de proteste la Sfântu Gheorghe, după mitingul de miercuri seară din fața sediului Prefecturii, care a început cu aproape 300 de manifestanți și s-a încheiat, după aproximativ două ore, cu un număr aproape dublu.