Viorica Dăncilă, primul interviu după moţiunea de cenzură: Nu voi candida la prezidenţiale. Ce spune de remaniere

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat, înregistrând 200 voturi "pentru” şi 7 ”împotrivă”, în condiţiile în care pentru adoptare erau necesare 233 de voturi favorabile. Pentru Viorica Dăncilă a fost prima bătălie câştigată, urmează congresele PSD. Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate România TV, premierul a vorbit despre planurile de guvernare şi în interiorul PSD.

18 iun. 2019, 14:24
Viorica Dăncilă, primul interviu după moţiunea de cenzură: Nu voi candida la prezidenţiale. Ce spune de remaniere

Viorica Dăncilă a acordat primul interviu după moţiunea de cenzură în exclusivitate postului România TV, într-o emisiune moderată de Andreea Creţulescu.

Viorica Dăncilă, despre desele schimbări de miniştri, acuze voalate la adresa lui Dragnea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, întrebată dacă a fost o gafă faptul că PSD a schimbat 80 de miniștri, că mai degrabă schimbarea a trei guverne a costat mai mult partidul, decât remanierea membrilor Guvernului.

„Nu știu dacă faptul că am schimbat miniștri ne-a afectat foarte mult. Au fost guverne care au schimbat mulți miniștri. Cred că ne-a costat mai mult că am schimbat trei guverne. Cred că acest lucru ne-a costat mai mult decât faptul că am schimbat miniștri. Nici așa perioada să nu fie foarte mică (a remanierii membrilor Executivului – n.r.). Nu face performanță, dar să nu facă greșeli, să nu aducă un prejudiciu actului de guvernare. Nu pot să vorbesc despre schimbarea miniștrilor în celelalte guverne”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți seară, la România Tv.

Premierul a adăugat că important ca la schimbarea unui ministru să fie luate în calcul criteriile de competență sau măsura în care a îndeplinit măsurile din programul de guvernare, nu faptul că ar fi antipatic cuiva.

„În altă ordine de idei, trebuie să ne gândim că ministrul trebuie să aibă și susținere politică, pentru că numirea se face într-un Comitet Național. Nu numai noi am schimbat 80 de miniștri, dacă vă uitați cred că au fost guverne. Esențial este să aduci un lucru în plus când îl schimbi, nu să îl schimbi pentru că nu îți mai place cineva. Cred că trebuie să punem accent pe competența miniștrilor, pe modul în care își îndeplinesc programul de guvernare. Eu n ucred că trebuie să mai mergem neapărat pe idee, dacă e susținut de X trebuie să mergem cu el în guvern”, a completat Dăncilă.

De când a câștigat alegerile parlamentare din 2016, PSD a schimbat două Guvern, prin moțiunea de cenzură în Parlament, Cabinetul Sorin Grindeanu și apoi Executivul condus de Mihai Tudose.

Cum se va face remanierea guvernamentală

Marți seara, după ce a picat moțiunea de cenzură, la România TV, Dăncilă a enunțat și criteriile prin care va face remanierile. „La șase luni vom face o evaluare a măsurilor din programul de guvernare, vom vedea ce mai avem de îndeplinit și bineînțeles o foaia de parcurs. Acum la șase luni se încheie primul semestru și vom face evaluare. După Congres, vom face, în luna iulie, o evaluare pe primele șase luni ale anului.

Ca să putem vorbi despre o remaniere trebui să vin cu o evaluare a îndeplinirii program pe fiecare minister. Se împlinesc 6 luni în acest an de guvernare, voi face o evaluare pe fiecare minister în parte. Eu nu cred că remanierea se poate face pe oameni. Cred că dincolo de oameni trebuie să vedem munca lor, ce au realizat. După ce vom face această evaluare, decizia o vom lua în CEX, voi asculta opinia tuturor colegilor și vom vedea ce vom face în perioada următoare.”, a precizat premierul.

UPDATE despre candidat PSD prezidenţiale. Dăncilă: Nu am căutat în afara partidului. Cu siguranţă, pe 11 august vom şti cine va candida din partea PSD la alegerile prezidenţiale

„Nu am discutat despre nimeni până acum, nu am discutat decât despre candidaţi din interiorul partidului. Şerban Nicolae şi-a arătat disponibilitatea de a candida, vom vedea şi alţi colegi şi săptămâna viitoare vom demara sondajele. Ultimele sondaje le vom face cu primii trei candidaţi, pentru a avea certitudinea că din toţi care pot deveni prezidenţiabili, vom alege cea mai bună variantă.

Avem deja experienţa trecută în care preşedintele partidului a candidat pentru preşedinţia României. Cred că trebuie să învăţăm din ceea ce s-a întâmplat atunci, şi ştiu că pot ajuta candidatul stând în spatele lui”, a declarat Viorica Dăncilă la România TV.

”Nu poți să creezi un val de credibilitate dacă nu îți ți promisiunile, iar din punct de vedere politic, desigur că trebuie să ne consolidă, astfel încât să câștigăm alegerile prezidențiale. Trebuie să ajungem în fiecare organizație să vorbim cu oamenii, să vorbim cu structurile de partid astfel încât în toamna acestui an să câștigăm.

Înainte de congres o să vorbim să vedem cine vrea să candideze, o să facem sondaje de opinie astfel încât să mergem cu candidatul care are cele mai multe șanse pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Nu putem merge cu un candidat care nu are nicio șansă ci cu un candidat care pe lângă susținere să genereze un val de încredere. Vom face mai multe sondaje unde vom introduce mai mulți colegi de partid și candidați independenți și vom vedea care este soluția optimă astfel încât să avem cele mai multe șanse”, a precizat Viorica Dăncilă.

UPDATE: „Vom continua programul de guvernare”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vorbit despre încercările eșuate ale opoziției de a convinge membri PSD să susțină moțiunea de cenzură. „Faptul că nimeni nu a trădat, arată de fapt că suntem foarte uniți și că vrem să ducem mai departe ceea ce le-am promis românilor în 2016. Am înțeles că a fost sunat fiecare coleg, că s-a încercat obținerea unui număr de voturi astfel încât moțiunea să treacă și după cum vedeți, colegii au dat dovadă de foarte multă responsabilitate și fiecare a acționat așa cum era normal, susținând Guvernul”, a afirmat Viorica Dăncilă, în direct, la România TV.

Referitor la promisiunile făcute de opoziție membrilor PSD pentru susținerea moțiunii de cenzură, prim-ministrul a declarat că nu știe ce le promiteau, dar crede că a fost ceva lipsit de fundament.

”Nu știu ce le promiteau. Cred că ce le-a promis a fost lipsit de fundament. Ca să vii cu o promisiune, trebuie să ai și ce oferi și cei cărora i te adresezi să se poată regăsi lângă tine, să facă echipă cu tine. Nu cred că ai mei colegi pot face echipă cu cei care astăzi au avut un comportament care nu le-a făcut cinste. La noi întotdeauna disputele se bazează pe argumente și nu pe limbaj violent. Acest limbaj violent este un atribut al oamenilor slabi. Nu văd ca ai mei colegi să se alăture acestui mod de a se proceda”, a spus Viorica Dăncilă, prezentă în emisiunea Andreei Crețulescu, de la România TV.

Ponta nu va fi invitat la congresul PSD

Victor Ponta a spus, marți seara, la România TV, că ar accepta să meargă la Congresul PSD de la sfârșitul lunii, dacă va fi invitat. Însă, noua șefă a fostului său partid, a anunțat că cel care a pus-o pe listele pentru europarlamentare nu are ce căuta la evenimentul de pe 29 iunie.

„Nu am să îl invit pe domnul Ponta la Congresul PSD pentru că acolo trebuie să participe membrii PSD. Singurul care o să fie invitat o să fie Călin Popescu Tăriceanu, partenerul nostru de alianță. E normal ca la congres să fie doar cei din alianță.”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Într-un an de zile, Guvernul Cioloş a dat 114 OUG, Guvernul Boc a dat 130 OUG, Guvernul Dăncilă a dat 114 OUG, dar există o diferenţă: Guvernul Dăncilă nu a făcut ceea ce a făcut Guvernul Cioloş, nu a modificat 151 de articole într-o singură noapte din codul penal şi codul de procedură penală. De ce folosiţi dublul standard?”, a afirmat Dăncilă, la dezbatarea de la moţiunea de cenzură.

Viorica Dăncilă a acuzat liderii opoziţiei de aroganţă, care îi va duce la pierzanie, la fel cum s-a întâmplat şi altădată.

Ea a susţinut că oamenii vor acorda încredere PSD pentru ceea ce face. 

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în plen, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că opoziţia este „alianţa austerităţii” şi a susţinut că PSD a adus mai multă creştere economică decât în perioada 2009-2016.

„E a treia oară când vin în Parlament la o moţiune de cenzură şi observ: mistificarea adevărului, lipsa unei soluţii viabile, supremaţia jignirilor în faţa bunului simţ”, a afirmat Dăncilă.

Ea a susţinut că întregul text al moţiunii arată incapacitatea opoziţiei de a livra un proiect serios pentru binele ţării.

„Nu reprezentaţi o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că nu a văzut din partea opoziţiei nicio opinie concretă, nicio iniţiativă, ci doar multe metoafore şi sloganuri şi a acuzat opoziţia că vrea să taie subvenţiile agricultorilor, consideră salariul minim nociv, vrea să impoziteze It-iştii, să elimine voucherele de vacanţă

„Ce vor câstiga românii prin venirea dvs la guvernare? Sloganuri, austeritate. Să le spuneţi românilor că sunteţi alianţa austerităţii. (…) Amatorismul abordării dvs nu mă surprinde, însă am convingerea că românii ştiu să facă diferenţa între demagogie şi guvernarea responsabilă”, a continuat Dăncilă.