Guvernul DACIAN CIOLOŞ a trecut de Parlament: 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” LIVE VIDEO

Noul Guvern a fost votat în Parlament. Cabinetul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş a trecut de plenul comun cu 389 de voturi "pentru" şi 115 "împotrivă". Dacian Cioloş şi echipa de miniştri au mers, marţi, la vot în plen, după ce ultimii doi nominalizaţi, Vasile Dâncu şi Raluca Prună, au primit avize favorabile în comisii. Pentru a fi învestit, noul Guvern avea nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari.

17 nov. 2015, 06:59
Guvernul DACIAN CIOLOŞ a trecut de Parlament: 389 voturi „pentru”, 115 „împotrivă” LIVE VIDEO

Cabinetul Dacian Cioloş a primit votul de încredere al Parlamentului. 389 de parlamentari au votat pentru învestirea Guvernului Cioloş, în timp ce 115 au votat impotriva. Din cei 509 de parlamentari prezenti, 506 şi-au exprimat votul. 2 voturi au fost anulate.

UPDATE 15.48 Dacian Cioloş mulţumeste în plen pentru votul de încredere. „Veti avea in Guvern un partener permanent şi deschis„, a spus Cioloş. 

UPDATE 15.42 GUVERNUL DACIAN CIOLOŞ A TRECUT DE PARLAMENT.

UPDATE 15.28 S-a încheiat votul

UPDATE 14.40 A inceput votul

UPDATE 14.45 Dezbaterile s-au incheiat. Urmează votul. Votul este secret, cu bile. Guvernul Cioloş are nevoie de 274 de voturi pentru a trece de Parlament. 

UPDATE 14.37 Dacian Cioloş ia din nou cuvântul.

– acest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai improtant decat sa vada democratia intarita in Romania. Departe de de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pt a srijini si intari democratia. Nu cred că democraţia este slăbită cu acest Guvern.

– partidele pot profita de acest Guvern pentru a eficientiza administratia, pentru a recastiga increderea romanilor şi garantez ca Guvernul va fi un partener deschis.

– Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie.

– acest Guvern nu poate să fie altfel decât si al dvs in masura in care vi-l asumati. Guvernul nu va funcţiona altfel decat pe baza a ceea ce Parlamentul decide

UPDATE 14.36 Senatorul Cristiana Anghel revine la tribună: „Astazi sunt imbracata in negru pentru inmomantam suveranitatea acestui popor. Ar fi trebuit astazi sa ne adunam să votam suspendarea presedintelui. A spus că este nemultumit de decizia Justiţiei după ce i-a fost luata a doua casa”

UPDATE 14.25 Ia cuvântul Vasile Blaga, copreşedinte PNL.

este un guvern tehnocrat, dar nu 100% format de oameni care nu au avut legătură cu politica. De exemplu, Vasile Dâncu.

– Guvernul nu e unul pelerină de vreme rea. Va fi un guvern tehnocrat, menit să înceapă implementarea unor reforme ratate de fostul guvern. Cioloş vor fi în parteneriat cu PNL.

– Vom sprijini acest Guvern pe tot parcursul său. dar să vim consultati in prealabil

UPDATE 14.15 UNPR votează Guvernul Cioloş. Minorităţile anunţă că votează Guvernul. 

UPDATE 14.10 Parlamentarii PMP anunţă că nu vor vota Guvernul Cioloş. 

UPDATE 14.00 Kelemen Hunor, liderul UDMR: Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare, extrem de scurt dar clar.

UPDATE 13.43 Vorbeste Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE

Domnule prim-ministru, persoana dvs, impreuna cu reputatia si prestigiu, este, poate fara voia si stiinta, parte a unul plan elaborat in urma cu un an 

 – acest plan implica institutii ale statului si urmareste anihilarea statului de drept. Acest plan care se executa sub privirea ingaduitoare a presedintelui României, presupune subordonarea subordonarea Justitiei si învestirea „Guvernului meu”.

– sunteti pe cale să intrati intr-un joc ale cărui reguli si consecinte nu le cunoasteti încă.

 Am vazut ca va asumati trei masuri guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda. Tehnocratia ucide democratia.

– grupul ALDE nu va vota Guvernul Cioloş

UPDATE 13.30 Alina Gorghiu, co-presedinte PNL, a luat cuvântul.

– PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil.

– PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei.

– Vom vota noul guvern pentru ca avem incredere ca este o formula buna si o solutie pentru iesirea din criza de incredere. Veti avea un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar veti avea si o voce critica si sincera atunci cand vom considera. Am convingerea ca vor fi reparate sau macar stopate o parte din abuzurile guvernlui Ponta.

UPDATE 13.20 Liviu Dragnea, lider PSD, ia cuvântul.

– acest Guvern nu este asumat de nicio majoritate parlamentara. De felul in care va răspunde Guvernul Cioloş la aşteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi. Domnule prim-ministru, mostenirea dvs este o economie care functioneaza

– Domnule prim-ministru, miSIunea dvs, este sa cresteti salariul minim la 1.200 de lei in 2016, sa asigurati cresterea cu 10% a SALARIILOR tuturor BUGETARILOR. avem bani pentru aceasta crestere

– de felul in care le veti implementa, va depinde pozitia PSD. de dvs depinde daca in Parlament vom fi parteneri sau adversari

Conducerea PSD  a decis sa recomande pentru investitura Guvernului Ciolos, ddar votul nostru nu va fi un cec in alb. Daca vom avea cea mai mica indoiala că acsete conditii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Atunci vom folosi toate mijlocale parlamentare pentru a concedia acest Guvern.

– Victor Ponta a fost cel mai bun premier de la revolutie incoace ( aplauze)

UPDATE 13.07 Dacian Ciolos prezintă programul de guvernare şi lista Guvernului.

– acest Guvern apare intr-un context politic si social exceptional

– tragedii ca cea de la Colectiv nu trebuie sa se mai intample. Impreuna trebuie sa inlaturam cauzele unor astfel de tragedii, mai ales coruptia

– preşedintele Romaniei si partidele au inteles acest moment critic si de aici a izvorat acest Guvern

– ne asumam un set de masuri concrete, limitate ca numar, dar cu impact si importanta sistemica, pentur care, la final de mandat, vom da seamă in fata societatii si a partidelor. Ne asumam o guvernare bazata pe trei principii esentiale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog

– am urmarit formarea unei echipe de specialisti integri. Programul de guvernare cuprinde cinci teme majore: anul viitor vor fi doua randuri de alegeri. (…) a doua prioritate: deschiderea către societate

– am pregatit progarmul de guvernare in cateva zile, fără a beneficia de o platformă programatică. De aceea masurile introduse in program nu sunt exhaustive.  Ramanem deschisi la idei noi

– intentionez sa revenim la dvs pana la 15 decembrie pentru a discuta masurile din program, precum si idei noi

independenta justiţiei şi lupta impotriva coruptiei: exclud orice ingerinta a Guvernului fata de independenta Justitiei

–  urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturi cheie. Ele vor fi ghidate doar de criterii de performata si integritate

– Sustinerea cresterii economice – stabilitatea macro si un buget echilibrat sunt esentiale. Vom sustine stabilitatea finantelor publice

– La venituri, avem un Cod Fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui

– nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu este posibila fara partide politica

– noi nu putem guverna decat alaturi de partidele politice

UPDATE 13.06 Senatorul Cristiana Anghel: „Nu am vazut nicio declaratie pe proprie raspunda ca au colaborat cu securitatea. Nu era normal să o vedem dacă le acordam votul de inceredere?”

UPDATE 13.05 A început şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votul de învestitură a Guvernului Cioloş.

Sedinţa plenului comun al celor două Camere în care se va da votul de învestitură pentru cabinetul Dacian Cioloș urmează să înceapă, după ce a fost amânată, fiind programată iniţiial la ora 10.00.

Decizia de amânare a fost luată după ce Dacian Cioloş a făcut o nouă propunere la Justiţie, în locul Cristinei Gusteh.

Raluca Prună, cea de-a doua nominalizare a lui Cioloş, a fost audiată în comisii şi a primit aviz favorabil. 

Dacian Cioloş merge în plen pentru a-şi prezenta programul de guvernare şi echipa şi pentre a obţine votul de învestitură.

LISTA FINALĂ A LUI DACIAN CIOLOŞ:

§ Viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri – Costin Grigore Borc
§ Viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Vasile Dâncu
§ Ministerul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu
§ Ministerul Afacerilor Interne – Petre Tobă
§ Ministerul Apărării Naționale – Mihnea Ioan Motoc
§ Ministerul Finanțelor Publice – Anca Dana Dragu Paliu
§ Ministerul Justiției – Raluca Alexandra Prună
§ Ministerul Fondurilor Europene – Aura Carmen Răducu
§ Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Achim Irimescu
§ Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Claudia Ana Moarcăș
§ Ministrul Energiei – Victor Vlad Grigorescu
§ Ministerul Transporturilor – Marian Dan Costescu
§ Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Cristiana Pașca Palmer
§ Ministerul Sănătății – Patriciu Achimaş-Cadariu
§ Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice – Adrian Curaj
§ Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională – Marius-Raul Bostan
§ Ministerul Culturii – Vlad Alexandrescu
§ Ministerul Tineretului și Sportului – Elisabeta Lipă
§ Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social – Victoria-Violeta Alexandru
§ Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni – Dan Stoenescu
§ Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul – Ciprian Bucur
§ Șeful Cancelariei Primului Ministru – Ioan Dragoș Tudorache

Marţi dimineaţă au fost audiaţi, în comisiile de specialitate din Parlament, Vasile Dâncu, propus pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi ministrul propus pentru portofoliul de la Justiţie, Raluca Prună.

Audierea lui Vasile Dâncu a fost reprogramată pentru marţi, după ce luni i s-a făcut rău la Parlament şi a fost luat cu ambulanţa.

Cele două Camere se vor reuni marţi pentru a dezbate lista şi programul de guvernare a lui Dacian Cioloş şi pentru a da votul de încredere al Legislativului.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

Votul este secret cu bile. 

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităţilor naţionale – 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.