Livezile din România, în pas cu tehnologia. Pomii pot fi îngrijiţi de la distanţă cu telefonul mobil VIDEO

Fermierii din România au ajuns să folosească sisteme inteligente, cu care pot îngriji pomii de la distanţă. Pentru a iriga sau fertiliza livada au nevoie doar de un telefon mobil.

11 iun. 2016, 09:21
Livezile din România, în pas cu tehnologia. Pomii pot fi îngrijiţi de la distanţă cu telefonul mobil VIDEO

Peste 3.000 de pomi fructiferi au fost plantaţi pe un hectar de teren în cadrul unui lot experimental olandez creat anul acesta. Ambasadorul Olandei, Stella Roner Grubacic a fost zilele trecute la inaugurarea primei plantaţii inteligente.

„Suntem implicaţi în mai multe activităţi. Din moment ce suntem ambasada de la Bucureşti, suntem astăzi aici, în Mărăcineni”, a declarat Stella Ronner-Grubacic, ambasador al Olandei.

Sistemul este dotat cu senzori, îngropaţi la rădăcina fiecărui pom fructifer, care captează permanent informaţii despre climă, dar şi despre umiditatea şi compoziţia solului.

„De la pregătirea terenului şi drenaj până la partea de fert-irigare şi soft-uri sunt toate în timp real trecute pe calculator şi fermierul ştie de la distanţă”, a precizat Mihail Coman, director I.C.P. Mărăcineni.

Costul este de 40.000 de euro pentru o livadă de un hectar, însă, cum investiţia este suportată în întregime de Uniunea Europeană, mulţi fermieri se arată dornici de a înfiinţa noi plantaţii.

Specialiştii spun că, spre exemplu, merii controlaţi inteligent pot avea în mai puţin de un an de viaţă o recoltă de cinci tone la hectar. Asta în condiţiile în care ţara noastră a importat anul trecut mai multe fructe decât a produs.

Citeşte şi Fermierii au protestat în faţa Palatului Parlamentului VIDEO