Livia Stanciu: Nu se pune problema să îmi dau demisia de la conducerea ICCJ

Preşedintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat joi, la sediul CSM, că nu demisionează de la conducerea Instanței supreme în urma scrisorii transmise de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

RomaniaTV.net
28 mai 2015, 13:44
Livia Stanciu: Nu se pune problema să îmi dau demisia de la conducerea ICCJ

Livia Stanciu a declarat, joi, că nu are ce să își reproșeze, iar CSM va analiza dacă scrisoarea transmisă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afectat independența Justiției.

Tot scandalul a pornit de la cazul Marianei Rarinca, femeia trimisă în judecată şi încarcerată sub acuzaţia că a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ. În decembrie 2014, Mariana Rarinca a fost condamnată de Tribunalul Bucuresti la trei ani închisoare cu suspendare. Femeia a făcut apel, iar magistraţii CAB au achitat-o definitiv.

Recent, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura -Codruţa Kovesi”.

„Justiţia nu e întărirea instituţiilor represive, care pot să ducă la astfel de abuzuri cum e cel al cetăţenei Rarinca (…) E un semnal de alarmă pe care ni l-am permis să-l tragem către preşedinte, dar nu numai. Cred că e vorba de întreaga societate, de societatea civilă care trebuie să reacţioneze şi aş spune că e nevoie de o reacţie sănătoasă a societăţii în faţa unor astfel de abuzuri, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a mai spus că arestarea „în loc să se producă pe baza unor dovezi concludente s-a produs pe baza unor suspiciuni, aşa cum scrie în Codul Penal”. „Despre ce discutăm? Deci pe baza unor suspiciuni, un cetăţean este arestat, stă şase luni în arest şi acum începem să ne gândim dacă e cineva vinovat sau nu este. Preşedintele ÎCCJ face un denunţ calomnios la adresa persoanei respective, Parchetul se pune imediat în mişcare fără să cerceteze aceste lucruri în mod serios, amănunţit şi stăm şi ne facem că nu s-a întâmplat nimic. Eu, cel puţin, nu cred că e normală această atitudine”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Tăriceanu cere demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ÎCCJ în urma „evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitive nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe”.

Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi, în mod deliberat şi cu rea credinţă, vă cerem, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura – Codruta Kovesi”, se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise şi Nicolae Nasta.

Senatorii îi mai cer preşedintelui Iohannis să utilizeze poziţia pe care o are în CSM pentru a solicita o anchetă disciplinară pe numele celor doi magistraţi, pentru a determina dacă aceştia îndeplinesc condiţiile profesionale şi morale pentru a active în magistratură.

În plus, Tăriceanu îi solicită lui Klaus Iohannis să se alăture Parlamentului, „fără rezerve”, în demersul de a modifica Codul Penal şi de Procedură Penală, în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii „suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice”, ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a răspuns, într-o scrisoare, şefului Senatului, că „nu dispune competențe constituționale sau legale” de a demite şefii Justiţiei. Pe de altă parte, şeful statului a refuzat „invitaţia” lui Tăriceanu de a se alătura „demersului parlamentar de modificare a legislaţiei penale”.

În acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu demersul preşedintelui Senatului, Călin Popecu Tăriceanu.