Procesul lui Liviu Dragnea, mutat la Înalta Curte: „Îmi termin mandatul până vă decideţi, dna judecător”

Liviu Dragnea a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a două căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

18 feb. 2020, 04:02
Procesul lui Liviu Dragnea, mutat la Înalta Curte: „Îmi termin mandatul până vă decideţi, dna judecător”

UPDATE: Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis, marți, ca cererea de eliberare a lui Liviu Dragnea să fie transferată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Supremă a respins deja o cerere similară formulată de avocaţii fostului lider PSD.

UPDATE:Procesul ar putea fi mutat, judecătorii au luat o pauză. Dragnea a fost adus la Tribunalul București în jurul orei 12.00. Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a cerut ca dosarul să fie mutat la Curtea Supremă. Atât de mare este tensiunea în sală, încât unul dintre apărătorii lui Dragnea i-a reproşat procurorului de şedinţa că mesteca gumă. „Doamna judecător, îmi termin mandatul de executat, până când Tribunalul Bucureşti decide care va fi soarta mea şi ce se întâmplă cu mine”, ar fi spus Liviu Dragnea potrivit sursei citate.

Termenul de astăzi a început. Până la 12.30, este suspendată şedinţa, urmând să se pronunţe magistratul pe această excepţie de neconstituţionalitate. Din oficiu, judecătoarea a spus că pune în discuție strămutarea acestei cauze, judecarea acestei contestaţii la executare de către ÎCCJ şi nu de Tribunalul Bucureşti, pe motiv că tribunalul nu este competent să facă acest lucru.

Avocaţii Flavia Teodosiu şi Corneliu Popescu au spus că Tribunalul Bucureşti este instanţa competentă sa îl judece deoarece este instanţă de execuţie. În momentul în care a luat cuvântul avocatul Corneliu Popescu, acesta s-a arătat deranjat de atitudinea pe care a avut-o procurorul de la DNA, care mesteca gumă. Avocatul i-a atras atenţia, după care a renunţat la acest gest.

Tribunalul Bucureşti s-ar putea pronunţa marţi în procesul în care Liviu Dragnea contestă pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare primită pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

La termenele anterioare, avocaţii lui Liviu Dragnea au solicitat recuzarea judecătoarei care se ocupă de acest caz, Manuela Orzaţă, pe motiv că ea ar fi semnat o cerere adresată de Forumul Judecătorilor din România către CSM de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de două categorii de afirmaţii făcute de Liviu Dragnea „într-o manifestaţie publică şi într-o emisiune politică”. Cererea de recuzare a fost respinsă.

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Irina Tănase, motiv de scandal în familia fostului lider PSD. Cum a reacţionat Bombonica, fosta soţie a lui Liviu Dragnea

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul Direcţiei de Protecţia Copilului Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.