Liviu Dragnea acuză PNL şi PDL de IPOCRIZIE şi TUPEU: Sunt autorii unui PUCI administrativ

Liviu Dragnea a acuzat, luni, PNL şi PDL că dau dovadă de "tupeu şi ipocrizie" atunci când critică intenţia Guvernului de a adopta un act normativ prin care li se dă posibilitea aleşilor locali să poată opta pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost votaţi. Dragnea susţine că cele două formaţiuni au promovat în 2006 un proiect identic, care a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

25 aug. 2014, 10:09
Liviu Dragnea acuză PNL şi PDL de IPOCRIZIE şi TUPEU: Sunt autorii unui PUCI administrativ

Liviu Dragnea a declarat, luni, că PNL şi PDL dau dovadă de „ipocrizie” opunându-se proiectului de act normativ privind opţiunea politică a aleşilor locali.

„PNL şi PDL sunt autorii unui puci administrativ, generalizat, în toate judeţele şi localităţile din România, au organizat lovituri de palat în toată ţara. Este cea mai mare campanie de batjocorire a voinţei românilor exprimată prin vot la alegerile locale din 2012. PNL, prin ieşirea din USL, a vândut voturile românilor celor de la PDL, iar Guvernul vrea sa intervină pentru restabilirea voinţei alegătorilor”, a spus Dragnea.

CITEŞTE ŞI Ordonanţa privind apartenenţa politică a aleşilor locali ar putea fi aprobată până la sfârşitul lunii august

Vicepremierul a explicat că proiectul care dă liber la transferuri dă şansa primarilor şi consilierii locali şi judeteni „să decidă dacă sunt de acord sa respecte deciziile luate de unii lideri la Bucureşti, în spatele usiulor închise, sau să decidă dacă vor să respecte voinţa cetăţenilor”.

„E o opţiune democratică,  o posibilitate pe care vrem sa le o oferim alesilor locali, pentru că din ce în ce mai mulţi primari au transmis semnale foarte clare că nu sunt de acord cu deciziile luate la centru, consilieri locali care stau într-o teamă permanentă pentru că sunt amenintati că sunt daţi afara din partid şi, în consecinţă, îşi pierd mandatul, şi primari şi aleşi locali care au probleme cu cetatenii, pentru ca ei au votat în 2012 USL, nu PSD, nu PNL, si nu sunt de acord cu ceea ce fac primarii acum„, a spus Dragnea.

Dragnea a adăugat că sunt tot mai multe probleme cu majoritatile locale, iar unele proiecte încep să fie blocate.

„Riscam un blocaj generalizat în administraţia locală. Cei de la PDL şi PNL acuză de fapt absurd. Noi discutam de un proiect care va fi aproape identic cu un act normativ adoptat de ei in 2006 si promulgat rapid de Traian Băsescu prin care au creat posibilitatea ca aleşii locale să opteze.  Chiar este nevoie de foarte mult tupeu şi ipocrizie să acuzi adoptarea unui act normativ identic cu unul pe care l-ai adoptat tu acum câţiva ani „, a spus Dragnea, menţionând că este vorba de un proiect iniţiat la acea vreme de Eugen Nicolaescu, Mihăiţă Calimente si Rareş Mănescu.

CITEŞTE ŞI Elena Udrea: Legea migraţiei politice, schimbată pentru ca PSD să mute primari la partidul lui Tăriceanu

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat vineri, la Suceava, că Guvernul ar putea aproba o ordonanţă de urgenţă prin care aleşii locali să poată opta pentru un alt partid decât cel pe listele căruia au fost votaţi, dacă doresc acest lucru, fără a-şi pierde mandatele, şi că va prezenta prim-ministrului Victor Ponta o propunere în acest sens.

‘Am primit foarte multe solicitări şi sesizări din ţară de la mulţi aleşi locali şi judeţeni care semnalează că devine pregnantă o situaţie. Se instalează instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor noi partide şi mulţi primari, pe care nu îi condamn, care susţin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majorităţile’, a spus Dragnea.

Viceprim-ministrul a adăugat că s-ar putea adopta un model asemănător celui din 2006. ‘Mă gândesc dacă nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care, în două săptămâni, toţi aleşii locali să opteze unde doresc să activeze. Atunci au fost 45 de zile. E nevoie să se limpezească scena politica. Vrem să nu avem sincope în şedinţele de consiliu local sau consiliu judeţean şi să ne trezim în doi ani în blocaje instituţionale. Voi prezenta premierului varianta asta de lege’, a precizat Dragnea.