Liviu Dragnea afirmă că a crescut procentul celor care susţin regionalizarea

Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat joi, la Craiova, la finalul unei dezbateri privind regionalizarea, că a crescut procentul celor care au înţeles că este nevoie de regionalizare şi că aceasta este folositoare, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
06 iun. 2013, 20:56
Liviu Dragnea afirmă că a crescut procentul celor care susţin regionalizarea

„Am constatat şi astăzi că oamenii încep să se gândească serios de ce România are o dezvoltare dezechilibrată. Şi au început să înţeleagă din ce în ce mai mulţi că ceea ce a lipsit României a fost o planificare strategică. (…) Oamenii sunt interesaţi de cum va arăta regiunea, sunt interesaţi să afle care sunt argumentele pentru care regionalizarea aduce dezvoltare, sunt interesaţi unde va fi reşedinţa regiunii şi am constat cu satisfacţie că ceea ce am propus în ianuarie pentru prima dată, şi anume ca nu toate instituţiile regionale să fie într-un singur loc, are o acceptabilitate foarte mare. Oamenii înţeleg că e bine să fie un principiu echitabil, că e bine ca în fiecare judeţ să fie repartizate instituţii regionale, pentru ca echilibrul dintre judeţe să nu se rupă’” a spus Dragnea.

Acesta a arătat că în cadrul discuţiilor aleşii locali au pledat pentru o simplificare a legislaţiei care reglementează administraţia publică, a procedurilor prin care se pot finanţa proiecte de dezvoltare locală, clarificarea responsabilităţilor primarului. Vicepremierul a adăugat că a constatat, în urma dezbaterilor la care au participat primari din judeţele Olteniei, că aceştia sunt dispuşi să continue dezbaterile pe tema regionalizării la nivel local, zonal şi să susţină proiectul în discuţiile cu cetăţenii.

Dragnea a susţinut că regionalizarea va avea rezultatele pozitive în planul interacţiunii dintre cetăţean, firme, instituţii locale şi ministere.

„Descentralizarea înseamnă că noi luăm din atribuţiile de administrare şi dezvoltare locală şi regională, le luăm de la Guvern, ministere şi le ducem către aleşii locali, către regiuni, judeţe, autorităţi locale. (…) Ministerele trebuie să rămână cu rol de planificare naţională (…) cu rol de monitorizare, de control, iar administrarea efectivă şi dezvoltarea regională trebuie să fie în mâna autorităţilor alese de cetăţeni”, a punctat ministrul.

El a subliniat că nu există dezavantaje ale regionalizării, ci numai riscuri, enumerând printre posibilele riscuri desenarea regiunilor pe criterii politice sau în urma unor discuţii sterile, lipsa unor precizări referitoare la raporturile dintre regiune, judeţ şi localitate. ‘Riscul uriaş e ca delimitarea regiunilor să fie făcută fără o analiză serioasă a tuturor criteriilor. (…) Al doilea risc ar fi să continuăm să construim dezvoltarea României pe bază de poli de creştere – şapte sau opt poli de creştere’, a mai spus Dragnea.

Potrivit vicepremierului judeţele şi primăriile vor avea în primul rând rol de administrare efectivă a treburilor publice şi de furnizare de servicii către cetăţeni, în timp ce regiunea, în principal, va avea rolul de a coordona activitatea consiliilor judeţene în privinţa dezvoltării regionale.

Ministrul a explicat că regiunile vor fi stabilite pe criterii funcţionale, legate de forma regiunii, de fluxurile comerciale şi migraţia demografică din anumite zone, de resursele naturale, componenţa populaţiei, pregătirea profesională a acesteia, repartizarea centrelor de educaţie, universităţi, legăturile de transport, căile de comunicaţie rutieră, feroviară, aeriană.

Dragnea a afirmat că sunt presiuni pentru a spune cum vor arăta viitoarele regiuni.

‘Rezist la presiuni de 6 luni de zile şi am de gând să rezist până la capăt, pentru că prefer să mai analizăm încă odată şi încă o odată, pentru ca atunci când am pus pe masă desenul regiunilor, să fiu sigur că este cea mai bună formă şi să fiu sigur că această ţară va avea un sistem regional care să o ajute să se dezvolte. Vorbesc de presiuni chiar de la dumneavoastră (presa – n.r.). Dacă am delimitat greşit o singură regiune, comunităţi întregi de acolo le condamnăm la nedezvoltare şi eu nu vreau să-mi asum asta. Presiuni din toate părţile: vreau să ştiu eu, cum arată. Începe să se contureze, dar să mai avem răbdare’, a adăugat ministrul.

Vicepremierul a mai spus că după ce vor lua fiinţă regiunile acestea ar putea fi autorităţi de management.

‘Intenţia noastră este ca după ce înfiinţăm regiunile, fiecare regiune să devină autoritate de management. Adică banii să fie gestionaţi, controlaţi şi livraţi de la nivel regional, Bucureştiul să rămână cu un rol foarte mic. Ştiu că nu este uşor de dus asta la capăt dar am şanse să fiu primul dintre miniştri care vrea să rămână fără competenţe. Pentru că eu cred foarte mult în acest sistem’, a subliniat Dragnea.

Întrebat dacă regionalizarea a creat dispute şi nemulţumiri, vicepremierul a admis că sunt în prezent şi dispute şi orgolii, dar în final se va ajunge la concluzia că prin regionalizare toate zonele se pot dezvolta echilibrat.

„Sunt dispute, sunt patimi, sunt dorinţe, unde să fie sediul, ambiţii, cine să fie preşedintele regiunii, dar până la urmă ne vom ridica toţi deasupra acestor orgolii. (..) Punem la punct un sistem care-i va ajuta pe toţi. O să fie mai nemulţumit nu ştiu care preşedinte (de consiliu judeţean – n.r.) că nu are sediul la el în judeţ, dar până la urmă o să îşi dea seama că are şanse mai mari de acces la dezvoltare”, a arătat Dragnea.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a spus că social-democraţii susţin în continuare votul uninominal într-un singur tur pentru alegerea parlamentarilor. „Noi susţinem foarte serios un proiect de lege semnat de Victor Ponta şi Crin Antonescu, prin care am susţinut introducerea de alegeri parlamentare ca la primari: dintr-un singur tur şi vot uninominal pur. Asta ne interesează. Pentru că ar fi coerenţă. Aşa se alege primarul, preşedintele de consiliu judeţean, aşa se va alege preşedintele de regiune, aşa să se aleagă şi parlamentarul. Aceasta este decizia Biroului Permanent al PSD şi sperăm ca şi colegii din PNL să accepte, de fapt să susţinem un proiect de lege pe care tot noi l-am iniţiat, în 2012, şi care ţine cont şi de ceea ce au solicitat cetăţenii la referendum”, a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă municipiul Craiova va fi reşedinţa viitoarei regiuni Oltenia, vicepremierul a spus oraşul îndeplineşte toate criteriile pentru a putea fi reşedinţă de regiune. ‘Craiova se pare că îndeplineşte toate criteriile, în comparaţie cu celelalte reşedinţe de judeţ, pentru a deveni reşedinţa acestei regiuni”, a afirmat Liviu Dragnea.
Prezent la dezbateri, senatorul PSD de Olt, Darius Vâlcov, preşedinte al Comisiei pentru administraţie din Senat, a menţionat că social-democraţii au depus o iniţiativă legislativă pentru creşterea salariilor primarilor, care să le dea acestora mai multă încredere şi a reafirmat că regionalizarea va permite creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Vâlcov a dat asigurări primarilor că nu trebuie să se teamă de regionalizare deoarece ”puterea” lor va creşte, la fel ca şi cea a preşedinţilor de consilii judeţene şi nu vor exista comasări.