ÎCCJ a tras la sorţi completurile de 5 judecători. Cristina Tarcea: Sper să se sfârşească epopeea, deşi am dubii

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a tras la sorţi, vineri, noii judecători din completurile de 5, schimbând şi componenţa celui care judecă apelul în cazul lui Liviu Dragnea. Vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir, nu se mai regăseşte în acest complet. Tragerea la sorţi pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci jdecători pentru anul 2018 a avut loc în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte.

RomaniaTV.net
09 nov. 2018, 04:56
ÎCCJ a tras la sorţi completurile de 5 judecători. Cristina Tarcea: Sper să se sfârşească epopeea, deşi am dubii

UPDATE Cristina Tarcea, preşedina ICCJ, a afirmat că speră ca astfel să se încheie epopeea acestor completuri, deşi are dubii că acest lucru se va întâmpla.

„Sper să se sfărşească epopeea completelor de cinci, deşi, sinceră să fiu, am dubii cu privire la acest aspect”, a declarat Cristina Tarcea.

UPDATE ÎCCJ a stabilit, prin tragere la sorţi, componenţa completului de 5 judecători care va judeca dosarul lui Liviu Dragnea privind angajările fictive din Teleroman. Şeful PSD va fi judecat la completul 1 penal.

Completul 1 – Penal, titulari:

Rodica Cosma

Horia Valentin Șelaru

Cristina Simona Neniță

Maria Francisca Vasile

Ioana Alina Ilie

Supleanti
Tatiana Rog
Florentina Dragomir
Rus Andrei Claudiu
Luciana Mera
Săndel Macavei

Anterior, completul de judecată numărul 1 de la ICCJ era format din Iulian Dragomir, Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir și Lavinia Lefterache.

Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă.

Judecătorii ÎCCJ care au decis condamnarea lui Liviu Dragnea în primă instranţă sunt Ștefan Pistol, Constantin Epure, Geanina Arghir.

Completul 2 – Penal, titulari:

Lavinia Valeria Lefterache

Ionuț Mihai Matei

Ilie Gheorghe Aurel

Bogdan Ioana

Ștefan Pistol

Supleanti
Oana Burnel
Popa Rodica Aida
Cobzariu Maricela
Serban Leontina
Dragomir Ilie Iulian

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, dar şi Cristian David.

Completul de 5 judecatori nr. 1 – Civil

Nicolae Adina Georgeta
Popoiat Elena Carmen
Condoiu Minodora
Maiereanu Iuliana
Farmathy Gheza Attila

Supleanti
Cristescu Simona Lala
Tabarca Mihaela
Tau Carmen
Birsan Gabriela Victoria
Nastasie Veronica

Completul de 5 judecători nr. 2 – Civil

Macavei Sorinela Irina
Dumineca Virginia Florentina
Dolache Bogdan
Hincu Cezar
Visoiu Emilia Claudia

Supleanti
Grigoras Nina Ecaterina
Florescu George Bogdan
Zaharia Rodica
Ivanovici Laura Mihaela
Stanisor Denisa Angelica

_________

UPDATE A început tragerea la sorţi, secţia penală va fi ultima extrasă din urne

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie organizează, vineri, în şedinţă publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci judecători pentru anul 2018, după decizia Curţii Constituţionale.

„La data de 9 noiembrie 2018, orele 10,00, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sala Secţiilor Unite, vor avea loc, în şedinţă publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor completelor de cinci judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din data de 7 noiembrie 2018, prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte”, informează joi ÎCCJ.

Este vorba de patru completuri de 5 judecători, două în materie penală şi două în materie civilă.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a premierului Viorica Dăncilă şi a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

CCR a dispus că Instanţa supremă trebuie să ia de îndată măsurile necesare pentru constituirea completurilor de 5, în sensul desemnării prin tragere la sorţi a tuturor membrilor acestor completuri.

Până la decizia CCR, erau traşi la sorţi doar patru judecători din aceste completuri, iar al cincilea era membru de drept, fiind, după caz, preşedintele sau vicepreşedintele Instanţei supreme, respectiv şeful Secţiei civile sau penale.

Completurile de 5 judecători în materie penală de la Instanţa supremă au pe rol dosare importante, în care sunt judecaţi, printre alţii, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, omul de afaceri Sebastian Ghiţă şi fostul judecător de la CCR Toni Greblă.

La începutul lunii septembrie, Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004 în legătură cu alegerea completurilor de cinci judecători.

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, declara pe 25 septembrie că legea care modifică Legea 304/2004 nu are dispoziţii tranzitorii, care să impună, pentru anul 2018, tragerea la sorţi a completurilor de cinci judecători, ea urmând să fie aplicată din ianuarie 2019.