Liviu Dragnea, urmărit penal în dosarul vizitei în SUA la Donald Trump

Liviu Dragnea a fost dus joi de la penitenciar la DNA pentru a fi pus sub acuzare în dosarul vizitei din SUA la inaugurarea mandatului lui Donald Trump din ianuarie 2017.

14 ian. 2021, 16:00

UPDATE

. Fostul lider PSD Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul vizitei efectuată de acesta în 2017 în SUA, a declarat joi, la ieșirea de la sediul DNA, avocata acestuia, Flavia Teodosiu. Infracțiunea de căre îl acuză procurorii anticorupție este trafic de influență, potrivit sursei citate.

Avocata lui Liviu Dragnea a explicat ca fapta de trafic de influenta nu ar avea ca stare de fapt situația prezentata pana la acest moment în presa, respectiv ca Liviu Dragnea si-ar fi folosit influenta pentru numirea unui consul la Bonn pentru ca respectivul la rândul sau sa isi folosească influenta pentru ca Dragnea sa fie invitat la Casa Alba.

UPDATE. Liviu Dragnea a ajuns la DNA joi după ora 13 şi a fost aşteptat de protestatarul Marian Ceauşescu, care a scandat lozinzi la adresa ex-liderului social-democrat: „Hoțule! Pușcăriașule!”.

Știre inițială

Liviu Dragnea a fost adus joi de la penitenciar la DNA şi potrivit unor surse judiciare ar urma să fie pus sub acuzare în dosarul vizitei din SUA la inaugurarea mandatului lui Donald Trump din ianuarie 2017.

Liviu Dragnea, fost lider PSD și al Camerei Deputaților, va fi pus sub acuzare pentru trafic de influență într-un dosar care vizează vizita în SUA la inaugurarea mandatului lui Donald Trump din ianuarie 2017, potrivit unor surse judiciare citate de g4media.

Tot în acel dosar este vizat și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn, ex-consilier al fostului deputat PSD Florin Iordache.

În 2017, pe vremea când lucra la hotnews.ro, jurnalistul Dan Tăpălagă a dezvăluit că Gheorghe Dimitrescu este cel care a plătit din partea PSD 100.000 de dolari unei firme de lobby pentru a-i aranja lui Liviu Dragnea „cât mai curand posibil” întâlniri la vârful administrației americane.

Fostul preşedinte PSD l-ar fi ajutat pe Gheorghe Dimitrescu să ajungă în schimb consul la Bonn.

Vizita în SUA a lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, când au participat la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, a intrat încă de pe atunci în atenția anchetatorilor americani. Autoritățile de acolo au cerut informații în România referitor la cei doi politicieni.

La vremea aceea, Liviu Dragnea a făcut publice câteva fotografii în care dădea mâna cu Donald Trump.

Ulterior, DNA a deschis un dosar pentru presupus trafic de influență. În septembrie 2019, ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat la DNA în acest dosar.

Liviu Dragnea are și probleme de sănătate

Pentru fostul șef social-democrat, veștile rele vin una după alta în ultima perioadă. Pe lângă faptul că săvârșește o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare, Liviu Dragnea are și probleme de sănătate, iar acum e nevoit să meargă și la DNA.

Fostul lider PSD prezintă hernie de disc la nivelul mai multor discuri vertebrale, cea mai gravă dintre ele fiind hernia de disc la nivelul cervical, care necesită operație.

În aceste condiţii, Liviu Dragnea nu este apt de muncă, ceea ce îl va împiedica să muncească în închisoare, deși anul trecut, în decembrie, Curtea de Apel București admisese cererea fostului lider PSD de a se întoarce la muncă, după ce fusese sancționat pentru interviul dat din închisoare. Decizia Curții nu era definitivă, putând fi atacată de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Dreptul la muncă este un beneficiu care aduce după sine, pe lângă antrenarea în activități în timpul perioadei de detenție, reducerea pedepsei.

Foto: Inquam Foto