Liviu Dragnea: Dacă începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri seara, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că ideea desfiinţării comunelor "ar da foc la ţară", motiv pentru care preferă să "schimbe complet filosofia bugetelor locale", astfel încât fiecare comunitate să se poată susţină financiar.

05 apr. 2013, 19:27
Liviu Dragnea: Dacă începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară

Am auzit foarte multe sfaturi, păreri despre desfiinţarea unor comune. (…) Dacă noi începem să desfiinţăm comune, dăm foc la ţară! Mergeţi într-o comună, oriunde în ţară, şi întrebaţi oamenii dacă vor să se desfiinţeze comuna; răspunsul o să fie nu. Nu pot să faci în laboratoare, în nişte birouri nişte proiecte că aşa îţi vine ţie, fără să te gândeşti dacă oamenii doresc aşa ceva. Sentimentul de apartenenţă la o comunitate este unul dintre cele mai importante sentimente ale unui om. Cel mai mult îşi iubeşte comuna, după care judeţul, după care îşi iubeşte ţara”, a spus Liviu Dragnea.

Dragnea consideră că, în privinţa comunelor, trebuie ca începând cu anul 2014 să fie stimulată asocierea între mai multe comunităţi rurale. În plus, vicepremierul spune că este nevoie de schimbarea filosofiei bugetelor locale, lucru care va sta la baza unui act normativ ce va fi dezbătut în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, scrie Agerpres.

Eu vreau să construim, nu să dărâm. Dacă văd că o comună nu are suficiente resurse pentru buget, nu vreau să o desfiinţez, că nu pot să omor oamenii, oamenii aceia nu se pot evapora. Problema este în sistemul finanţelor publice locale, aici este marea problemă în această ţară şi noi lucrăm cu colegii noştri din administraţia locală şi ministerul de finanţe, probabil că într-o lună-două schimbăm complet filosofia bugetelor locale. De câţiva ani de zile, din păcate, fostele guverne au luat în fiecare an din resursele administraţiei locale, în aşa fel încât la această oră, faţă de acum trei ani, administraţia locală are, ca întreg, mai puţin cu 6,7 miliarde de lei. Aceşti bani au fost scoşi din administraţia locală prin diverse metode şi au fost duşi la administraţia centrală”, a declarat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, schimbările pe care le va aduce noul act normativ vor influenţa atât cheltuielile de funcţionare ale unei administraţii, unde va trebui să se ţină cont de normative de personal realiste şi de standarde de cost, dar şi cheltuielile de dezvoltare, banii urmând să fie alocaţi pe proiecte cu proceduri asemănătoare celor cu finanţare europeană, susţinerea financiară venind de la nivel judeţean, regional şi ministerial.

Liviu Dragnea a participat vineri seară, în calitate de secretar general al PSD, la conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud, unde actualul lider al filialei, Radu Moldovan, a fost reconfirmat în funcţie pentru cel de-al treilea mandat.