Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni: I-am prezentat preşedintelui în mod oficial propunerea de premier – Viorica Dăncilă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, la Palatul Cotroceni, că i-a prezentat şefului statului Klaus Iohannis, în mod oficial şi direct, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier - europarlamentarul Viorica Dăncilă. 

RomaniaTV.net
17 ian. 2018, 11:04

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PSD-ALDE s-au încheiat după aproximativ 25 de minute. Liviu Dragnea a anunţat că i-au prezentat şefului statului că PSD şi ALDE o susţin pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier.

„Am avut o întalnire cu preşedintele în acest format, împreună cu ALDE. I-am prezentat în mod oficial şi direct propunerea noastră în persoana doamnei Viorica Dăncilă. I-am prezentat şi procedura prin care a fost desemnată ca propunere. Daniel Chitoiu l-a informat că ALDE o sustine pe doamna Viorica Dăncilă”, a spus Dragnea. 

De asemenea, Liviu Dragnea a precizat că i-a prezentat şefului statului un tabel cu parlamentarii PSD – ALDE care o susţin pe Dăncilă, pentru a-l informa corect pe preşedinte că „nu există niciun fel de problemă în majoritatea parlamentară”.

„Am făcut asta pentru că în ultimele zile au apărut tot felul de informaţii în spaţiul public că am pierdut majoritatea, că sunt parlamentari care nu vor susţine această propunere”, a spus Dragnea.

Liderul social-democraţilor a menţionat, totodată, că l-a informat pe şeful statului în legătură cu faptul că, marţi şi miercuri, au avut loc mai multe discuţii cu Viorica Dăncilă, atât în cadrul Comitetului Executiv, cât şi în cadrul coaliţiei, vorbindu-i preşedintelui Klaus Iohannis şi despre angajamentul ei de a-şi asuma programul de guvernare.

„Am discutat şi despre faptul că şi ieri şi azi am avut discuţii cu doamna Dăncilă despre angajamentul dumneaei de a-si asuma progrogramul de guvernare, argumentele noastre privind experienţa ei”. 

De asemenea, liderul PSD i-a spus şefului statului şi care sunt calităţile umane ale Vioricăi Dăncilă, „o doamnă neconflictuală, care a avut relaţii bune cu absolut toată lumea”, cu o comunicare corectă, decentă şi echilibrată.

Liviu Dragnea a mai anunţat, la Palatul Cotroceni, că este totul pregătit pentru a fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, dacă propunerea social-democraţilor de numire a Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier va fi acceptată de preşedintele Klaus Iohannis.

„Preşedintele României a luat act de ceea ce i-am spus noi. Ne-a transmis că doreşte să nu se prelungească această situaţie şi să avem un Guvern cât mai repede. Va lua o decizie – nu ştim dacă astăzi sau mâine -, după ce, normal, va asculta şi alte partide şi va analiza serios propunerea sau propunerile. (…) Noi sperăm să accepte propunerea cu doamna Viorica Dăncilă. Suntem pregătiţi să convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru a începe audierile de miniştri, pentru a vota programul de guvernare şi Cabinetul în ansamblu”, a declarat Dragnea, după consultările cu şeful statului.

Delegaţia PSD-ALDE a fost condusă de preşedintele social-democrat Liviu Dragnea. Din delegaţie au mai făcut parte vicepremierul Paul Stănescu şi secretarul general al PSD, Marian Neascu. ALDE a fost reprezentată la consultări de Daniel Chiţoiu şi Graţiela Gavrilescu. 

Alături de şeful statului, la consultări participă consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat Dana Bârsan.