Liviu Dragnea îi răspunde lui Băsescu: Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia

Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia, dimpotrivă, şi este un proces încurajat de partenerii externi, a declarat marţi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

RomaniaTV.net
11 iun. 2013, 10:37
Liviu Dragnea îi răspunde lui Băsescu: Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia

Vicepremierul Liviu Dragnea a explicat de ce temerile privind sporirea birocraţiei odată cu regionalizarea României nu sunt fondate, dându-i, astfel, replica preşedintelui Traian Băsescu.

„Regionalizarea nu are cum să mărească birocraţia, pentru că distanţele, de exemplu, se micşorează, cei care aveau de mers la Bucureşti, de exemplu pentru avize, acorduri, aprobări, nu vor mai merge la Bucureşti, majoritatea se vor elibera la nivel de judeţe, deci se micşorează distanţele. Descentralizarea este un proces care este implementat în paralel cu regionalizarea, foarte multe competenţe care erau la nivelul ministerelor vor trece la autorităţile locale”, a spus Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale, care se ocupă de proiectul regionalizării, a explicat că următorul obiectiv major după reorganizarea administrativă va fi operaţionalizarea ghişeului unic, „care va face ca în România cetăţeanul să fie nevoit să meargă numai la primăria din localitatea unde trăieşte, iar sistemul să muncească pentru el, nu cetăţeanul să ştie fiecare instituţie în ce clădire îşi are sediul, pe ce stradă, în ce localitate, ce competenţe are şi ce toane au funcţionarii de acolo”.

În opinia acestuia, preşedintele Traian Băsescu nu este complet informat pe tema proiectului regionalizării: „Poate că e vina mea că nu l-am informat complet pe domnul preşedinte Traian Băsescu. Eu i-am făcut o solicitare mai demult ca, atunci când găseşte timp, să merg să-i prezint proiectul în ansamblul său. Când va găsi timp dl. preşedinte, o să merg să-i explic în amănunt”.

Liviu Dragnea a arătat că toţi partenerii externi cu care au discutat în această perioadă atât el, cât şi premierul Victor Ponta, încurajează partea română să ducă mai departe proiectul regionalizării şi să-l finalizeze până la sfârşitul acestui an şi a apreciat că noul sistem administrativ este unul „care va ajuta la ruperea definitivă a României de comunism”.

Preşedintele Traian Băsescu consideră că, în momentul de faţă, procesul de regionalizare nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unei noi birocraţii, punctul său de vedere fiind exprimat luni, la învestirea noilor judecători ai Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, Daniel Morar şi Valer Dorneanu.

CITEŞTE ŞI: Băsescu, ATAC la Antonescu: Revizuirea actuală a Constituţiei, un risc de blocare a statului