Liviu Dragnea: Al cui eşec e referendumul? Dacă este un eşec, e un eşec al celor care am votat DA

Liviu Dragnea a declarat miercuri că rezultatul referendumului pentru redefinirea familiei este un eşec al celor care au votat DA şi a dat de înţeles că pragul la referendum ar trebui eliminat cu totul. Liviu Dragnea nu îşi asumă referendumul.

RomaniaTV.net
10 oct. 2018, 08:58
Liviu Dragnea: Al cui eşec e referendumul? Dacă este un eşec, e un eşec al celor care am votat DA

UPDATE Liviu Dragnea a declarat miercuri că rezultatul referendumului pentru redefinirea familiei este un eşec al celor care au votat ‘DA’, că nu poate fi considerat un eşec al unui partid, el susţinând că, în cazul unui scrutin popular fără prag, automat s-ar mări procentul de prezenţă la urne.

„Nu trebuie să o justific eu (slaba prezenţă la referendum – n.r.). Am văzut tot felul de analize făcute de oameni de bună credinţă, de oameni de rea credinţă, oameni care spun că se pricep, dar nu se pricep. În primul rând, sunt câteva constatări. Noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea să fie prezenţi la referendum în România. Toţi ştim că sunt milioane de români în afara ţării şi care au drept de vot, dar acest cvorum, ideea de cvorum – că este 30%, 50% – se dovedeşte încă o dată că diminuează sau inhibă prezenţa la vot dintr-un motiv foarte simplu: cei care sunt împotriva întrebării, indiferent care ar fi aceea, au la îndemână un mijloc care este pedepsit de lege, dar nimeni nu îl aplică, şi anume boicotul referendumului respectiv. Eu am spus în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, chestia asta. În momentul în care ar fi un referendum fără prag, automat s-ar mări numărul de prezenţă, pentru că cei care sunt împotriva întrebării vin şi spun ‘NU'”, a afirmat Dragnea, la Parlament.

El a respins ideea că acest referendum ar fi fost al PSD sau al său, subliniind că este vorba de o manipulare.

„În al doilea rând, s-a spus că este referendumul PSD, că este referendumul meu. Am auzit oameni de foarte bună credinţă spunând că de fapt în spatele întrebării respective ar fi un interes al meu sau al PSD. Deci nu a fost niciun fel de limită în această materie de manipulare. Până la urmă, a fost o voinţă de participare de 4 milioane de români, care au vrut să îşi exercite dreptul de vot, alţii au boicotat. Ăsta este rezultatul şi mergem înainte”, a adăugat Dragnea.

Liderul social-democraţilor a declarat, de asemenea, că nu se impune o analiză în PSD în legătură cu referendumul.

„Nu putem să facem o analiză în interiorul PSD pentru că nu au fost nişte alegeri la care să fi participat PSD. Am spus de la început, în mai multe rânduri, că PSD nu face campanie pentru a îndemna oamenii să voteze, ci doar o campanie de informare şi atât, lucru pe care l-am făcut. (…) Pentru ce ar trebui să fie un eşec al PSD? Au fost aproape 4 milioane de români care au votat ‘DA’, înseamnă că este eşecul fiecărui cetăţean care a votat. Nu am votat ca partide politice. Dacă este un eşec, este un eşec al celor care am votat cu ‘DA’, nu poate să fie un eşec al unui partid, oricare ar fi acela. Legea adoptată în Senat a fost votată nu numai de PSD şi ALDE”, a subliniat liderul PSD.

De asemenea, întrebat dacă s-a spulberat mitul că PSD reuşeşte să aducă foarte mulţi oameni la vot, Dragnea a afirmat: „Deci spuneţi că asta a fost capacitatea PSD să aducă la vot – 3,9 milioane de oameni. (…) Dacă PSD a adus 3,9 milioane la vot, adică pentru noi, în decembrie 2016 am avut 3,2 milioane. Ăsta este raţionamentul dvs”. 

________

„Am fost la partid luni şi marţi”, le-a răspuns Liviu Dragnea jurnaliştilor care l-au întrebat ce a făcut în această perioadă, având în vedere că liderul PSD a dispărut din spaţiul public după invalidarea referendumului.

Liviu Dragnea a mai spus că dacă nu ar exista prag la referendum prezenţa ar fi fost mai mare.

„Stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care sunt pe liste. Dacă ar fi un referendum fără prag, automat s-ar mări numărul de votanţi. A fost o voinţă de participare de 4 milioane de români. Ăsta e rezultatul, mergem înainte”, a spus Dragnea.

El afirmă că PSD nu îşi asumă eşecul referendumului.

„PSD nu face campanie pentru a îndemna oamenii să voteze într-un anume fel, ci doar a îndemnat să iasă la vot. Al cui eşec e referendumul? Dacă este un eşec, este un eşec al celor care am votat DA. Nu poate fi un eşec al unui partid. Nu a fost decizie în partid ca primarii să facă campanie electorală. Primarii au informat oamenii, nu puteau merge să ia oamenii din casă”, a mai spus Dragnea.

El a refuzat să comenteze ipoteza că ar pregătit candidatura pentru prezidenţiale dacă ar fi trecut referendumul: „Vine un tâmpit cu nişte informaţii false şi apoi discutăm dacă ar fi putut fi adevărate”.