Liviu Dragnea, primul beneficiar al prevederilor ordonanţei lui Tudorel Toader. Lista completă a beneficiarilor

Guvernul intenționează să adopte Ordonanța propusă de Tudorel Toader, a contestației în anulare, imediat după votul în Parlament la Legea bugetului, potrivit informațiilor provenite din interiorul PSD-ALDE.

RomaniaTV.net
05 feb. 2019, 17:34
Liviu Dragnea, primul beneficiar al prevederilor ordonanţei lui Tudorel Toader. Lista completă a beneficiarilor

Efectele ordonanței – ștergerea completă a cazierelor a 75 de politicieni care au fost judecați de completuri de cinci judecători și a 19 magistrați. Pe lângă resetarea carierei politice, toate aceste dosare vor beneficia și de ștergerea prejudiciilor – banii confiscați vor fi dați înapoi. Cele mai multe dintre aceste dosare, în cazul în care vor fi rejudecate, vor constata prescrierea faptelor.

Care sunt faptele judecate din 2014 încoace la Înalta Curte de Casație Justiție în complet de cinci judecători? Sunt fapte de corupție, 52 de dosare, de evaziune fiscală, dar și de trădare de țară prin transmitere de secrete, precum și de terorism – condamnarea lui Mustafa Tartousi, din dosarul Omar Hayssam, scrie Europalibera.

Politicienii – 56 cu dosare de corupție sau fapte asimilate, 19, în conflict de interese. Dintre ei, 18 foști miniștri în diferite guverne. 

Liviu Dragnea, primul dintre beneficiari. Președintele Camerei Deputaților și al PSD, spunea, zilele acestea, că ordonanța anunțată de Tudorel Toader „este o himeră” pe care mai întâi trebuie s-o vadă pentru ca apoi s-o comenteze. Premierul Viorica Dăncilă a spus în ultimele săptămâni de nu mai puțin de patru ori că susține o astfel de ordonanță, pentru că „repară inechitățile” unor oameni cărora le-a fost distrusă viața.

Dosarul lui Liviu Dragnea pentru referendum, doi ani de închisoare cu suspendare, cu 4 ani de încercare, sentință din 2015. O contestație în anulare pe care ordonanța lui Tudorel Toader i-ar permite-o ar constata prescrierea faptei. Data săvârșirii faptei este 29 iulie 2012, iar limitele de pedeapsă pentru infracțiunea pentru care a fost condamnat sunt între 1 și 5 ani de închisoare. Astfel, termenul de prescripție este de 5 ani, la care s-ar putea adăuga încă 2,5 ani. Așadar, la finalul anului 2019, fapta se prescrie. Adică, în plină campanie electorală pentru alegerea președintelui țării.

Cătălin Voicu (fost senator PSD) nu ar scăpa doar de cazier – condamnare la închisoare de șapte ani pentru trafic de influență și abuz în serviciu, prin prescripția faptei. Voicu este șters și de la plata prejudiciului – 200.000 de euro și 119.000 lei.

Miron Mitrea ( ministru al transporturilor și fost parlamentar-lider PSD) este iertat de plata a 327.928 de lei, suma care i-a fost confiscată în dosarul în care a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul ”Mită pentru casa mamei”. Faptele s-au prescris deja, închisoarea a executat-o, așadar contestația în anulare îi deschide miza banilor recuperați. Mitrea însă, fost lider al PSD până în 2004, mai are un dosar din 2014, pentru corupție, alături de Irina Jianu, șefa Inspectoratului de Stat pentru Construcții în timpul guvernării Năstase.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD, proaspăt numit în conducerea Camerei Deputaților. Înaltul demnitar PSD are trei dosare la Înalta Curte și are o condamnare cu suspendare, de 1, 6 ani, pentru dare de mită, fapta datând din ianuarie 2013-februarie 2014. Prescrierea ar interveni abia după 2021. Însă, o contestație în anulare, pe procedura completului de cinci judecători, presupune reluarea procesului și oferă șanse termenului de prescriere.

Darius Vâlcov (fost ministru de finanțe, primul între consilierii premierului Dăncilă) – Dosarul pentru corupție nr 2448/1/2016. A fost condamnat la opt ani cu executare, însă nu există până acum motivarea instanței.

Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, Dosarul 167/1/2016 pentru luare și dare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani.

Thuma Hubert (fost deputat PNL), procuror Betelie Mihai, dosar din 2014, pentru infacțiune de corupție, 6 luni închisoare cu suspendare.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL, pentru tineret și sport, dosar de corupție din 2014, condamnată la cinci ani de închisoare cu executare.

George Copos, fost ministru al economiei și industriilor PUR, cum se numea partidul lui Dan Voiculescu, absorbit între timp în ALDE. Are mai multe dosare. De evaziune fiscală și spălare de bani, pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, precum și dosarul transferurilor din fotbal. În dosarul de evaziune și spălare de bani, prejudiciul a fost de 876.914 euro, bani pe care Ordonanța lui Toader îi permite să-i recupereze.

Codruț Sereș, vicepremier reprezentând același partid al lui Dan Voiculescu, PUR. A fost condamnat pentru subminarea economiei naționale.

Cătălin Teodorescu, fost deputat PNL, vicepreședinte ANRP, cu Cocoș Dorin, Sergiu Diacomatu, Crinuța Dumitrean, dosarul 1638/1/2015, al despăgubirilor pentru casele naționalizate de comuniști.

Nagy Zsolt, ministru UDMR al comunicațiilor, dosar din 2015, condamnat la patru ani cu executare pentru trădare prin transmiterea de secrete, dosarul privatizărilor strategice.

Adriean Videanu, fost ministru al economiei, PDL, achitat în dosarul de corupție datând din anul 2015, pentru care DNA poate face contestație în anulare.

Citeste mai mult pe europalibera