PSD şi ALDE au constituit Coaliţia de Guvernare pentru Dezvoltare şi Democraţie. Dragnea se întâlneşte cu UDMR UPDATE

PSD şi ALDE au semnat, luni, un protocol de guvernare. Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat că cele două partide vor avea un singur candidat pentru funcţia de premier. Împreună, cele două formaţiuni au 250 de mandate în parlament din totalul de 465. Preşedintele PSD a mai spus că numărul de portofolii pe care ALDE îl va primi în viitorul guvern îl va stabili după consultările cu şeful statului.

19 dec. 2016, 08:08

UPDATE Protocolul PSD-ALDE cuprinde trei obiective principale: asigurarea creșterii economice sustenabile și de noi locuri de muncă, creșterea bunăstării materiale și a calității vieții și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

„PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale”, se precizează în document.

De asemenea, având în vedere că grupurile parlamentare ale PSD și ALDE dețin împreună 250 de mandate, din totalul de 465, Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru, desemnat de comun acord, și va susține, prin vot, în Parlamentul României, un guvern de coaliție condus de acesta, a cărui echipă guvernamentală va fi formată din miniștri desemnați proporțional de către PSD și ALDE.

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pentru care cele două partide decid, consultându-se reciproc, să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental.

În protocol, cele două formațiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agențiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituțiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporțional, în baza criteriilor competenței, integrității și determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești din programul comun de guvernare.

„Prezentul protocol este încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020”, se menționează în documentul citat.

UPDATE Liderii celor două formaţiuni, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, au semnat protocolul pentru guvernare PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a declarat că cele două partide deţin majoritatea în parlament.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat la rândul său că PSD şi ALDE vor merge împreună la consultări la Cotroceni, deşi preşedintele i-a invitat în zile diferite. Cu această ocazie va fi anunţată şi propunerea de premier.

„La viitoarele consultări, am discutat cu colegii din PSD și având în vedere semnarea acestui protocol, în acest moment, noi vom participa împreună la consultările pe care președintele le va organiza pentru stabilirea prim-ministrului”, a declarat Tăriceanu după semnarea Protocolului de guvernare.

Cele două formaţiuni politice, având 250 de parlmanentari dintre cei 465 aleşi, se vor sprijini reciproc în Parlament pentru obţinerea funcţiilor de conducere în cele două Camere, inclusiv la nivelul comisiilor.

„Avem în vedere că grupurile parlamentare PSD şi ALDE deţin 250 de mandate şi 465, coaliţia de guvernare PSD ALDE va propune un candidat unic, desemnat de comun acord şi va susţine prin vot un guvern de coaliţie condus de acesta, a cărui echipă va fi formată din miniştri PSD şi ALDE.

Grupurile vor constitui o majoritate parlamentară, în cadrul conducerilor comisiilor permanente şi pt promovarea proiectelor de lege pe care cele 2 partide le decid

PSD şi ALDE se angajează ca toate numirile politice să fie făcute proporţional, pe baza criteriilor de competenţă, integritate, creşterea calităţii democraţiei, apărarea drepturilor cetăţeneşti”, a declarat Liviu Dragnea.

La plecare, Liviu Dragnea a dezvăluit că are o întâlnire şi cu UDMR.

”De ce ne grăbim? Pentru că vrem să ne întâlnim și cu colegii de la UDMR, pentru a vorbi despre un protocol”, a spus Liviu Dragnea, la finalul ședinței în care a parafat majoritatea parlamentară cu Liviu Dragnea. 

 

UPDATE Protocolul dintre PSD şi ALDE va sta la baza noii majorităţi parlamentare. Unu din cele mai importante puncte ale protocolului prevede ca premierul sa fie desemnat de la PSD, iar reprezentarea în guvern sa fie proportional cu numarul de mandate obtinut la alegeri. În acest context ALDE va primi 2 sau maxim 3 portofolii, transmite România TV.

Pe lista scurta a celor de la PSD pentru funcţia de premier se află Marius Nica şi Sorin Grindeanu

Citeşte şi: EXCLUSIV. Lista SCURTĂ a lui Liviu Dragnea pentru postul de PREMIER

„Am avut câteva întâlniri, în aceste zile, întâlniri care au avut două obiective, de fapt: să conturăm arhitectura viitorului guvern – cum să arate viitorul guvern, nu ca persoane – şi, în acelaşi timp, compatibilizarea programului de guvernare, ceea ce n-a fost foarte greu, pentru că avem viziuni comune pentru dezvoltarea economiei şi pentru justiţia socială. Ceea ce s-a întâmplat aseară. Urmează mâine, ne vedem din nou, şi să semnăm un protocol, aşa e firesc, aşa se oficializează această alianţă. Aşa cum am avut şi la locale o să facem şi la parlamentare un protocol de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea la România TV.

Liviu Dragnea a adăugat că numărul de portofolii pe care ALDE îl va primi în viitorul guvern îl va stabili după consultările cu şeful statului, în schimb, au fost stabilite câteva principii.

Preşedintele PSD: ‘Am stabilit câteva principii  – este vorba de o repartizare proporţională, că aşa este firesc, dar vă spun, din punctul meu de vedere, din partea mea eu n-o să stau cu calculatorul să văd la virgulă. O să conteze foarte mult persoanele propuse, pentru că orice membru din guvern, în frunte cu primul ministru trebuie să fie foarte bun, pentru că au de pus în aplicare un program care într-adevăr aduce creştere în România, dar nu este un program uşor de pus in practică’.