Liviu Dragnea: România este dezvoltată dezechilibrat, nu are rost să înfiinţăm o regiune doar pentru Est

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul al Dezvoltării, a declarat luni că nu are niciun rost înfiinţarea unei regiuni de Est a ţării care să primească mai mulţi bani din fonduri europene, pentru că întreaga ţară este dezvoltată dezechilibrat, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
07 apr. 2014, 15:57
Liviu Dragnea: România este dezvoltată dezechilibrat, nu are rost să înfiinţăm o regiune doar pentru Est

Afirmaţiile lui Dragnea vin ca răspuns la propunere de acest gen venită din partea deputatului PDL Alexandru Nazare.

‘Pe următorul exerciţiu financiar, pe următorul Acord de parteneriat, dacă va fi aprobat în forma în care este transmisă de Guvern, sumele care vor fi alocate pe regiuni sunt în valoare de peste 5 miliarde de euro, care înseamnă peste 25%, aşa cum a propus domnul Alexandru Nazare. În ce priveşte înfiinţarea unei aşa-zise regiuni România Est, nu văd ce rost ar avea o asemenea reaşezare. A fost alocată suma de un miliard de euro în cadrul noului Acord de parteneriat, în cadrul Programului Operaţional Regional, pentru aceste două regiuni sunt deja propuse să fie alocate 892 de milioane de euro pentru regiunea de Nord-Est şi 757 de milioane pentru regiunea de Sud-Est, în total – 1,6 miliarde euro numai în cadrul Programului Operaţional Regional’, a spus Dragnea la dezbaterea pe tema fondurilor europene din plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că nu numai regiunile de Nord-Est şi Sud-Est au probleme în ce priveşte nivelul de dezvoltare, ci în general ţara este dezvoltată dezechilibrat.

‘Actualul exerciţiu financiar, cel puţin la ministerul pe care îl conduc, la programul regional, în şase ani, 2007-2012, au fost absorbiţi 656 de milioane de euro, aproximativ 110 milioane de euro pe an. În Guvernul Ponta am absorbit peste un miliard de euro. Este o diferenţă de la 1 la 10. Viitorul Acord de parteneriat, din punct de vedere al dezvoltării regionale, urmăreşte dezvoltarea echilibrată a acestei ţări’, a menţionat Dragnea.