Liviu Dragnea: Să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi avantaje. Nu este o perioadă de mercato

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Târgovişte, că primarii altor partide care vor să vină la PSD trebuie să ştie că nu vor primi avantaje, informează Agerpres.

05 sept. 2014, 10:22
Liviu Dragnea: Să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi avantaje. Nu este o perioadă de mercato

Dragnea a mai spus că organizaţiile judeţene PSD vor stabili ce primari primesc în partid, iar edilii social-democraţi care au nemulţumiri pe acest subiect să şi le exprime în cadrul partidului.

”Fiecare organizaţie, nu numai a PSD, are criterii proprii, fiecare judeţ are analize proprii şi hotărăsc dacă cineva care vrea să intre în partid îndeplineşte criteriile care sunt prevăzute în statut. Ceea ce vreau să spun, cu toată fermitatea: să nu creadă cineva că dacă intră în PSD va primi nu ştiu ce. Este vorba de libera asociere, dacă cineva vrea să intre într-un partid este liber să o facă, dar nu primeşte vreun avantaj anume că vine în partid”, a precizat Dragnea.

Întrebat de jurnalişti dacă are semnale de la primarii PSD că sunt nemulţumiţi de ordonanţa ce permite aleşilor locali ca în termen de 45 de zile să îşi clarifice apartenenţa politică, Liviu Dragnea a spus că primarii ar trebui să îşi exprime nemulţumirile în cadrul partidului.

”Eu îi rog, dacă sunt nemulţumiţi, să spună asta în organizaţiile de partid. Asta nu este o perioadă, aşa cum a caracterizat-o Băsescu, mercato. Numai Băsescu poate să gândească aşa, pentru că este un om cinic de sus până jos. Orice om care intră în PSD trebuie să fie primit de toată organizaţia. Nu vreau ca o organizaţie de partid să ia primari doar de dragul de a lua primari”, a afirmat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a explicat din noi şi de s-a decis necesitatea adoptării ordonanţei referitoare la apartenenţa politică a aleşilor locali. ”Ceea ce ne-a interesat pe noi ca Guvern a fost să deblocăm situaţia din administraţia locală din România. Din cauza blocajelor generate de ruperea USL, nu instantaneu după ce s-a rupt USL în februarie, ci undeva în mai – iunie, când a început să se discute serios de constituirea ACL, aleşii locali de la PDL şi PNL au primit un fel de ordin de zi pe unitate să voteze împotriva tuturor iniţiativelor pe care primarii PSD, UNPR, PC sau preşedinţii de consilii judeţene le-ar fi avut, materializate sigur în hotărâri de consiliu. Am fi ajuns în situaţia în care riscam să absorbim anul acesta mai puţin cu peste 800 de milioane de euro din fonduri europene, pentru că asta este legislaţia, pentru absolut orice proiect de finanţare, fonduri europene sau naţionale, este nevoie de hotărâri de consiliu pentru orice documente necesare”, a susţinut Liviu Dragnea.

Acesta spune că erau două variante, guvernanţii optând pentru cea pragmatică, de deblocare a administraţiei locale.

”Aveam două variante: o variantă, pe care nu o resping, de a putea discuta nesfârşit la televizor, principial, şi nu critic abordarea asta, în care să discutăm despre moralitate, imoralitate, traseism, netraseism, încredere, neîncredere şi cetăţenii să se uite la noi la televizor. Şi după ce se termina emisiunea, când voiau să iasă afară din curte, ieşeau cu picioarele până la genunchi în noroi, pentru că nu reuşim să facem drumul acolo. Sau punem într-un cadru legal o stare de fapt, reală, din România. Am luat decizia că această ţară nu merită să fie blocată şi aleşii locali să facă acest pas dacă doresc”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că sunt diferenţe între ordonanţa dată de Guvernul Ponta şi prevederea anterioară pe acelaşi subiect, al apartenenţei politice a aleşilor locali.

”Sunt câteva diferenţe importante faţă de legea din 2006, adoptată atunci de cei care critică acum. Atunci era obligaţia primarilor să depună opţiune, ceea ce mi se pare profund nedemocratic, dacă nu îşi depuneau opţiune îşi pierdeau mandatul. În cazul nostru, a acestei ordonanţe, primarii pot opta, le dăm această posibilitate, consilierii locali pot opta şi dacă nu se întâmplă acest lucru nu se întâmplă nimic cu mandatul, rămân în continuare în partidul pe listele căruia au fost aleşi. Apare şi această posibilitate de a fi independenţi”, a precizat Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost prezent, vineri, la Târgovişte, unde a înmânat cheile a 12 microbuze şcolare către primari din judeţ şi a participat la semnarea mai multor contracte pe OG 28/2013 vizând Programul naţional de dezvoltare rurală şi a susţinut o conferinţă de presă.