Liviu Dragnea, scos din închisoare şi dus la Tribunalul Bucureşti pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Valeriu Zgonea

Liviu Dragnea a fost scos, joi, din Penitenciarul Rahova. Fostul preşedinte al PSD a fost adus joi la Tribunalul Bucureşti pentru a fi audiat, în calitate de martor, în dosarul în care fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea este judecat pentru infracţiunea de trafic de influenţă. La finalul audierilor, Valeriu Zgonea a părăsit sediul instanţei, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor legate de dosar sau de prezenţa lui Liviu Dragnea în sala de judecată.

12 sept. 2019, 08:54
Liviu Dragnea, scos din închisoare şi dus la Tribunalul Bucureşti pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Valeriu Zgonea

Liviu Dragnea a fost adudiat, joi, la Tribunalul Bucureşti, într-un dosar care îl vizează pe fostul său coleg de partid Valeriu Zgonea. Audierea fostului preşedintele a avut loc într-o şedinţă secretă, la care presa nu a avut acces, şi s-a încheiat după mai bine o oră.

La ieşirea de la instanţă, Valeriu Zgonea a refuzat să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti, atât celor legate de dosare, cât celor privind prezenţa lui Dragnea în sala de judecată. 
„V-am spus că nu fac declaraţii presei, nu mai sunt om politic”, a spus Zgonea, potrivit news.ro. 

Şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, accesul publicului şi al presei nefiind permis în sala de judecată. La începutul şedinţei, procurorul DNA a susţinut că audierile ar trebui să se facă în şedinţă publică, însă judecătorul Gheorghe Tudorel Zgondea a precizat că, ”având în vedere calitatea publică a martorilor”, se impune ca şedinţa să fie cu uşile închise, potrivit Agerpres.

Potrivit martorilor, Liviu Dragnea a avut o aparitie surprinzătoare: imbrăcat într-o cămaşă albă şi un costum de culoare închisă, Liviu Dragnea a albit vizibil în cele 4 luni petrecute în spatele gratiilor. Liviu Dragnea a fost adus în sala de judecată fără cătuşe la mâini, după ce a fost însoţit de 7 agenţi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi totodată vicepreşedinte al unei formaţiuni politice, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dumitru Dobrică, consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcţionari publici şi a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcţie publică o rudă a acestuia.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

”La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale”, precizează procurorii anticorupţie.

DNA menţionează că, în aceeaşi cauză, Dumitru Dobrică, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Buzău în perioada iunie 2004 – decembrie 2013 şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. 


loading...