Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare, anul acesta facem improvizaţie

Licitaţiile pentru clasa pregătitoare vor fi retrase, după ce au fost găsite probleme la achiziţia de mobilier, iar în anul şcolar viitor vor fi făcute improvizaţii pentru funcţionarea acesteia, a declarat ministrul interimar Liviu Pop, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV.
Romania TV
20 mai 2012, 08:21
Liviu Pop: Voi retrage licitaţiile la clasa pregătitoare, anul acesta facem improvizaţie

„Din păcate, suntem foarte, foarte întârziaţi la clasa pregătitoare. Vom reanaliza tot ce înseamnă cei 50 de milioane de euro daţi pentru licitaţii raportat la cei 130.000 de elevi. Din punctul de vedere al pregătirii clasei pregătitoare, discutăm de 130.000 de elevi, pentru aceştia nu avem în momentul de faţă decât programele şcolare. Şcolile nu au fost utilate. Licitaţiile le voi retrage săptămâna viitoare. Am suspendat toate plăţile la Ministerul Educaţiei timp de o săptămână, până se finalizează auditul”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că sunt două tipuri de fonduri, unele deja licitate, pe opt euro-regiuni, respectiv 26 milioane de lei pentru bănci, scaune, catedre, mobilier, şi altele, de 23 de milioane de lei, pentru materiale şi hărţi.

„Pe licitaţie a fost doar mobilier. Fac audit, retrag licitaţia. Utilarea se va face, banii vor fi tot aceiaşi. Auditul care se face a semnalat o problemă pe licitaţia de la mobilierul şcolar. Premierul mi-a dat sarcină – dacă este să zic aşa – să analizez, iar în şedinţa de Guvern de miercuri să vin cu rezultatul”, a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a ţinut să asigure părinţii că mobilier şi materiale vor fi în sălile de clasă, iar cadrele didactice sunt instruite.

„Sunt profesori instruiţi, nu avem problemă cu cei care există în sistem. În 2 august avem concurs de titularizare, iar cei care vor intra în sistem, nu au fost pregătiţi să ia clasa pregătitoare în 2012. Nu poţi veni în martie fără programe. Fac o improvizaţie pentru clasa pregătitoare, din punct de vedere al personalului. O să cer inspectorilor şcolari, directorilor de unităţi şcolare ca la aceste clase pregătitoare să fie puse cadre didactice care există în sistem, nu care vin în august”, a adăugat Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că doar aşa pot fi rezolvate problemele la clasa pregătitoare.

„Este o improvizaţie. De exemplu, am învăţătoare la clasa I-IV, voi fi poate nevoit să aduc un învăţător de la a III-a să lucreze la clasa pregătitoare, cu acordul clasei. Sau o educatoare s-o pregătim să ia clasa pregătitoare”, a spus Liviu Pop, precizând că acest mod de funcţionare nu este un experiment.

Întrebat dacă a luat în calcul amânarea introducerii în învăţământ a clasei pregătitoare, Liviu Pop a răspuns: „Nu, exclus!”.

„Clasa pregătitoare nu mai putem s-o amânăm. Unde duc copiii? În Bucureşti, unde am cea mai mare problemă, grădiniţele sunt pline. Ce pot face educatoarele care trebuie să ia grupa mică? Să facă pregătire suplimentară, să ia clasa pregătitoare, dacă sunt situaţii. 130.000 de copii înseamnă 6.500 de cadre didactice. Voi cere inspectorilor şcolari situaţia, să văd cine ia clasele”, a adăugat Pop.

Întrebat dacă un părinte ar putea să fie mulţumit cu o improvizaţie, Liviu Pop răspuns: „Puteţi fi mulţumit, pentru că între a pune un profesor necalificat şi unul calificat, pun un calificat.

Ministrul interimar al Educaţiei a subliniat că dacă organizarea clasei pregătitoare se făcea la 1 septembrie, acum nu se mai punea problema de improvizaţie.

„Nu veţi avea la clasa pregătitoare cadere didactice necalificate. Vom avea o analiză pertinentă în două săptămâni. Azi le spun părinţilor că în septembrie clasa pregătitoare va fi fără probleme”, a spus Pop.

Legat de haosul la încrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I, Liviu Pop a spus că Ministerul Educaţiei nu a fost în stare să facă crierii unitare de înscriere.

„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a făcut propuneri, dar Ministerul Educaţiei nu a acceptat. Nu mi se pare normal ca un părinte să nu-şi poată duce copilul la şcoala la care vrea. Nu putem rezolva problema decât cu bani. O clasă trebuie să aibă 25 de copii, dacă am avea 33, scade calitatea. Ca să fac clase până la 25 am nevoie de spaţii, de bani, ca să fac programe am nevoie de bani. Nu mi se pare că trebuie să las lucrurile aşa”, a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a dat asigurări că metodologia de înscriere în învăţământ va fi finalizată până în 31 august.

„Proximitatea a fost primul criteriu. Arondarea străzii s-a făcut din birou. În loc să plec de la capacitatea şcolii şi să văd străzile unde sunt elevii, am pornit exact invers”, a mai spus Liviu Pop.

În opinia lui, sunt două criteri la înscriere: domiciliul copilului şi serviciul părinţilor.

„Copilul poate fi înscris la şcoala de domiciliu sau în apropierea locului de muncă al părinţilor, altă soluţia nu am. Nu pot accepta ca un profesor să nu poată înscris copilul în şcoala lui pentru că nu a prins loc”, a mai spus Pop.

Guvernul va analiza dacă va menţine şi anul viitor clasa pregătitoare în şcoli, în condiţiile în care sistemul a fost păstrat pentru acest an deoarece înscrierile erau în derulare la momentul instalării noului Executiv, iar o decizie de anulare ar fi creat prejudicii, a declarat, vineri, premierul Ponta.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane