Medicul Liviu Sfarghiu, răpus de Covid la 58 de ani

Coronavirusul ucide tot mai mulţi români. În ultimele 24 de ore, 382 de persoane au decedat, iar la ATI sunt internaţi 1.676 de pacienţi cu COVID-19.

14 oct. 2021, 08:25
Medicul Liviu Sfarghiu, răpus de Covid la 58 de ani

Cunoscutul medic Liviu Sfarghiu a murit la vârsta de 58 de ani din cauza infecției cu Covid-19. Acesta era unul dintre cei mai iubiţi medici veterinari din Iaşi, cu o experienţă vastă în domeniu. Înmormântarea va avea loc joi, 14 octombrie 2021, la ora 12.00, în Câmpulung Moldovenesc. Corpul neinsufletit va fi adus la Biserică Naşterea Maicii Domnului din Capu-Satului.

„Era unul dintre membrii Colegiului Medicilor Veterinari din Iaşi, activa mai mult la Asociaţia Chinologică. Se ocupa de organizarea de concursuri canine şi este unul dintre primii medici veterinari privatizaţi în Iaşi în anii 1990. Am înţeles că astăzi este transportat la Câmpulung Moldovenesc de unde este originar. Din câte ştiu avea mai multe suferinţe, probleme de sănătate. Păcat că s-a întâmplat asta. Era un medic bun, cu experienţă. Dumnezeu să-l ierte”, a declarat Viorel Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iaşi.

Pierderea grea în pandemie. A murit unul dintre marii doctori ai României

Pe pagina de Facebook a medicului sunt sute de mesaje de condoleanțe din partea colegilor, cunoscuților, familiei și prietenilor. „Dragul nostru soţ, tată și frate Liviu Sfarghiu a fost chemat la Domnul în data de 11 octombrie 2021. Dumnezeu să-l ierte!” a transmis familia regretatului medic.

„În plină toamnă, mult prea devreme a plecat dintre noi prietenul meu drag de suflet Liviu Sfarghiu.
Cuvintele nu pot descrie tristeţea şi regretul pe care mi l-a lăsat trecerea în nefiinţă acestui om deosebit ! Voi păstra mereu în amintire momentele frumoase petrecute împreună !
Odihna veşnică !
Sincere condoleanţe familiei!”, a transmis un prieten de-al medicului ieșean, scrie bzi.ro

Comunitatea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și mediul academic național au fost zguduite de moartea prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu. Acesta ar fi împlinit săptămâna aceasta, pe 16 octombrie 2021, 80 de ani. Medicul va fi incinerat la București, după cum a lăsat în testament.

A fost și va rămâne unul dintre puținii medici de o valoare indiscutabilă care au ales să rămână în țară pentru a face performanță în cercetarea de cel mai înalt nivel internațional. Acesta suferea de grave probleme la inimă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Universitarul Ostin C. Mungiu a muncit aproximativ 6 decenii pentru a contribui decisiv la găsirea unei soluții pentru vindecarea canceruluIui. Pentru a-i face pe doctori să conștientizeze cât de important este să trateze durerea unui pacient, profesorul Mungiu a coordonat în anul 2002 singurul Tratat de Algeziologie din România, iar în 2005 a elaborat Legea opioizilor în scopuri medicale. Mai exact, a reglementat folosirea morfinei.

Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă: „Înşiruirea de containere de la Pipera, o risipă revoltătoare de bani!”

După această experiență în America, profesorul Mungiu s-a întors în țară. Deoarece a avut o serie de idei și opinii care „deranjau” atunci structurile academice de conducere din Universitatea ieșeană, acesta a fost izolat și nu a primit sprijin pentru a inova și dezvolta cercetarea pe zona cancerului. După 1990, a fost omul care a dus primul milion de dolari în cercetarea medicală ieșeană.

„Da, după 1990, eu am reușit să aduc primul milion de dolari în cercetare la UMF Iași. Toți banii au fost cheltuiți pe aparatură, însă rezultatul nu a fost ca în America… Doar doi sau trei dintre tineri au reușit și s-au apropiat de această zonă a cercetării, însă, în rest, mulți s-au pierdut și asta este una dintre marile decepții ale mele. Ca să fac o mică aserțiune, oricum după ce m-am întors din Statele Unite, în anii ’70, am fost primit cu ostilitate și respins pentru ceea ce încercam să fac”, mai povestea reputatul cercetător.