Liviu Voinea: Mă aştept la o creştere economică de cel puţin 3,5% pentru primul trimestru

Economia României a înregistrat o creştere economică de cel puţin 3,5% în primul trimestru, având în vedere datele referitoare la producţia industrială şi consum, apreciază ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mai 2014, 09:10
Liviu Voinea: Mă aştept la o creştere economică de cel puţin 3,5% pentru primul trimestru

‘Mâine (joi – n.red.) se vor publica rezultatele pe primul trimestru şi acum îmi iau pălăria de ministru şi mi-o pun pe cea de analist, ceea ce am fost anterior, iar pe baza datelor despre producţia industrială şi consum, care sunt deja publicate pentru primul trimestru, eu mă aştept la o creştere de cel puţin 3,5% pentru primul trimestru’, a declarat Liviu Voinea, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Varşovia.

Acesta a spus că, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, România este diferită, în sensul bun al cuvântului, de restul pieţelor emergente, pentru că are un deficit de cont curent redus, nu depinde de gazul rusesc decât într-o măsură redusă, are o creştere economică solidă şi să intre în zona euro în 2019.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit din nou previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.