Liz Truss se agaţă cu disperare de scaunul de premier. Umilită în parlament, ea şi-a cerut scuze jalnice, în timp ce mai bine de jumătate dintre britanici îi cer demisia

Atmosferă tensionată miercuri, în Camera Comunelor, unde mai mulţi parlamentari i-au strigat lui Liz Truss să-şi dea demisia, în timp ce ea şi-a cerut umilă scuze, pentru mini-bugetul dezastruos.

19 oct. 2022, 15:10
Liz Truss se agaţă cu disperare de scaunul de premier. Umilită în parlament, ea şi-a cerut scuze jalnice, în timp ce mai bine de jumătate dintre britanici îi cer demisia

Liz Truss a trebuit să meargă miercuri în Camera Comunelor, unde a făcut faţă tirului de întrebări din partea parlamentarilor, pe marginea crizei în care Marea Britanie riscă să se adâncească.

Liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a luat-o peste picior, spunându-i că va demisiona „până la Crăciun” după ce „economia ei fantastică se va încheia cu un dezastru”, însă Truss a insistat că nu va demisiona. „Sunt o luptătoare, nu o dezertoare”, a replicat ea.

Disputele s-au ascuţit pe măsură ce inflația  a revenit la două cifre, creşterea prețurilor alimentelor apăsând şi mai mult asupra britanicilor deja împovăraţi de facturi. În acelaşi timp, ea şi-a cerut scuze în faţa parlamentarilor pentru erorile comise în cele şase săptămâni de când a fost învestită în funcţie. „Îmi pare rău, am făcut greșeli!”, a recunoscut ea.

Pe fondul strigătelor „Demisia! Demisia!”, ea a adăugat: „Lucrul corect de făcut în aceste circumstanțe este să fac schimbările pe care le-am început și să-mi continui munca pentru poporul britanic”.

Citeşte şi Liz Truss nu cedează în fața presiunilor. Oficialul britanic refuză să demisioneze

Totuşi, mai mult de jumătate dintre alegătorii britanici sunt de părere că Liz Truss ar trebui să demisioneze din funcţia de prim-ministru, iar 80% dintre ei acuză guvernul de creşterea costului vieţii, indică un sondaj Ipsos. Conform sondajului, 53% dintre respondenţi cred că Liz Truss ar trebui să demisioneze, şi numai 20% se opun plecării ei.

În lunile care i-au precedat demisia, fostul premier Boris Johnson înregistra scoruri similare în sondaje, între 50% şi 59% dintre cei chestionaţi spunând acesta că ar trebui să plece din fruntea guvernului în cursul acestui an.

Citeşte şi Premierul britanic Liz Truss, despre invazia lui Putin în Ucraina: „A făcut o greşeală strategică. Cred că a fost păcălit”

Sondajul publicat miercuri, realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane în intervalul 14-17 octombrie, mai relevă că doar 13% dintre respondenţi cred că este probabil ca Liz Truss să câştige următoarele alegeri, mai puţin de jumătate din cei 30% care aveau aceeaşi părere despre Johnson cu puţin înainte ca acesta să-şi anunţe demisia.

Sondajul a fost publicat în ziua în care Liz Truss va avea a treia confruntare cu liderul laburist Keir Starmer în parlament, la ora de întrebări şi răspunsuri ale prim-ministrului, şi care ar putea fi cea mai dură după ce noul ministru de finanţe Jeremy Hunt a anulat luni cea mai mare parte a pachetului economic anunţat de guvern cu doar câteva săptămâni în urmă.

La problemele premierului se adaugă şi faptul că numai 14% dintre respondenţi se aşteaptă ca noul ministru de finanţe să schimbe în bine situaţia economică.

Circa 35% au spus că numirea lui Jeremy Hunt nu va face nicio diferenţă, în vreme ce 27% au fost de părere că va înrăutăţi situaţia. Singura notă pozitivă pentru conservatori este faptul că publicul are încă opinii împărţite în ce priveşte planul economic al laburiştilor. Circa 40% au spus că sunt încrezători că opoziţia are un bun plan economic pe termen lung, iar 47% au afirmat că nu au încredere. Totuşi, doar 17% au declarat că au încredere în planul economic pe termen lung al conservatorilor, în timp ce 74% au fost de opinie contrară.