Localitatea Dăbuleni devine prima zonă de deşert din România! Agricultorii vor cultiva kiwi, curmale şi măslini

Localitatea Dăbuleni ar putea deveni prima zonă de deșert a României. În condițiile în care nu numai pepenii ci și culturile de kiwi, curmale sau măslini ar putea să umple solul nisipos. În câțiva ani agricultorii din sudul ţării vor renunța la culturile clasice în favoarea celor exotice. 

RomaniaTV.net
31 ian. 2020, 12:58
Localitatea Dăbuleni devine prima zonă de deşert din România! Agricultorii vor cultiva kiwi, curmale şi măslini

La stațiunea de Cercetare din Dăbuleni terenul extrem de nisipos este pus în valoare de niște culturi la care nimeni nu s-ar fi gândit acum zeci de ani. „Au fost introduse câteva specii. Una dintre ele este kiwi. Aici o altă specie introdusă, maslinul. După cum vedeți, majoritatea necesită protejare pe timpul iernii, contra gerului și a rozătoarelor. Măslinul a avut o creștere foarte bună. La anul sperăm să avem producție”, a declarat Drăghici Iulian, cercetător Stațiunea Dăbuleni, potrvit Digi24.ro. 

Citeşte şi: A nins în deşert! Fenomen meteo extrem în Arabia Saudită VIDEO

Dincolo de mândrie, oamenii sunt îngrijorați că de la an la an precipitațiile sunt din ce în ce mai puține.

Citeşte şi: Furtuni de praf monstruoase au întunecat Soarele. S-a făcut întuneric în plină zi VIDEO

Specialiștii spun că numai anul trecut în zona de Sud în anumite luni precipitațiile au fost cu 30 de litri pe metru pătrat mai puține față de o perioadă normală. Dar și cu temperaturi mai mari cu 2-4 grade față de media normală a lunii respective. În momentul de față peste 100.000 de hectare din sudul ţării s-au transformat în deșert. 

Sursă foto: Digi24.ro