Localitatea din România unde aproape toţi cei 3.000 de oameni primesc bani publici

În Dobromir, la 80 de km de Constanța, din cei 3.007 locuitori 975 sunt adulți care nu au loc de muncă sau alte venituri și primesc asistență socială de la stat. Aici locuiesc 1.634 de copii care primesc alocație și mai există 100 de pensionari. În cazul copiilor și al pensionarilor, ei nu sunt asistați social, ci doar primesc bani publici. Celelalte câteva sute de oameni până la 3.000 sunt plecați din comună, în străinătate sau în țară. Rezultă că din totalul locuitorilor, foarte puțini au un loc de muncă plătit oficial.

RomaniaTV.net
11 feb. 2019, 13:42
Localitatea din România unde aproape toţi cei 3.000 de oameni primesc bani publici

Din Constanța, mergi vreo 80 de kilometri prin măruntaiele județului, pe „șoseaua bună”, un drum județean care șerpuiește prin pădurile de foioase, în zona fostelor sate otomane. Nici un indicator nu-ți arată încotro s-o apuci, așa că trebuie să știi când să cobori de pe șosea și să faci la stânga, pe un drum spre nicăieri, unde și pădurile, și umbrele lor se termină brusc. La fel și România.

Suntem pe buza graniței cu Bulgaria, în localitatea Dobromir. Satele ei, Lespezi, Văleni, Pădureni, Cetatea și Dobromiru din Deal, sunt aici și-acolo, departe de piciorul omului și, și mai departe, de imaginația lui. Dobromir nu e o comună pustie nici la amiază, nici pe înserat, nici dimineața. Nici când e cald, nici când e frig, nici dacă plouă sau ninge.

Am fost de multe ori acolo și, de fiecare dată, un pâlc de femei în capoate flaușate și colorate strident mă întâmpină la prima cișmea. Își spală covoare, preșuri, haine și prosoape, dar asta doar dacă nu cumva e ora oilor să se adape.

Continuarea articolului pe libertatea.ro.