LOCKDOWN foarte dur: Bătrânii nevaccinaţi nu au voie să iasă din casă timp de 4 luni, în Rusia

Noile reguli intră în vigoare începând cu 25 octombrie, în condiţiile în care şi România se pregăteşte de restricţii mai dure după o nouă zi cu record de morţi şi de cazuri noi.

19 oct. 2021, 21:21
LOCKDOWN foarte dur: Bătrânii nevaccinaţi nu au voie să iasă din casă timp de 4 luni, în Rusia

LOCKDOWN foarte dur în Rusia. Primăria din Moscova a ordonat persoanelor în vârstă să stea acasă timp de patru luni, în contextul în care în Rusia au crescut cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 și numărul deceselor.

Noile reguli intră în vigoare începând cu 25 octombrie, a precizat aceasta într-un comunicat. Rusia a raportat marți 1.015 decese legate de coronavirus, cel mai mare număr de decese într-o singură zi de la începutul pandemiei, precum și 33.740 de noi infecții în ultimele 24 de ore, potrivit Reuters.

Primarul Moscovei a anunțat, marți, că intenționează să reintroducă munca la distanță, vaccinarea obligatorie a angajaților din servicii și alte măsuri pentru a încetini cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, care crește vertiginos, începând de săptămâna viitoare.

Stare de urgenţă până pe 15 noiembrie în Letonia. Restricţiile se aplică şi pentru vaccinaţi

Primarul Serghei Sobyanin a ordonat angajatorilor să trimită cel puțin 30% din personalul lor să lucreze de acasă în următoarele patru luni, între 25 octombrie și 25 februarie 2022.

Ca şi Bucureştiul, Moscova este epicentrul pandemiei Covid în Rusia. Angajații vaccinați și cei care s-au recuperat recent după Covid, pe lângă lucrătorii medicali și critici, vor fi scutiți de regula de a lucra de acasă, notează The Moscow Times.

Moscoviții în vârstă de 60 de ani și peste, precum și cei bolnavi cronic – cu excepția celor vaccinați sau infectați în ultimele șase luni – vor fi supuși unor ordine stricte de a rămâne acasă, a adăugat Sobyanin, despre lockdown.

Industriile de servicii din capitala rusă vor trebui, de asemenea, să vaccineze cel puțin 80% din personalul lor cu prima doză până la 1 decembrie și a doua doză până la 1 ianuarie 2022, a precizat el.

Kremlinul i-a îndemnat marţi pe ruşi să fie „mai responsabili” şi să se vaccineze împotriva COVID-19, în plină resurgenţă a epidemiei pe fondul neîncrederii răspândite în Rusia faţă de vaccinuri şi al restricţiilor limitate, informează AFP.

Tulpina Delta a dezvoltat o variantă mutantă, care dă fiori tuturor virusologilor. Atacă plămânii mai agresiv, e rezistentă la tratament şi deja se răspândeşte rapid în Marea Britanie 
„Există obiceiul de a învinovăţi statul pentru tot”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Însă, în acelaşi timp, trebuie ca poziţia cetăţenilor ţării să fie mai responsabilă”, a adăugat el, ameninţând cu lockdown.

Rusia a înregistrat marţi un nou record, cu 1.015 de noi decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, ceea ce majorează bilanţul oficial al deceselor legate de această boală la 225.325, cel mai grav din Europa.

Doar 35% dintre ruşi au primit până la ora actuală două doze de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, în pofida apelurilor insistente ale autorităţilor de a se vaccina.

Chiar dacă statul rus nu a făcut totul pentru a le explica ruşilor că „vaccinarea nu are alternativă”, autorităţile au reunit „în mod strălucit condiţiile necesare” pentru a permite o vaccinare în masă, a apreciat Peskov. „Acum este momentul pentru fiecare dintre noi să dea dovadă de simţ civic”, a subliniat el.

Potrivit lui Peskov, o eventuală ajungere a vaccinurilor de concepţie străină în Rusia nu va ajuta ţara să amelioreze nivelul de vaccinare al populaţiei. „‘Vaccinofobia’ unor cetăţeni nu are legătură cu marca vaccinurilor”, a asigurat Peskov.

Potrivit unor sondaje independente, mai mult de jumătate dintre ruşi nu intenţionează să se vaccineze.

Virusul se propagă în Rusia în condiţiile în care restricţiile sanitare guvernamentale sunt foarte limitate, chiar dacă mai multe regiuni au reintrodus obligativitatea de a prezenta un paşaport sanitar pentru a accede în locurile publice.

În acest context, vicepremierul rus însărcinat cu Sănătatea, Tatiana Golikova, a cerut marţi ca zilele de 30 octombrie şi 7 noiembrie să fie declarate nelucrătoare la nivelul întregii ţări, pentru a stăvili răspândirea noului tip de coronavirus.

Pentru regiunile cel mai dur lovite de epidemie, această măsură ar putea intra în vigoare începând cu 23 octombrie, a precizat Golikova.

Ea urmează să înainteze aceste propuneri spre aprobare preşedintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni guvernamentale prevăzută să aibă loc miercuri.