Locuitorii unui ÎNTREG CARTIER REZIDENŢIAL, sub ameninţarea unui PERICOL major

Locuitorii unui cartier al Bacăului precum și băcăuanii care își petrec timpul liber în Parcul natural Gherăești se află, în prezent, sub amenințarea unui "pericol public major", ca urmare a unor degajări necontrolate de gaz și a unor instalații improvizate de captare a gazului metan rezultat din emanațiile unei foste sonde, închise exploatării în anii 1960.

29 ian. 2016, 16:58
Locuitorii unui ÎNTREG CARTIER REZIDENŢIAL, sub ameninţarea unui PERICOL major

Prezența unei „lentile” subterane de gaze naturale, situată sub zona rezidențială și Parcul natural Gherăiești, a fost semnalată la puțin timp după ce s-au dat în folosință, în urmă cu 15 ani, primele vile din zonă.

Specialiștii au precizat atunci că acest depozit este format artificial, presupunându-se că ar fi alimentat continuu, printr-un strat de pietriș aflat la 800 metri adâncime, cu un gaz provenind de la o de sondă de mare adâncime, de la aproximativ 2.200 metri, prin care se realiza exploatarea combustibilului gazos în anii 1960 — 1970, dar care ulterior a fost închisă prin motarea unui „dop”. Această supoziție este reatestată în prezent de specialiștii care investighează cazul, din cauza faptului că gazul emanat este identic cu acela exploatat prin sonda închisă, aflată la 10 km de zona Gherăiești.

Emanațiile „lentilei” pot conduce la explozie, gazul natural neputând fi detectat, fiind incolor și insipid față de cel distribuit legal, ce conține pentru identificare mercaptan. Ca urmare a faptului că nu poate fi detectat decât cu aparatură specializată, în condiții de inhalare de durată, pune în pericol sănătatea și chiar viața oamenilor prin nocivitatea deosebită, subliniază specialiștii Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Pentru ca această emanație să nu mai prezinte un pericol public major pentru oamenii ce locuiesc în cele aproape o sută de locuințe din zonă, se impune de urgență montarea unui sistem automat de monitorizare a degajărilor de gaze în cartier, cu ramificații în curți, case și subsoluri”, a precizat Constantin Toma, subprefectul județului Bacău.

Potrivit acestuia, „fără acest sistem, prezența oamenilor în zona cartierului ori Parcului natural Gherăiești prezintă un mare risc”.

Se impune, de asemenea, în regim de urgență, indentificarea exactă și găsirea soluțiilor tehnice și a finanțărilor pentru eliminarea sursei primare de gaz natural care alimentează necontrolat acumularea de sub case.

„Pentru aceasta, în regim de urgență, trebuie verificate traseele sondelor săpate în anii 1960 (…) verificat, în special, modul de conservare după oprirea exploatării. Ambele măsuri sunt complementare și au un caracter de urgență, urmând a fi completate cu altele ce vor fi identificate de specialiștii ce lucrează, în prezent, în zonă”, a concluzionat pentru AGERPRES prefectul Dorian Pocovnicu.

Faptul a fost relevat, vineri, în Raportul special solicitat în regim de urgență de conducerea Prefecturii județului Bacău, document pe baza căruia Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență a decis o serie de măsuri cu aplicabilitate chiar din această săptămână.

„Este cel mai complex și profesionist Raport care analizează și propune măsuri, cu termene și responsabilități, adoptat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău. Prin punerea în aplicare a deciziilor luate, dorim eliminarea totală a unui pericol public major care există și amenință viețile oamenilor și distrugeri materiale importante, în prezent, în zona cartierului de vile Gherăiești”, a declarat prefectul Dorian Pocovnicu.

Potrivit acestuia, situația este urmare atât a „neglijării, de către cei care au pus ‘dop’ pe vechea instalație de exploatare, urmăririi evoluției în timp a modului cum se comportă lucrarea, dacă mai sunt ori nu emanații, precum și a iresponsabilității unor persoane care au conceput și realizat instalații ilegale de preluare printr-o rețea special concepută pentru transferul în locuințe a gazului emanat (…), iresponsabilitate ce pune în pericol viețile oamenilor din zonă ori a celor care o tranzitează”.

Prefectul județului Bacău a precizat pentru AGERPRES că „toate constatările și probele identificate vor fi anunțate Agenției Naționale a Resurselor Minerale (ANRM), cea care are competențele legale de a dispune măsurile ce se impun, atât din punct de vedere al rezolvării tehnice, dar și a sesizării organelor de anchetă penale”.

ANRM gestionează resursele statului, iar în caz de furturi din proprietatea acestuia are obligația să ceară anchete din partea instituțiilor de stat abilitate.

„A fost identificată o instalație improvizată de alimentare cu gaz metan, racordată la trei din puțurile de foraj (…) montată prin sistemul de canalizare existent”, se subliniază în Nota de constatare întocmită de o Comisie mixtă din care fac parte Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, Primăria Bacău și firma E.ON Gaz Distribuție.

Documentul mai subliniază că traseul conductelor ilegale, disimulate în căminele rețelelor de apă canal și acoperite cu o plasă pentru a nu fi identificate, peste care s-au pus frunze uscate, conduce către mai multe vile din zonă.

„S-au blocat, într-o primă fază, la începutul acestei săptămâni, vanele de aducțiune a gazului, dar, a doua zi, erau racordate din nou. Ca urmare, s-a trecut (…) la demontarea și dezafectarea a aproximativ 150 metri liniari de conductă și opt cuple de racord identificate deocamdată din rețeaua improvizată”, a declarat colonelul Ion Mihalache, inspector șef al ISU Bacău.