Locul de muncă plătit cu 1.600 de euro pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului. Antreprenorii se plâng din cauza lipsei de personal

Locul de muncă din Italia de care tinerii se feresc, chiar dacă salariul este destul de mare. Un antreprenor se plânge că nu găsește lucrători.

18 mart. 2024, 16:56
Locul de muncă plătit cu 1.600 de euro pe care nu-l vrea nimeni din cauza programului. Antreprenorii se plâng din cauza lipsei de personal
Locul de muncă plătit cu 1.600 de euro

Mauro Evangelista este proprietarul unui restaurant situat pe una dintre cele mai populare străzi din Portofino, Italia – „Calata Marconi”, la câțiva metri de centrul stațiunii. Acesta este îngrijorat fiindcă nu găsește lucrători sezonieri pentru la vară. Locul de muncă este foarte bine plătit, dar tineri nu sunt încântați de program.

Citește și: Românii, îngrijorați cu privire la plecatul în afara țării, pentru locuri de muncă. ”Nu curge miere pe străzile din Italia. Stați acasă cu oamenii voștri!”

„Nu cred că este o problemă legată de bani. Salariul este de aproximativ 1.600 de euro net, apoi există și al 13-lea salariu, lichidarea și, în plus, bacșișul care contează mult, dar tinerii nu mai vor să lucreze seara”, a declarat antreprenorul, potrivit La Repubblica.

„În trecut, primăvara primeam în medie trei sau patru CV-uri pe zi de la tineri care voiau să vină să lucreze. Unii erau tineri calificați, alții mai puțin, citeam și selectam, luam pe cei mai buni; acum nu mai este așa. Tinerii din ziua de azi nu sunt atrași de acest job, probabil le complică prea mult viața, vor să fie liberi seara și în timpul weekendului; odată nu era așa”, se plânge Mauro.

Acum, pentru sezonul turistic din această vară, mauro spune că nu a primit niciun CV. Dintre toți cei care s-au prezentat la interviu, foarte puțini de altfel, doar unul a rămas angajat: „Ceea ce nu este suficient”, a declarat italianul.

Citește și: Un liceu din Botoșani angajează paznic pe salariu de peste 4.000 de lei. Ce locuri de muncă bănoase mai sunt disponibile în județ

„Probabil este şi o problemă legată de mentalitate. Realist vorbind, este un job solicitant, dar nu fără satisfacţii. Eşti mereu în contact cu oamenii. Astăzi, poate, mulţi tineri sunt ajutaţi de părinţi, poate preferă altfel de joburi şi sunt mulţumiţi să trăiască de la o zi la alta. Poate alţii speră să devină ca Ferragni (n.r. cea mai cunoscută influenceriţă din Italia), bogaţi fără să fie nevoiţi să muncească fizic”.

Problemele de acest fel nu sunt izolate, spune Mauro. Multe restaurante și mici afaceri se confruntă cu lipsa de personal din cauza dezinteresului  tinerilor pentru astfel de locuri de muncă. La mare căutare sunt restaurantele care oferă angajaților cazare și mâncare.