Românii, îngrijorați cu privire la plecatul în afara țării, pentru locuri de muncă. ”Nu curge miere pe străzile din Italia. Stați acasă cu oamenii voștri!”

Deși familiile de români care au plecat deja de multă vreme din țară, își fac acum planuri să se întoarcă înapoi acasă, încă sunt mulți care vor să părăsească țara, pentru un trai mai bun. Mulți au speranțe, alții sunt derutați, reiese dintr-o postare din mediul online. Iată ce spun românii despre salariile din străinătate și despre riscul de a pleca din România.

18 mart. 2024, 09:26
Românii, îngrijorați cu privire la plecatul în afara țării, pentru locuri de muncă. ”Nu curge miere pe străzile din Italia. Stați acasă cu oamenii voștri!”

În timp ce unii români care au lucrat în alte țări s-au întors înapoi în România, există, încă, oameni care își fac planuri să plece, pentru a avea o viață cu mai puține griji.

Citește și Oferte de muncă în străinătate 2024. Salariile pot ajunge și la 12.000 de lei pe lună în aceste domenii

O discuție s-a lansat în mediul online, care a stârnit nenumărate comentarii și păreri.

„Mai merită să emigrăm în 2024?”, a fost postarea făcută de un român, pe rețelele sociale. Acum 10-15 ani eu zic că merita. În condițiile în care calitatea vieții în vest a scăzut foarte mult în general, nu doar pentru middle class, ci cam pentru toată lumea (criminalitate crescută, suprapopulare, etc)

Mai merită să emigrăm în 2024?Măcar dacă erau salariile mult mai bune, dar din ce m-am documentat până acum, salariile pentru programatori sunt absolut jalnice.

Chiar și un 80-90k brut, la ce taxare uriașă există pe dincolo, mi se pare foarte puțin, în condițiile în care prețurile chiriilor și al imobilelor e uriaș.

Cred că singura țară care ar merită ar fi Elveția și poate Norvegia, dar în rest nu mi se pare un deal chiar bun. O să fii considerat întotdeauna un imigrant/outsider, și probabil doar copiii copiilor tăi o să fie integrați complet în societatea lor.

Ar fi meritat făcut sacrificiul asta dacă ar fi fost salariile mult mai bune raportat la condițiile de trăi și chirii/imobile.Dar alternativă e să rămânem aici și să trăim cu PSDNL până la adânci bătrâneți… Voi ce părere aveți?”, a întrebat acesta pe Reddit.

Postarea acestuia a stârnit o sumedenie de reacții, cu opinii care mai de care mai argumentate. Însă, ca întotdeauna, părerile se împart.

„Ăștia care vorbiți despre scăderea calității vieții în Vest vorbiți din povești. Mergeți și locuiți 5 ani în Vest și vedeți unde vă e mai ușoară viața. Din povești de pe internet da, criminalitate, imigranți, etc. Dar uitați-vă cât noroi e aruncat și spre România în presă și Internet. În realitate nu e chiar așa rău în România. Cum nu e deloc rău sau nivel scăzut de trăi în Vest.

Eu unul am trăit-o pe pielea mea. Am stat 4 ani în Olanda. Și sincer, cu 4.000 EURO NET pe lună aveam o viață mult mai calitativă și mai frumoasă decât am în România cu dublul banilor. Adevărat, aici îmi permit mai multe, dar tot ce e ”mai mult decât acolo” e peste necesarul meu, deci nu mă bucur de lucrurile alea”, a mai scris un român.

”Depinde de banii pe care îi iei în România”

Printre nenumăratele păreri strânse în secțiunea de comentarii a românului care a făcut postarea, o altă persoană a ținut să clarifice faptul că, întotdeauna contează în ce poziție te afli, aici, în România.

Adică, cel mai mult contează dacă ai deja un salariu bun în țară, cum ar fi, 5000 de lei, bani pe care multe firme din străinătate îi acordă.

Vezi și Angajări 2024: 140.000 de muncitori străini ar putea veni la muncă în România în 2024

„Răspunsul e întotdeauna: Depinde! Depinde de calificare, de segmentul în care lucrezi, de banii pe care îi iei. Dacă ai un job plătit cu 5500 lei, care nu e cel mai solicitant din lume, e păcat să pleci la muncă în Italia pe bani similari”, a mai fost părerea altuia.

„Nu curge miere pe străzile din Italia. Stați acasă cu oamenii voștri! Au trăit bunicii noștri vremuri și mai grele”, a mai scris un altul.